Jätkäsaari on kaupungin koekenttä

Suvi Hänninen (vas.), Outi Vellacott ja Pirjo Salmela pohtivat lähiliikkumisen eri muotoja Perille asti -työpajassa.

Helsingin innovaatioyhtiö käyttää Jätkäsaarta koekenttänään liikkumisen ratkaisuissa. Jos nopeat kokeilut menevät pieleen, se ei haittaa.

Tavarapyörä yhteiskäyttöön. Tai ehkä sähköpotkulauta. Ehkä ei kuitenkaan vaijeri­rataa hotelli Clarionin katolta Hernesaaren Löyly-ravintolaan.
Asukkailta irtoaa lennokkaitakin ideoi­ta kaupungin innovaatioyhtiön järjestämässä työpajassa. Työpajan aiheena on liikkumisen eri ratkaisut Jätkäsaaressa ja Ruoholahdessa.
Jätkäsaaressa asuvalle kolmihenkiselle Niemen perheelle tavarapyörien yhteiskäyttökokeilu sopisi hyvin. Kauppareissut ainakin helpottuisivat.
Kun perhe lähtee vaikkapa Ruoholahden Citymarketiin ostoksille, he saavat kuljetettua kaupasta vain sen verran ostoksia, mitä pariin reppuun mahtuu.
”Jätkäsaaresta Ruoholahteen on aika huonot yhteydet. Toki osa asukkaista kävelee ja pyöräilee, mutta moni valitsee auton, että pääsee käymään kaupoilla ja muualla”, perheen isä Timo Niemi sanoo.
”Asumme Rionkadun päässä, ja kaikki julkinen liikenne vähän kiertää meitä, kaupunkipyörät mukaan lukien.”

Pari vuotta Jätkäsaaressa asuneelle Pirjo Salmelalle taas sähköpotkulauta voisi olla hyvä ratkaisu.
”Olen aika kiinnostunut potkulaudasta ja siitä, että miten Jätkäsaaresta pääsee Lauttasaareen helposti, koska olen täällä asuessani löytänyt Lauttasaaren rannat ja rantareitit.”
Joulukuussa hotelli Clarionissa järjestetty työpaja on osa 6Aika-rahoitteista Perille asti -hanketta. Sitä toteuttaa kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki.
Nimensä mukaisesti Perille asti -hanke etsii järkevää liikkumamuotoa viimeiselle kilometrille. Forum Virium kuuntelee asukkaiden ideoita liikkumisesta, ja sitten kilpailutuksen kautta etsii yrityksiä, jotka voisivat tarjota toivottuja palveluja. Parhaat palvelut hankitaan asukkaiden kokeiltavaksi muutaman kuukauden ajaksi. Kokeilut kestävät korkeintaan puoli vuotta ja ovat hinnaltaan noin 10 000 euron kokoluokkaa.
Länsisataman kaupunginosassa viimeinen kilometri tarkoittaa esimerkiksi sitä, miten Ruoholahden metroasemalta tai ostoskeskukselta pääsee helposti kotiovelle Jätkäsaareen. Tai miten Ruoholahdesta pääsee kätevästi Verkkokauppa.comiin, jonka yhteydessä on monien tarvitsema palvelu eli Posti.

Forum Virium Helsingin Ville Nousiainen (vas.) ja Janne Rinne.

Perille asti -hankkeen tarkoitus on helpottaa liikkumista nopeilla kokeiluilla. Niissä tärkeintä on ketterä kokeileminen ja nopea oppiminen.
”Pääsemme nopeasti kokeilemaan, mikä toimii ja varsinkin että mikä ei toimi. Toivottavasti jotain jännää saadaan aikaan”, Forum Viriumin Janne Rinne muotoilee.
”Tavoitteena on, että mahdollisimman moni palveluista jäisi eloon kokeilujakson jälkeen. Toisaalta myös lyhyeksi jäävistä kokeiluista saadaan arvokasta oppia”, Rinteen kanssa työpajaa vetävä Ville Nousiainen jatkaa.
Aiempia Jätkäsaaressa toteutuneita Perille asti -hankkeita ovat muun muassa Bout, joka sai mediassa nimen ”veneiden Uber”, sekä DriveNow-yhteiskäyttöautojen pysäköinnin järjestäminen Jätkäsaaressa.
Sittemmin kaupunki salli yhteiskäyttöautojen ilmaisen pysäköinnin lähes kaikilla kadunvarsipaikoilla Ruoholahdessa ja Jätkäsaaressa.

Timo, Anne ja Nelli Niemi ovat kiinnostuneita ratkaisuista, joilla kauppareissut helpottuisivat.

Ajatuksellisesti tavarapyörä sijoittuisi yhteiskäyttöautojen ja kaupunkipyörien välimaastoon. Tavarapyörä – kuten sähköpotkulautakin – istuu hyvin Forum Virium Helsingin tavoitteisiin: Länsisatamaan etsitään liikkumisen ratkaisuja, jotka ovat ympäristöystävällisiä, vähentävät ruuhkia ja yleensäkin pienentävät liikenteen haittavaikutuksia.

Työpaja on päättymäisillään. Rinne ja Nousiainen keräävät ideat talteen. Työpajaan osallistuu päivän aikana parikymmentä asukasta ja yrittäjää.
Vaijerirataidea Clarionilta Löylyyn kirjataan ylös, samoin vesibussi-idea, jossa risteilymatkustajat vietäisiin suoraan vesiteitä pitkin Kauppatorille.
Seuraavaksi Forum Virium Helsinki käy läpi ideoita kaupungin kanssa ja avaa valituista haasteista tarjouskilpailun yrityksille. Sitten – maaliskuun lopussa – toteutukseen valittavat kokeilut esitellään asukkaille.
”Näitä kokeiluja asukkaat pääsevät suunnittelemaan yhdessä yritysten kanssa ja lopulta myös käyttämään niitä omassa arjessaan”, Rinne sanoo.

Jätkä kokeilee – ole mukana ideoimassa

Jätkäsaari-Ruoholahdessa on kokeiltu uusia liikkumispalveluja matkailijoiden kanssa ja haettu ratkaisuja satamaliikenteeseen esimerkiksi kimppakyytien, rekkojen jonotusjärjestelmän ja liikennedatan keräämisen avulla.
Pian käynnistyy hankkeita, joissa sensoreilla ja mittauslaitteilla kerätään tietoa liikenteestä, ilmanlaadusta ja melusta, kertoo Forum Virium Helsinki.
Kokeiluja tehdään kaupungin, asukkaiden, tutkimuslaitosten ja yritysten yhteistyönä.
Forum Virium Helsinki kutsuu asukkaita mukaan ideoimaan ja kokeilemaan uusia palveluja ja teknologioita. Osoitteessa jätkäkokeilee.fi voit liittyä älykkään kaupungin kehttämiseen ja tilata aluetta koskevat uutiskirjeet ja tiedotteet.

Rauno Hietanen
rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi