Aku on ääntä myöten ruoholahtelainen
Aku Ankan toimitus on Porkkalankadulla. Aku Ankan ääni Jukka Rasila on asunut Ruoholahdessa vuodesta 1996.
Alkuun spoileri. Aku Ankan toimituksessa ei näytä Ankkalinnalta. Muutamia Ankka-aiheisia patsaita ja kuvia lukuun ottamatta toimitus on kuin mikä tahansa toimisto työpisteineen ja tietokoneineen. Työntekijät kuitenkin tuntevat toimituksen nimellä Ankkalinna.
Aku Ankka ruoholahtelaistui yli kolme vuotta sitten. Aikaisemmin lehden toimitus sijaitsi Munkkiniemessä. Vuonna 2015 Sanoma yhdisti neljä toimipaikkaa osoitteeseen Porkkalankatu 20.
Talossa työskentelee noin 500 työntekijää. Sanoma-konsernilla on toimitilat lisäksi Töölönlahden Sanomatalossa ja Vantaan Sanomalassa, jossa myös painetaan konsernin lehtiä.
Aku Ankka -lehden vakituiseen toimituskuntaan kuuluu päätoimittaja ja kaksi toimittajaa. Lisäksi on muutama markkinointihenkilö ja joukko freelancerina toimivia kääntäjiä.
Vuodesta 2011 päätoimittajana on toiminut Aki Hyyppä. Aku Ankan lisäksi hän on toimittanut Roope-Setää, Aku Ankan Taskukirjoja ja Aku Ankka Extraa vuodesta 1999. Aku Ankassa työskentely ei ollut hänelle haaveammatti.
”Lapsena Akkaria lukiessa en olisi uskonut päätyväni lehteen töihin. Vähän leikilläni laitoin aikoinaan hakemuksen menemään”, Hyyppä kertoo.
Työpaikka toimituksesta aukesi kuitenkin heti.
”Olin nuorena Erasmus-vaihdossa Belgiassa opetellut hollantia, joten erotuin hakijoista”, Hyyppä muistelee.
Sanoma oli juuri aloittamassa uutta Aku Ankka Extra -kuukausijulkaisua, johon aineisto tuli Hollannista. Kielitaidosta oli hyötyä.
Akun Ankan sisältö saadaan valmiina tanskalaiselta Egmont-kustantamolta. Suomen toimitus tekee kuitenkin viimeiset valinnat tarinoista.
”Pyrimme ottamaan parhaat päältä”, Hyyppä kertoo.
Mukaan lisätään myös muun muassa 1960–1970-lukujen tarinoita, koska ne ovat Suomessa suosittuja.
Hyypän mukaan suomalaiset lukijat ovat vaativia lukijoita, joten jopa neljäsosa Egmontin tarjoamista tarinoista hylätään.
”Meillä on paljon aikuislukijoita sekä hieman erilainen maku kuin muualla”, Hyyppä kertoo.
Hänen mukaansa klassiset Aku-tarinat ovat suomalaisten mieleen.
”Liian modernit tarinat aiheuttavat eniten napinaa. Esimerkiksi kännykät on alettu hyväksyä vasta äskettäin. Aikaisemmin Roopen haluttiin puhuvan ainoastaan vanhanaikaiseen pöytäluuriin”, Hyyppä kertoo.
Jukka Rasila pestattiin sattumalta Akun ääneksi
Ruoholahdessa vuodesta 1996 asunut näyttelijä Jukka Rasila on Suomen virallinen Aku Ankan ääni.
”Tänä keväänä tulee 26 vuotta täyteen Akun äänenä”, Rasila kertoo.
Pestiin Rasila bongattiin sattumalta hänen ollessa Teatterikorkeakouluaikoina työharjoittelussa Helsingin kaupunginteatterissa.
”Näytelmään tarvittiin koiraa ja aloin haukkua. Näyttelijät tulivat kysymään, että miten tein sen äänen. Vastasin, että Akua on vielä helpompi puhua”, Rasila muistelee.
Pian hän jo työskentelikin ääninäyttelijänä ja sai pestin Akun ääneksi. Nykyisin ääni työllistää häntä kuukausittain.
”Tällä hetkellä maksukanavilla pyörii pari eri sarjaa, jossa Aku seikkailee”, Rasila kertoo.
Rasila tunnustautuu todelliseksi faniksi.
”Tatuoin vuonna 2006 Akun kuvan nilkkaani sen kunniaksi, että olin ollut 13 vuotta Akun äänenä. 13 on Akun munintapäivä.”
Lue koko juttu torstaina 4.4. 2019 ilmestyneestä Ruoholahden Sanomista. Posti jakaa Ruoholahden Sanomat kerran kuussa koteihin ja yrityksiin Ruoholahdessa, Jätkäsaaressa, Lauttasaaressa, Salmisaaressa, Hernesaaressa, Punavuoressa, Eirassa sekä Lehti- ja Kuusisaaressa.