Anna Hanski on Jallukka-talon aktiivi

Anna Hanski asuu Jallukka-talon ylimmässä kerroksessa. Hän kehuu talon yhteisöllisyyttä. ”Täällä on syntynyt jopa yhteisiä bändejä.”

 

Hiljattain isoäidiksi tullut Hanski järjestää tapahtumia ja ohjelmaa talon asukkaille.  Helsinki-päivänä muusikkotalon pihalla on kaikille avoimet juhlat.

 

 

Kun Anna Hanski perheineen muutti Jätkäsaaren Jallukka-taloon maaliskuussa 2017, oli paikalla Kymmenen Uutiset.

Aiheena oli Hanskin pianon mahtuminen hissiin. Ja mahtuihan se, kovasta härdellistä huolimatta.

”Nyt talossa on ainakin 11 pianoa”, Hanski kertoo.

Uutisen aiheena oli myös Elävän Musiikin Säätiö Elmun luotsaaman, lähes kymmenen vuotta kestäneen ainutlaatuisen muusikkotalohankkeen valmistuminen. Annalle hanke ei ollut entuudestaan tuttu.

”Asuimme tässä lähellä, kun muusikkoystäväni vinkkasi taloon hakemisesta. Laitoimme hakemuksen viimeisenä päivänä”, Anna muistelee.

Hyvin kävi ja kolmihenkiselle perheelle löytyi 63,5 neliöinen kolmio talon ylimmästä, seitsemännestä kerroksesta.

Nyt muutosta on kulunut yli vuosi ja Hanskin perhe on kotiutunut hyvin. Parasta talossa Hanskista on loistavan sijainnin lisäksi vahva yhteisöllisyys, joka tuo yhteenkuuluvuuden tunnetta taloon ja koko Jätkäsaareen.

”Se ylitti odotukseni. Täällä on syntynyt jopa yhteisiä bändejä.”

 

Hanski kuuluu talotoimikuntaan, joka järjestää tapahtumia ja ohjelmaa talon asukkaille. Vappuna pidettiin kerhotilassa lasten omat, Jallukka Kids -kemut, kesällä viljellään yhteisiä kasvilavoja seiskakerroksen terassilla ja pidetään grillijuhlia.

Kerhotiloissa on alkamassa jooga- ja flamencotunnit ja yhteiset bänditreenit onnistuvat talon alakerrassa, jossa asukkaiden käytössä on kolme harjoitustilaa. Niistä suurimmassa on soittimet ja äänentoistolaitteet valmiina ja kahdessa laitteistot äänityksiä varten.

”Käytän liveharjoitustilaa satunnaisesti ja tyttäreni Alina käyttää tiloja aktiivisesti omissa bändiprojekteissaan”, Hanski sanoo.

 

Hanskille yhteisöllisyys on tuttua jo lapsuudesta, sillä hänen isoäitinsä, näyttelijä Anja Pohjola on asunut pitkään taiteilijoiden Lallukka-talossa Töölössä. Hanski tuntee jokaisen Jallukan Elmun asunnoissa asuvan, ainakin jollain tapaa. Talon toisen siiven M2-kotien asukkaat ovat vieraampia.

”Tunnen heitä, jotka osallistuvat talon yhteiseen toimintaan, mutta aina näkyy uusiakin naamoja”, Hanski sanoo.

Talossa järjestetään myös tapahtumia kaikille jätkäsaarelaisille. Yhdistys järjestää myös talon alakerran Malaga Barissa tapahtumia, kuten Live Lauantaita.

”Ravintoloitsija Stiina Kuisma on luonut baarista meille yhteisen olohuoneen. Oma esiintymisvuoro on tosin vielä virallisesti pitämättä.”

 

Äskettäin isoäidiksi tullut Anna on kiitollinen, että saa edelleen tehdä rakastamaansa työtä.

”Se on nuoruuden toteutunut haave.”

Työnkuva on vuosien varrella monipuolistunut ja Hanski on alkanut tehdä laulukeikkojen lisäksi äänitöitä, kuten juontoja ja spiikkauksia sekä opettajantöitä.

”Tänä keväänä opetin lapsia jätkäsaarelaisessa Jam Kids -bändikoulussa”, hän kertoo.

Erityisen iloinen Hanski on siitä, että ikä on tuonut rohkeutta tarttua uusiin haasteisiin, kuten näyttelemiseen.

”Nuorena sanoin jyrkästi ei ajatukselle, että voisi olla laulaja ja näyttelijä samaan aikaan”, taiteilijaperheessä kasvanut Hanski kertoo.

 

Nykyisin musiikkiteatteri on Hanskille merkittävä työllistäjä. Tänä kesänä hänet nähdään Taaborinvuoren Kesäteatterin Peppi Pitkätossu -musiikkinäytelmässä ja syksyllä Rauman Kaupunginteatterin musiikkinäytelmässä Muukalainen.

”Peppi-näytelmässä olen pahis. Olen sosiaalitäti Rouva Ryöppyvaara, joka haluaa viedä Pepin lastenkotiin.”

 

Jallukka-talon nimikyltti näkyy kauas.

 

Anna Hanski, 47

Ammatti: Laulaja, näyttelijä, äänityöläinen, opettaja

Perhe: Avopuoliso Aku Nyyssönen, tyttäret Nenna, 23 ja Alina, 18

Levyt: 14 albumia ja 10 kokoelmaa, joista viisi myynyt kultaa, kolme platinaa ja vuonna 1992 ilmestynyt albumi Jos et sä soita myi tuplaplatinaa.

Työn alla: Kesällä Taaborin Kesäteatterin musiikkinäytelmässä Peppi Pitkätossu, syksyllä Rauman Kaupunginteatterissa musiikkinäytelmässä Muukalainen sekä 30-vuotistaiteilijajuhlavuosikonserttikiertue kymmenellä paikkakunnalla.

 

 

Pipsa Sinkko-Westerholm

toimitus@ruoholahdensanomat.fi