Suomalainen lavatanssi taipuu saksalaiselta

Näyttävä taivutus kuuluu tangoon. Australialainen Chris Paynter taivuttaa avovaimo Pauliina Solannetta.

 

Ruoholahden kansainvälisellä koululla kurssilaiset ympäri maailman opettelevat, miten suomalaisella tanssilavalla käyttäydytään.

 

Ruoholahdessa Helsingin kansainvälisen koulun liikuntasalissa soi suomalainen valssi. Tanssiparit keinahtelevat ympäriinsä hymyssä suin.

Vaikka paikoitellen askeleissa riittää vielä omaksumista, on tunnelma rento ja iloinen.

Helsingin aikuisopiston järjestämän lavatanssikurssin eli Finnish Popular Dancing -kurssin opetuskieli on englanti. Kurssilaiset ovat kotoisin sieltä täältä: Australiasta, Japanista, Saksasta ja Yhdysvalloista. Vajaa puolet on suomalaisia. Osallistujissa on pariskuntia, mutta mukana on sinkkujakin. Opettaja Laura Cedras antaa väliin ohjeita ja näyttää oikeat otteet. Ja sitten taas vaihdetaan paria.

Kolmen opetuskerran ja viiden oppitunnin lyhytkurssilla tutustutaan valssiin, tangoon ja fuskuun. Sekä suomalaiseen tanssilavakulttuuriin.

”Kerron osallistujille miesten ja naisten hausta. Ja että saman parin kanssa tanssitaan aina kaksi tanssia peräkkäin”, Cedras sanoo.

Lisäksi hän kertoo hyvistä tavoista, kuten että miehet hakevat ja saattavat daaminsa paikoilleen kädestä pitäen. Ja siitä, ettei alkoholi kuulu lavoille.

”Tanssin kautta pääsee tutustumaan ihmisiin aivan eri lailla kuin vaikka baarissa. Tanssiessa pääsee lähelle toista. Silloin kehonkielestä huomaa heti synkkaako vai ei.”

 

Saksalainen Jan Lukac ja avovaimo Ella Seppä ovat viihtyneet kurssilla hyvin.

 

Ulkomailla pitkään asunut Cedras tietää, että suomalainen tanssilavakulttuuri on ainutlaatuista.

”Haluan kertoa sen Suomessa asuville ulkomaalaisille. Haluan lisätä ymmärrystä kulttuuriamme kohtaan. Ja opettaa tanssin perustaitoja, joilla pärjätä sosiaalisissa tilanteissa kuten häissä.”

Samasta syystä kurssille ovat tiensä löytäneet Saksan Kölnistä tuleva Jan Lukac ja suomalainen avovaimo Ella Seppä.

Viime kesänä ystävän häissä pariskunta oli huomannut, ettei valssi oikein suju. Jotain oli tehtävä. Seppä löysi netistä englanninkielisen kurssin.

Molemmille tanssikurssi on ensimmäinen. Saksalaisista paritansseista Lukacilla ei ole paljoakaan kokemusta. Sen sijaan suomalainen tango oli miehelle tuttua jo ennen suomalaisen puolisonsa tapaamista. Hänen isänsä oli esitellyt tanssin aikoinaan.

”Ellan tavatessani tiesin heti, että haluan tanssia hänen kanssaan tangoa”, Lukac kertoo.

Kurssilla tango onkin ollut hänelle tansseista mielenkiintoisin. Pariskunta on viihtynyt kurssilla hyvin.

”Tunneilla on hauskaa. Opettaja on todella mukava ja pitää meiningin rentona”, Lukac sanoo.

Molempien mielestä kurssi voisi olla pidempi. Onneksi kurssin päätteeksi on luvassa retki lavatansseihin Helsinki Paville. Siellä opittuja taitoja pääsee kokeilemaan oikeassa ympäristössä.

”Keväälle on suunnitteilla myös pidempi jatkokurssi. Silloin opetellaan uusiakin tansseja kuten foksia”, opettaja Cedras lupaa.

Lukac ja Seppä ovat mukana, jos aikataulut sopivat.

”Kokemus on ollut rikastuttava. On hienoa saada oppia uusia taitoja”, Lukac sanoo.

Helsingin aikuisopisto on syksyllä ensimmäistä kertaa tarjonnut kurssejaan Helsingin kansainvälisellä koululla Selkämerenkadulla.

Kansainvälisellä koululla voi opiskella englanniksi tanssin lisäksi vaikkapa piirtämistä, pilatesta ja salsaa. Vieraskielinen kurssi on näppärä suomalaisillekin: samalla kun oppii uutta, pääsee harjaannuttamaan kielitaitojaan.

 

”Tanssien lisäksi kurssilla tutustutaan suomalaiseen tanssilavakulttuuriin”, kertoo opettaja Laura Cedras.

 

Pipsa Sinkko-Westerholm

toimitus@ruoholahdensanomat.fi