Joku purki kihlat – timantit hävisivät jättisormuksista 

Kihlauksen osat kuljetettiin Ruoholahden torilta huoltoon elokuun lopulla.

Ruoholahden torin Kihlaus-veistoksen osia irrotettiin huoltoon nyt ensi kertaa. 

Teksti ja kuva: Pipsa Sinkko-Westerholm

Ruoholahden torin laidalla sijaitsevasta Kihlaus-veistoksesta on syksyn aikana hävinnyt osia. Jättisormusten valtavien renkaiden huipulta on hävinnyt timantit eli muovipleksipäällysteiset osat. 

HAM Helsingin taidemuseon arkkitehti Klas Fontell kertoo, ettei syytä huoleen ole. 

”Osat ovat korjauksessa ja toiveissa saada takaisin paikoilleen syksyn aikana.”

Amerikkalaisen Dennis Oppenheimin (1938–2011) Kihlaus (Engagement) koostuu kahdesta toisiinsa kiinnittyneestä timanttisormuksesta, jonka jalokivinä ovat akryylilevyistä rakennetut pikkutalot. 

Korkeutta teoksella on yhdeksän metriä. Sormus on avioliiton vertauskuva ja talot symboloivat kotia ja perhettä. Sormusten rungot ovat maalattua terästä.

Fontellin mukaan teosta ei ole peruskorjattu kertaakaan sen jälkeen, kun se asennettiin paikoilleen vuonna 2000. 

”Teosta on paikkausmaalattu aikaisemmin, mutta se on tapahtunut paikan päällä. Nyt teoksesta irrotettiin ensi kerran osia ja vietiin korjaukseen.”

Fontell kertoo, että Kihlauksen korjaus on osa HAMin projektia, jossa on valikoitu teräksestä tehtyjä Helsingin julkisia taideteoksia korjausta varten.

”Teokset ovat sään armoilla ja kuluvat muutenkin. Teräs himmenee ajan kuluessa ja niitä myös potkitaan ja töhritään maaleilla ja tusseilla”, Fontell kertoo.

Fontellin mukaan urakka on suuri. Helsingin puistoissa, kaduilla ja aukioilla sijaitsee yli 200 kaupungin kokoelmaan kuuluvaa julkisen tilan taideteosta ja osa niistä on tehty teräksestä. 

HAM Helsingin taidemuseo muuttui vuoden 2023 alussa säätiöksi, joka vastaa julkisten taideteosten hallinnoinnista ja ylläpidosta. Teokset omistaa Helsingin kaupunki.

Resurssisyistä HAM ei itse vastaa teräksisten teosten konservoinnista, vaan työhön on etsitty helsinkiläisiä maalaamoita. Fontellin mukaan tieto osaajista kulkee osittain suusta suuhun. Kihlauksen maalaaja löytyi erään taiteilijan vinkistä.

”Kihlauksen maalaajana toimii automaalaamo Ketonen, joka on uusi yhteistyökumppanimme. He suorittavat osien maalausta paikan päällä ja pajalla.”

Fontell kertoo, että timanttien eli talojen teräksiset osat on jo maalattu pajalla, ja torilla sijaitsevat renkaat on maalattu paikan päällä. Talot olivat jo valmiina takaisinasennukseen, kunnes ilmeni uusi korjaustarve.

”Talojen värikkäät akryyliseinät olivatkin niin huonossa kunnossa, että myös ne pitää uusia. Pleksit olivat hapertuneet, tummuneet ja halkeilleet.”

Fontellin mukaan uusien akryylien tulisi olla mahdollisimman lähellä alkuperäisiä. 

”Työhön etsitään ammattitaitoista tekijää. Samalla taloissa olevat hehkulamput vaihdetaan toivottavasti nykyaikaisiin led-lamppuihin. Tarkempaa aikataulua osien palauttamiselle paikoilleen en siksi osaa vielä sanoa.”

Artikkeli on julkaistu lokakuun 2023 alussa ilmestyneessä Jätkäsaari–Ruoholahti-lehdessä. Lehti jaetaan koteihin Jätkäsaaressa, Ruoholahdessa, Lauttasaaressa, Punavuoressa ja Eirassa. Pääset lukemaan näköislehden klikkaamalla TÄSTÄ