Korona koettelee Ruoholahden ja Jätkäsaaren yrittäjiä

Paikallisia yrittäjiä: ylärivissä ravintola Faron Ville Forsman (vas.), Oloni-klinikan Mona Leino ja Hiusfashionin Satu Stefanovic. Keskirivissä K-Market Jätkäsaaren kauppias Ville Hämäläinen ja One Pint Pubin Pekka Montin. Alarivissä Café Kap Hornin Risto Toivonen, Foto Fennican Mikko Kataja ja Siisti Kirppiksen Ekaterina Evitkhevich.

Alueen ravintolat ja muut yrittäjät sinnittelevät, vaikka suuri osa asiakkaista jää nyt kotiin. Ravintola Faron toiminta on edelleen joulukuussa alkaneella tauolla. 

Faro-ravintola on harvoin näin hiljainen. Tällä kertaa paikalla on vain ravintoloitsija Ville Forsman. Faro on toistaiseksi talvitauolla. Ovet laitettiin kiinni jo ennen joulua.

Faro on ollut Ruoholahden kanavarannassa parikymmentä vuotta. Sillä on ollut eri omistajia ja eri nimiäkin. Forsman ja hänen veljensä Jussi Forsman ovat pitäneet ravintolaa kanavarannassa kuusi vuotta. He omistavat myös ravintola Blue Peterin Lauttasaaressa.

”Toivon mukaan pääsemme avaamaan taas maaliskuussa, tai viimeistään huhtikuussa.”

Tilanne riippuu paitsi hallituksen päätöksistä, myös alueen asukkaiden toiveista. Niitä Forsman kuuntelee tarkasti ja osallistuu keskusteluun myös alueen Facebook-ryhmissä.

Viime keväänä ravintola sulkeutui hallituksen päätöksen myötä kokonaan. Ruoan ulosmyyntiä ja verkkokauppaa kokeiltiin, mutta ne eivät vielä tehneet toiminnasta kannattavaa. Kesäkin oli aiempia hiljaisempi. Alueen tietotyöläisten siirtymisen kotitoimistoihin huomasi etenkin lounasaikaan.

”Teemme kaiken viranomaisten suositusten mukaan ja noudatamme suosituksia huolellisesti. Hallituksen voimakas viesti, jossa kehotetaan välttämään ravintoloita, näkyy kuitenkin heti varausten peruuntumisena.”

Epävarmuuden vuoksi ei Forsman vielä tiedä tarkkaa päivää ovien avaamiselle.

”Aivan entiselleen maailma ei varmasti palaa. Nyt on hyvä hetki kehittää toimintaa”, Forsman toteaa.

Foto Fennicalla lähes kolmetuhatta asiakaskäyntiä vähemmän normaalivuoteen verrattuna

Kassakoneen lukemat kertovat koronavuoden karua tarinaa Foto Fennicassa.

”Kassalla oli melkein kolmetuhatta tapahtumaa vähemmän kuin normaalina aikana. Onhan se näin pienelle paikalle aika iso lovi”, yrittäjä Mikko Kataja kertoo.

Katajan liike Foto Fennica on ollut Ruoholahden metroaseman kupeessa Itämerenkadulla vuodesta 2000. 

Kiikareiden ja kaukoputkien erikoisliike tekee myös muun muassa passikuvauksia ja henkilökorttikuvauksia lähialueen yrityksille. 

”Tässähän on paljon työpaikkoja lähellä, mutta nyt kaikki ovat etänä. Todella hiljaista on ollut.”

Passikuvauksia on Katajan mukaan ollut noin kahdeksasosa normaalista.

Vuosi 2020 alkoi Foto Fennicassa normaalisti. Vuoden aikana oli tarkoitus kiertää maakunnissa ja messuilla. Maakuntakierrokset ovat Katajalle tärkeitä kokonaismyynnin kannalta. Se on myös tärkeää asiakaspalvelua, sillä laajaan kiikarivalikoimaan ei ilman Katajan vuosittaista pakettiautomatkaa pääsisi tutustumaan muualla kuin Helsingissä. 

”Keväältä jäi 28 pop up -päivää pitämättä ja kolmet messut käymättä.”

Kevään ensimmäinen koronakuukausi oli myynnillisesti 92 prosenttia pienempi kuin normaalisti.

”Täällä ei siis käynyt ketään. Sitten asiakkaat pikkaisen palasivat, mutta esimerkiksi kaikki firmakuvaukset ja passikuvaukset ovat periaatteessa poissa.”

Kataja kiittelee taloyhtiötä, joka on tullut vuokrissa hieman vastaan poikkeusaikana.

”Valtio niinkään ei ole tullut vastaan. Ne antoivat yleisavustuksen keväällä, mutta sen jälkeen ei ole tullut penniäkään.”

Koronan aikana luonnossa liikkuminen on lisääntynyt. Luontoinnostus ei ole vielä näkynyt Foto Fennican myynnissä. 

”Meillä on harrastelijapäähän vähän liian kalliita laitteita, semmoisia aloittelijan vehkeitä ei meillä ole. Mutta ehkä luontoharrastuken aloittaneet ovat sitten myöhemmin meidän asiakkaita.

