15 vuotta sitten – kannessa komeili Ruoholahti-kirja

Ruoholahden Sanomien tammikuun 2003 kannessa on Ruoholahti naapurina -kirja.

 

 

 

Ruoholahden Sanomien kansi oli 15 vuotta sitten pyhitetty Naapurina Ruoholahti -kirjalle.  Vuonna 2003 myös Jätkäsaari oli esillä lehdessä. Kaupungin arkkitehti Matti Kaijansinkko pohtii keskiaukeamalla, että kaupunginosapuisto sopisi Jätkäsaareen luomaan alueelle identiteettiä.

 

Tammikuun 2003  Ruoholahden Sanomat markkinoi kannessa alueen kirjaa.

Naapurina Ruoholahti on kymmenvuotisjuhlakirja alueesta.

”Ensimmäiset uuden Ruoholahden asukkaat muuttivat Itämerenkatu 8:aan vuonna 1992”, lehden silloinen päätoimittaja Jouko Liukkonen kirjoittaa pääkirjoitussivullaan.

Naapurina Ruoholahti -kirja on kokoomajulkaisu, jossa käydään läpi jokainen alueen taloyhtiö kuvien ja havainnekuvien kanssa.

Ruoholahden ja Jätkäsaaren nykyisetkin asukkaat pääsevät tutustumaan kirjaan vaikkapa Jätkäsaaren kirjastossa. Ruoholahden Sanomat lahjoitti kaksi kappaletta kirjaa Jätkäsaaren kirjaston kokoelmiin tammikuussa 2018.

 

Ruoholahti-kirjan lisäksi Liukkonen kehuu pääkirjoituksessaan kaupunginvaltuuston ja Suomen hallituksen päätöksiä Vuosaaren satamasta.

”Suursataman valmistuttua vuonna 2008 Helsingin keskustan satama-alueet Jätkäsaaressa ja Sompasaaressa vapautuvat asunto- ja toimitilarakentamiselle”, Liukkonen kirjoittaa.

 

Lehden keskiaukeamalla kaupungin arkkitehti Matti Kaijansinkko käsittelee laajasti Länsisatama-projektin etenemistä. Juttu on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Salmisaaresta hän kirjoittaa näin:

”Seuraava merkittävä rakennuskohde on Salmisaaren hiilivarastoalue, joka vapautuu, kun Salmisaaren voimalaitoksen hiilivarasto siirtyy maanalaisiin kallioluoliin.”

Moni alueen asukas muistaakin tuon mustan hiilivuoren, joka Länsiväylän päässä tervehti ohikulkijoita vuosikymmenten ajan.

Jätkäsaaresta Kaijansinkko kertoo, että sinne on tarkoitus rakentaa urbaani, omaperäinen ja merihenkinen kaupunginosa.

”Liikenneratkaisuisssa etusijalla olisi kevyt liikenne ja joukkoliikenne… Kaupunginosapuisto voisi olla Ruoholahden kanavaa vastaava identiteettiä luova tekijä Jätkäsaaressa.”

On jutussa myös maininta Bunkkerista:

”Liikuntapuiston yhteydessä oleva sataman kappaletavaravarasto (”bunkkeri”) on kaavailtu muutettavaksi sisäliikunnan keskukseksi.”

Kaijansinkko on tänä päivänäkin tiivistii Jätkäsaaren kuvioissa mukana. Tammikuun 2018 asukasillassa Huutokonttorilla hän esitteli alueen kaava-asioita.

 

Lehdessä on myös pieni uutinen Vuoden Lounasravintola -kilpailusta, jonka Luottokunta ja Hotelli- ja Ravintolaliitto järjestivät. Kisan voitti Kaapelilla toimiva Hima & Sali -ravintola. Kymmenennelle sijalle oli yltänyt Ruoholahden metroaseman liepeillä sijaitseva Meritähti. Molemmat ravintolat ovat edelleen olemassa.

Ruoholahden Sanomat