Mikrofoni on muskarin jännin juttu
Jätkäsaaren Jamkids-muskarissa käy innokkaita musisoijia. Bändimuskaritunnilla lauletaan, tanssitaan, leikitään ja soitetaan bändisoittimilla.
”Kukkuu!” huutaa Max Suominen mikrofoniin ja Luka Pajuhi kikattaa sähkörumpujen takaa. Mikkiin on jännittävää puhua: ääni kuulostaa ihan erilaiselta kuin normaalisti!
4–6-vuotiaiden bändimuskaritunnilla suosituin juttu taitaakin olla mikrofoniin laulaminen.
Jätkäsaaren Saukonpaadenrannassa sijaitsevassa musiikkikoulussa musisoi kaikenikäisiä vauvasta vaariin. Yritykseen kuuluu kaksi eri musiikkikoulua: Jamkids, joka tarjoaa muskareita 0-6-vuotiaille, ja Musiikkikoulu Demo, jonka toiminta on suunnattu yli 7-vuotiaille koululaisille, nuorille ja aikuisille.
Yritys on iso, ja sillä on 17 toimipistettä pääkaupunkiseudulla, Lohjalla ja Kirkkonummella.
Jätkäsaaressa sijaitsee musiikkikoulun päämaja. Toiminta alkoi aluksi Ruoholahdessa, ja siirtyi Jätkäsaareen vuonna 2015. Musiikkikoulu vuokrasi juuri isommat tilat edellisten tilojensa naapurista.
Innokkaita muskarilaisia ja oppilaita riittää Jätkäsaaressa ja Ruoholahdessa, ja toiminta onkin kasvanut kovasti viime vuosina.
Jamkidsin bändimuskaritunnilla on kova meno päällä. Opettaja Minna Mononen kutsuu lapset piiriin katsomaan kuvaa, josta aukeaa luukkuja. Luukuista paljastuu hahmoja, jotka pitävät kaikki eri musiikista. Tällä kertaa luukusta tulevan hahmon lempimusiikkia on blues.
Hahmojen avulla on tarkoitus tutustua eri musiikkityyleihin, joita tunneilla soitetaan ja lauletaan. Yksi hahmo pitää rockista, toinen jazzista, ja yhdellä on päässään tonttulakki.
”Tuolla tontulla on vihreä lakki!” Luka Pajuhi huudahtaa hämillään. “Tonttulakin kuuluu olla punainen.”
Musiikkipedagogin koulutuksen saanut Mononen sanoo, että musiikkiharrastuksesta on paljon hyötyä kaikenikäisille. Musisoiminen voi lisätä hyvinvointia ja kehittää aivoja.
Lasten muskareissa on myös kasvatuksellinen näkökulma.
”Muskarissa harjoitellaan ryhmässä toimimista ja muiden lasten kanssa olemista. Pitää harjoitella odottamaan vuoroaan ja löytää paikkansa ryhmässä.”
Kauden lopussa järjestetään iso konsertti, jossa muskarilaiset pääsevät esittelemään vanhemmille ja tutuille kappaleita, joita tunneilla ollaan harjoiteltu. Konsertit ovat jännittäviä, mutta toisaalta esiintyminen kuuluu musiikkiharrastukseen ja siihen on hyvä tottua pienestä pitäen.
Bändimuskaritunnilla päästään hahmojen tutkimisen jälkeen vihdoin soittamaan bändisoittimia. Jokainen saa oman soittimen, jota vaihdetaan aina kappaleen päätyttyä. Yksi soittaa pianoa, toinen kanteletta, kolmas pääsee sähkörumpuihin ja yksi laulaa mikrofoniin. Bändi on kasassa ja tonttulaulu soi hienosti.
Tunnin jälkeen vanhemmat tulevat hakemaan lapset ja kertovat olevansa tyytyväisiä bändimuskariin.
Osa lapsista on käynyt muskarissa jo monta vuotta. Manna Tiaisen mukaan parasta muskarissa on mikrofoniin laulaminen. Hän sanoo suosittelevansa muskaria muillekin.
Bändimuskarissa lapset selvästi nauttivat musisoinnista. Muskari voi myös toimia lähtölaukauksena musiikkiuralle. Ehkä tässäkin muskariryhmässä on tulevaisuuden muusikoitamme.
Katriina Kontuniemi, teksti ja kuvat
toimitus@ruoholahdensanomat.fi