David Lynchin valokuvanäyttelyssä tunnelma on outo ja pelottavakin
Elokuvaohjaajan valokuvia on ensimmäistä kertaa esillä Suomessa. Infinite Deep on esillä pian purettavassa laivaterminaalissa Jätkäsaaressa.
Teksti ja kuvat: Pipsa Sinkko-Westerholm
Punaisia samettiverhoja, mystistä musiikkia, aukkoja harmaissa väliseinissä. Vanhan matkustajaterminaalin ilmastointiputkien hurinaa. Käytöstä poistetun Länsisatama 1 -terminaalin toiseen kerrokseen on rakennettu näyttelytila, jossa ensimmäistä kertaa Suomessa nähdään amerikkalaisen taiteilijan David Lynchin taidevalokuvia.
Tunnelma Infinite Deep -näyttelyssä on kuin taiteilijan elokuvissa. Outo ja hieman pelottava.
Valokuvissa esiintyy alastomia naisia, osia tai paloja heistä, vääristyneitä, surrealistisia ihmisvartaloita epäluonnollisissa asennoissa. Mustavalkokuvia vanhoista tehdasmiljöistä ja lumiukoista. Outoja, epätarkkoja muotokuvia.
Valokuvat on jaettu viiteen eri teemaan: Muotokuvat (Portraits), Alastomat (Nude), Vääristyneet Alastomat (Distorted Nudes), Tehtaat (Factories) ja Lumiukot (Snowmen). Yhteensä esillä on 120 valokuvaa. Niistä Distorted Nudes -sarjan alastonkuvat ovat nimettömien kuvaajien 1920-luvulla ottamia, jotka Lynch on kuvakäsitellyt. Lisäksi pienellä elokuvanäyttämöllä nähdään Lynchin käsikirjoittama, ohjaama ja piirtämä animaatio Fire eli Tuli.
Kirsikkana kakussa on Twin Peaks -sarjasta tuttu Punainen huone, odotushuone elämän ja tuonpuoleisen rajalla. Huonetta ympäröi punaiset samettiverhot ja lattia on musta-valkosahalaitakuvioinen. Näyttelyssä huone on saanut suomalaisen säväyksen, kun nahkanojatuolit on korvattu Alvar Aallon nojatuoleilla.
Amerikkalainen David Lynch (s.1946) on kulttimaineen saavuttanut elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja, mutta lisäksi kuvataiteilija, muusikko ja valokuvaaja. Hänet tunnetaan kansainvälisesti tv-sarja Twin Peaksista ja elokuvista, kuten Eraserhead, Lost Highway ja Mullholland Drive.
Elokuvissaan hän toimii useimmiten käsikirjoittajana, ohjaajana, tuottajana sekä toisinaan myös näyttelijänä.
Valokuvanäyttely Infinite Deep on tanskalaisen valokuvaajan Christian Nørgaardin kuratoima. Näyttely oli esillä ennen Helsinkiä Tukholmassa.
”Nørgaard keräsi näyttelyn teokset Lynchin arkistosta, johon vain hänellä oli pääsy”, näyttelyn tuottaja Jose Velasco kertoo.
Velascon mukaan Lynch itse ei ole käynyt paikalla näyttelyssä.
”Vielä ainakaan. Mutta näyttely on hänen hyväksymä”, Velasco kertoo.
Suomessa näyttely on osa viisivuotissynttäreitään viettävää Helsinki Photo Festival -tapahtumaa. Tapahtuman retrospektiivinen näyttely on esillä terminaalin toisen kerroksen aulassa. Mukana on festivaaliin osallistuneiden taiteilijoiden valokuvia yli 50 maasta viiden vuoden ajalta.
Näyttelypaikkana Länsiterminaali 1 toimii näyttelyn taiteellisen johtajan Rafael Rybczynskin mukaan hyvin. Paikka löytyi vähän sattumalta.
”Tarvitsimme näyttelylle ison tilan puoleksi vuodeksi Helsingin keskustasta, joka ei olisi liian kallis. Kiinnostuin ensin Olympiaterminaalista, mutta se ei sopinut rakennuksen huonon kunnon vuoksi. Sitä kautta löytyi Länsiterminaali”, Rybczynski kertoo.
Vieraillessaan ensi kerran paikalla hän tiesi oikean paikan löytyneen.
”Rakastuin heti tilaan ja talon arkkitehtuuriin.”
Rybczynskin mukaan myös kävijät ovat löytäneet paikalle melko mukavasti. Tilasta on pidetty sen historian vuoksi.
”Terminaali on monille tuttu Tallinnanmatkoista. Paikkaan liittyy nostalgiaa.”
Näyttely saattaakin olla viimeinen mahdollisuus päästä vierailemaan vanhassa terminaalissa. Vuonna 1941 satamavarastoksi rakennettu ja vuodesta 1995 matkustajakäytössä ollut terminaali puretaan lähivuosina uuden, isomman terminaali ykkösen alta.
David Lynch: Infinite Deep sekä Helsinki Photo Festival Retrospective Exhibition
Aika: 4.11.–28.2.2023
Paikka: Länsiterminaali 1, Tyynenmerenkatu 8, Jätkäsaari
Avoinna: Su-ke 11–18, to–la 11–23