Kävelyfutajaat etsivät Jätkäsaareen lisää osallistujia – varsinkin miehiä
Eläkeliitto järjestää kävelyfutista Jätkäsaaressa joka tiistaiaamu kello 10. Juosta ei saa, mutta alle eläkeikäinen saa olla. Kävelyfutista pelataan ulkona niin kauan kuin säät sallivat. Talvella pelit jatkuvat viereisessä kuplahallissa tai liikuntasalissa.
”Hyvä Hilkka, maalille vaan!”, kannustaa vertaisohjaaja Tuula Rämänen joukkuetoveriaan. Käynnissä on joka tiistainen kävelyfutistunti Jätkäsaaren liikuntapuiston tekonurmikentän kulmauksessa. Pelikentäksi on rajattu nurmelta pieni osio neopunaisilla merkkikartioilla. Vaikka lajia kuvaillaan kevyeksi ja rauhalliseksi, tässä ottelussa on kova meno. Ja hiki virtaa.
”Ei saa juosta”, Hilkka Haponen huutaa vuorostaan Tuula Rämäselle.
Ja sitten nauretaan taas. Peli sujuu vauhdikkaasti, vaikka tällä kertaa paikalle on tullut tavallista vähemmän pelaajia.
Elokuussa aloittaneessa Jätkäsaaren kävelyfutisryhmässä on parhaimmillaan ollut paikalla kahdeksan pelaajaa. Uusia osallistujia toivotaan lisää.
”Varsinkin miehiä olisi kiva saada mukaan”, pikkuhuopalahtelainen Jyri Kallio sanoo.
Koko elämänsä futista eri harrastajajoukkueissa pelannut Kallio innostui kävelyfutiksesta nähtyään Eläkeliiton ilmoituksen Facebookissa.
”Ajattelin, että tuota täytyy kokeilla. Nyt olen käynyt jo monta kertaa”, Kallio kertoo.
Toiminta on osa Eläkeliiton Pallo hallussa -hanketta, jossa kävelyfutista pelataan Jätkäsaaren lisäksi Käpylässä. Mukaan tullakseen ei tarvitse olla Eläkeliiton jäsen eikä aikaisempaa pelaajataustaa tarvita. Vuoden kestoista hanketta tukee Helsingin kaupunki.
”Hankkeen tarkoituksena on saada yli 60-vuotiaat helsinkiläiset liikkumaan”, Eläkeliiton liikuntasuunnittelija Outi Kokko-Ropponen kertoo.
Vaikka kohderyhmä on ensisijaisesti ikääntyvät, ovat mukaan tervetulleita myös nuoremmat työikäiset.
”Meillä ei kysytä papereita tai ajeta ketään pois”, ryhmän toinen vertaisohjaaja Hilkka Haponen sanoo.
Ryhmän vetäjinä toimivat vapaaehtoiset vertaisohjaajat, jotka Eläkeliitto kouluttaa tehtävään. Vuosaarelainen Tuula Rämänen löysi lajin luettuaan siitä Eläkeliiton jäsenlehdestä. Kävelyfutisryhmiä Eläkeliitolla on ollut vuodesta 2020 useilla paikkakunnilla, kuten Kokkolassa, Ruovedellä ja Keuruulla.
”Otin yhteyttä liiton toiminnanjohtajaan ja tarjouduin vapaaehtoiseksi vetäjäksi Helsinkiin”, Rämänen kertoo.
Hän osallistui maksuttomaan, muutaman tunnin kestäneeseen vertaiskoulutukseen elokuussa 2021 ja sai heti luvan alkaa toimia vetäjänä. Kävelyfutiksessa Rämästä viehättää liikunnan lisäksi leppoinen meininki ja ryhmälajin sosiaalisuus.
”Pelaaminen ei ole niin vakavaa ja täällä saa nauraa paljon.”
Rämäsen mukaan kävelyfutis sopii kaikille, jotka haluavat liikkua mukavassa seurassa.
”Laji sopii varsinkin sellaisille, jotka haluavat vähän kevyempää liikuntaa esimerkiksi sairauden tai vaikka polvivamman vuoksi.”
Jätkäsaaressa kävelyfutista pelataan ulkokentällä niin pitkälle syksyyn, kun säät sallivat. Talveksi pelaamaan siirrytään sisätiloihin joko kuplahalliin tai liikuntasaliin.
”Nyt syksyllä pelaamme ulkona myös pienessä sateessa. Kaatosateessa tunti perutaan ja siitä ilmoitetaan osallistujille”, Kokko-Ropponen kertoo.
Hankkeen jälkeen kävelyfutiksesta on tarkoitus tulla osa Eläkeliiton Helsingin perustoimintaa, johon kuuluu tällä hetkellä yli 50 liikuntalajia. Kokko-Ropponen kertoo, että myös uusi vertaisohjaajakoulutus on tarkoitus järjestää lähiaikoina.
Jos vaan kiinnostuneita löytyy tarpeeksi.
Tällä kertaa maaliskuuhun 2022 kestävä kausi maksaa osallistujille 20 euroa.
”Pelaamista saa tulla myös kokeilemaan ennen kuin sitoutuu mihinkään”, Kokko-Ropponen lupaa.
FAKTA
Briteissä kehitetyn kävelyjalkapallon suosio kasvaa
Kävelyfutis eli kävelyjalkapallo kehitettiin 2010-luvulla Britanniassa erityisesti ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille.
Jalkapallosta kehitetyn lajin tärkeimmät säännöt ovat, että juokseminen, fyysiset kontaktit, sekä pääpukkaukset ovat kiellettyjä. Pallo pidetään lantion alapuolella eli kohopotkuja ei sallita.
Kävelyfutista pelataan nykyisin kymmenissä maissa ja suosio kasvaa jatkuvasti. Britanniassa harrastajia on jo arviolta kymmeniätuhansia ja joukkueitakin tuhansia. Pelejä käydään maajoukkuetasolla ja mukana on usein ikääntyneitä ammattipelaajia.
Suomessa kävelyfutista on pelattu vuodesta 2017, kun Kukunori-yhdistys aloitti kävelyfutiksen osana päihde- ja mielenterveyskuntoutujien ryhmätoimintaansa. Nykyisin kävelyfutisryhmiä, otteluita ja turnauksia järjestävät kymmenet yhdistykset ympäri Suomen.
Eläkeliiton kävelyfutiskerhot alkoivat vuonna 2020, kun ensimmäinen ryhmä perustettiin Kokkolaan, Nivalaan ja Ruovedelle.
Tällä hetkellä ryhmiä toimii yli kymmenellä paikkakunnalla, viimeisimpänä Outokummussa.
Helsingin Pallo hallussa -hankkeen ryhmät Jätkäsaaressa ja Käpylässä aloittivat elokuussa 2021 ja kestävät maaliskuun loppuun asti. Kauden hinta on 20 euroa.
Mukaan tullakseen ei tarvitse olla Eläkeliiton jäsen.
www.elakeliitto.fi/tekemista/liikunta