Muun muassa lintubongarit ovat Katajalle tärkeitä asiakkaita. Kataja itsekin harrastaa lintujen tarkkailua. 

”Asiakkaat muistavat ne yritykset, jotka ovat olleet esillä koronan aikana”

Yrittäjä Mona Leinoa hymyilyttää: Turusta Helsinkiin laajentanut kokonaisvaltaista hoitoa tarjoava Oloni-klinikka avattiin Ruoholahteen 5. maaliskuuta 2020. Kymmenen päivää myöhemmin koko Suomi meni käytännössä kiinni.

”Kun löysimme sopivan paikan ja aloitimme remontin loppukesällä 2019, emme voineet aavistaa millaiseen ajankohtaan avajaiset osuvat. Mutta meillä ei ole historiaa, johon verrata nykyistä tilannetta.”

Terveys- ja hyvinvointivalmentajana klinikalla toimiva Leino iloitsee siitä, että haastavasta aikakaudesta huolimatta klinikalle löytää joka viikko uusia asiakkaita.

”Meillä on ainutlaatuinen konsepti, jonka takana on vuosikausien tutkimus. Usein asiakkaat saapuvat tänne kun kaikki muu on jo kokeiltu.” 

Leino uskoo, että ovet tulevat käymään vielä useammin kun rajoituksia avataan tulevaisuudessa. Yrittäjäkollegoitaan hän kannustaa panostamaan näkyvyyteen myös huonoina aikoina.

”Kun Suomi heräilee uuteen normaaliin, asiakkaat muistavat ne yritykset, jotka ovat olleet esillä myös koronan aikaan.”

One Pint Pubin omistaja odottaa kevättä ja lisätukea

Korona alkoi näkyä ruoholahtelaisen klassikkopubi One Pint Pubin myynnissä jo vuosi sitten tammi-helmikuussa.

”Keväällä pistettiin puljumme kiinni ja samalla koko henkilökunta lomautettiin. Tiukka paikkahan se oli yrittäjän näkökulmasta ja varsinkin ravintolayrittäjän näkökulmasta, joka elää aika usein kädestä suuhun. Siellä ei mitään isoja kassoja ole tällaisia varten”, pubin omistaja Pekka Montin kertoo.

One Pint Pubin kassan pohjalla oli sentään jotain, ja se selvisi joten kuten parin kuukauden ravintolasulusta. Yritys sai myös koronan takia ravintolatukea ja työllistämistukea.

”Mutta emme olisi pitkään porskuttaneet, eikä olisi moni muukaan ravintola, jos kesällä ei olisi saanut olla auki. Terasseilla sai olla, kesä oli kohtuuhyvä. Se pelasti.”

Koronan toinen aalto ajoittui ravintoloitsijan kannalta huonoon aikaan. Lokakuussa olisi normaalisti alkanut vilkas pikkujoulukausi, mutta nyt loppuvuoden liikevaihto jäi puoleen tavanomaisesta.

”Odottelen oikeastaan kahta aiaa: että lumi sulaa ja lämpötila nousee yli kymmenen asteen ja saadaan terassit auki. Silloin saadaan jotain liiketoimintaa, eikä kaikki raha mene kuluihin. Se toinen asia on, että valtiovalta saa valmiiksi tukipaketti kolmosen.”

”Hyvä, että rokotukset on saatu käyntiin. Kaikkihan odottavat, että tämä kurimus loppuu. Pisteet valtiovallalle kaikesta huolimatta. Suomi on hoitanut asiat hyvin verrattuna muihin maihin. Kansalaisten terveys täytyy laittaa etusijalle.” 

Klikkiotsikot näkyvät heti Hiusfashionin varauskirjassa 

”Olen todella kiitollinen, että asiakkaat ovat koronasta huolimatta käyneet ja tukeneet meitä sekä muita pienyrittäjiä, sanoo Satu Stefanovic.

Stefanovic on Hiusfashion-kampaamoketjun omistaja. Ruoholahden kauppakeskuksessa Hiusfashionin piste on ollut jo vuodesta 2004, eikä monenlaisia aikoja nähnyt yrittäjä ole pelästynyt pandemiaakaan.

”Meidän ei ole tarvinnut missään vaiheessa olla kiinni. Välillä töitä on tehty pienemmällä kokoonpanolla. Nostan hattua henkilökunnallemme, joka on joustanut.”

Viime vuoden huhtikuu oli harvinaisen hiljainen, mutta sen jälkeen asiakkaat ovat rohkaistuneet palaamaan ihmisten ilmoille. Alueen toimistotyöläisten puuttumisen kyllä huomaa, sillä he muodostivat osan kanta-asiakkaista.

”Etätyö tuntuu varmasti kaikilla alueen yrittäjillä. Mutta isoimmat haasteet tuottaa media. Jos viikonloppuna on klikkiotsikoita koronasta, se näkyy heti seuraavan viikon varauskirjassa. Siitä yrittäjät maksavat kovan hinnan.”

Stefanovic on tyytyväinen tiloihin, jotka mahdollistavat työskentelyn poikkeusoloissakin. Asiakkaita palvellaan kahdessa kerroksessa ja alalla on jo ennestään huolehdittu hygieniasta.

”Meillä on turvalliset puitteet, eikä yksikään kampaamoidemme kymmenistä työntekijöistä ole sairastunut koronaan.”

Kotoilu näkyy Jätkäsaaren K-Marketissa

Korona on lisännyt kotona kokkailua. Jätkäsaaren K-Marketin kauppias Ville Hämäläisen mukaan esimerkiksi itse tehdyt pitsat ovat selvästi suosiossa.

”Meillekin on tullut erikoisempia pitsajauhoja ja kaikkea. Ihmiset panostavat ruuanlaittoon, ja se näkyy kyllä meillä. Ehkä jotkut ruuanlaitosta innostuneena jatkavat vaikka pitsaharrastusta koronan jälkeenkin. Onhan se kiva, että kotona tehdään ruokaa”, Hämäläinen sanoo.

Kaiken kaikkiaan ruokakaupat ovat selvinneet taloudellisesti hyvin korona-ajan. 

”Toivon kaikkien puolesta, että tilanne vähän normalisoituisi, ja ihmiset pääsisivät liikkumaan vapaammin, kun kevät tulee. Kaikille alueen yrittäjille toivon jaksamista. Toivottavasti ihmiset pääsisivät pian käyttämään kaikkia palveluita.”

Etätyöläiset kannattelevat Café Kap Hornia

Risto Toivonen ehti pyörittää Café Kap Hornia muutaman kuukauden normaalisti, ennen kuin korona iski. Kahvila-lounasravintola avasi ovensa joulukuussa 2019 Kap Hornin kadulle Jätkäsaareen.

”Ruokaa menee suunnilleen saman verran kuin aikaisemmin, muta take awayn osuus on kasvanut”, kahvilan isäntä Toivonen kertoo.

Ravintola saa lounasasiakkaita kotona työskentelevistä. Nämä etätyöläiset paikkaavat lounastajavajetta, joka syntyy, kun lähialueen työpaikoilla ollaan etänä tai lomautettuna.

Kahvilatuotteisiin korona sen sijaan vaikuttaa rajusti, Toivonen kertoo.

”Paikan päällä istuvat kahvin juojat ja pullan tai leivoksen syöjät ovat vähentyneet aika paljon.”

Café Kap Hornille syksy oli hyvää aikaa, kun etätyöläiset olivat alueella ja sen lisäksi alueen yrityksissäkin oltiin töissä.

”Joulun jälkeen asiakkaita on ollut ehkä 30 prosenttia vähemmän kuin marraskuussa.”

”Jos tämä tällaisena jatkuu ja ihmiset eivät uskalla liikkua ja istua kahvilaan, niin ei se hyvältä näytä.”

Koronatukia Toivosen reilun vuoden ikäinen ravintola ei ole voinut hakea.

”Itse asiassa meidän myynti on kasvanut juuri niinä kuukausina kun muilla on laskenut.”

Helsingin kaupunki vuokraa Café Kap Hornille liiketiloja, ja kaupunki tuli vastaan antamalla kolme kuukautta anteeksi vuokrissa viime keväänä.

”Odotamme, että edessä on hyvä kesä”

Suezinkadulla sijaitsevalla kirpputorilla rekit ovat täynnä löytöjä. Kirpputoriyrittäjä Ekaterina Evtikhevichin mukaan kirppiksellä riittää sekä asiakkaita että myyjiä, koronatilanteesta huolimatta.

”Olemme juuri uudistaneet liikettä ja lisänneet hyllytilaa. Odotamme, että edessä on hyvä kesä”, Evtikhevich kertoo.

Siisti Kirppis vietti tammikuussa kaksivuotispäiväänsä, mutta sitä ei tässä tilanteessa voitu juhlia. Evtikhevich perusti kirpputorinsa Jätkäsaareen, koska on itsekin asunut ennen alueella.

Kirpputorille tulee välillä epäröiviä yhteydenottoja, onko nyt hyvä aika asioida liikkeessä. Evtikhevich kertoo, että asiakkaat noudattavat suosituksia hyvin, ja poikkeusoloihin on sopeuduttu myös alueen asukkaiden avulla. 

Liikkeen ollessa viime keväänä hetken suljettu, paikalliset tukivat toimintaa hyödyntämällä pesulapalveluita sekä ostamalla tuotteita Insta­gramin kautta. 

Evtikhevichin toteaa, että viimeisen vuoden aikana on ihmisillä ollut poikkeuksellisen paljon aikaa siivota vaatekaappejaan, sekä shoppailla.

”Helsinkiin on avattu vuoden aikana paljon uusia second hand -liikkeitä. Kestävyys on trendi, joka kiinnostaa.”

Rauno Hietanen
Jätkäsaari-Ruoholahti-lehti

Juttu julkaistiin Jätkäsaari-Ruoholahti-lehden helmikuun 2021 numerossa. Pääset näköisversioon tästä linkistä.