Avara tori on uuden Jätkäsaaren koulun sydän

Jätkäsaaren koulussa aloitti yli 50 seiskaluokkalaista. He ovat uuden koulun vanhimpia oppilaita seuraavat kolme lukuvuotta. Lähes kaikki koulun seitsemäsluokkalaiset kokoontuivat Ruoholahden Sanomien toiveesta yhteiskuvaan koulun keskusaukiolle eli torille. (Kuva: Rauno Hietanen)

Jätkäsaaren peruskoulussa aloitti elokuussa 260 oppilasta. Seiskaluokkalaiset ovat koulun vanhimpia. Kahden vuoden kuluttua koulun kaikki luokka-asteet ovat täynnä. Silloin koulussa on yli 800 oppilasta.

Avara tila ja paljon valoa. Rehtori Kirsi Myllymäki on selvästi ylpeä uudesta Jätkäsaaren koulusta.

”Tuntuu siltä, että kaikilla lapsilla ja aikuisilla tulee sellainen olo, että  ’vau’, miten paljon ilmaa ja valoa täällä on.”

Koulun keskellä on valtava aukio, jonka ympärille koululuokat, ruokalat ja muut tilat on rakennettu. Aukion alakerrassa on puinen katsomorivistö. Näyttämön lavan edessä on verho. Isot kattoikkunat tuovat valoa aukiolle.  Rehtori Myllymäki on innoissaan keskusaukion arkkitehtuurista, ja siitä, mihin sitä voi käyttää.

Jätkäsaaren koulun rehtori Kirsi Myllymäki on vaikuttunut koulun avaruudesta ja valoisuudesta. (Kuva: Rauno Hietanen)

”Tämä tila on nimeltään tori. Toreissahan tärkeätä se, että miten kyläläiset ottavat ne haltuunsa. Mekin odotamme vielä, että mihin kaikkeen tämä tori taipuu”, Myllymäki sanoo.

”Ainakin liikkumiseen ja leikkimiseen. Koulun iltapäiväkerho käyttää tätä jo. Sitten tässä on mahdollisuus elokuvien katsomiseen, esityksiin, musisointeihin ja yhteislauluihin.”

Joulu- ja kevätjuhlaesityksiin tilaa on yllin kyllin oppilaille ja vanhemmille. Katsomopenkkien lisäksi esityksiä voi seurata ”parvelta” eli leveiltä kerroskäytäviltä, jotka kiertävät toria, ja joilta on esteetön näkymä alas.

Maarit Purhonen (vas.), Saga Hurmalainen ja Olli Huovinen aloittivat elokuussa Jätkäsaaren koulun seitsemännellä luokalla. (Kuva: Rauno Hietanen)

Seitsemäsluokkalaiset Maarit Purhonen, Saga Hurmalainen ja Olli Huovinen siirtyivät Ruoholahden ala-asteen koululta Jätkäsaareen. Kaikkien koti on Jätkäsaaressa, ja he ovat tyytyväisiä, että lähikoulu valmistui nyt.

”Jos tämä ei olisi ollut valmis, olisimme varmaan kaikki menneet Taivallahden kouluun”, Purhonen sanoo.

Taivallahden koulu on Etu-Töölössä. Siellä on luokka-asteet 1–9, ja siellä opiskelee noin 650 koululaista.

Oppilaskolmikko kehuu Jätkäsaaren koulua.

”Tosi hieno ja moderni, paljon isompi kuin aiempi koulumme”, Purhonen sanoo.

”Tuo urheilukenttä on ihan sairaan iso ja hieno”, Saga Hurmalainen sanoo.

”Meillä oli vanhassa koulussa sellainen punainen kenttä, joka ei ollut punainen. Jos siinä kaatui, niin sattui ihan sairaasti”, Hurmalainen jatkaa.

Myös Olli Huovinen luonnehtii koulua isoksi ja moderniksi. 

”Luokat ovat ihan erilaisia kuin vanhassa koulussa. On luokkia, jotka on tehty jollekin aineelle, kuten esimerkiksi fysiikka, kun siellä on jotain ihme imureita tai suihkuja”, Huovinen sanoo.

”Ja täällä on sohvia. Ja urheilukenttä on tosi hieno.”

Koulun piha on on myös maailmankartta. Sininen kuvaa merta. Etualalla on Afrikka, ja sen edessä on valkoisella väritetty Eurooppa. (Kuva: Rauno Hietanen)

Jätkäsaaren koulu aloitti toiminnan elokuun alussa koulujen alkaessa. Luokkia koulussa on pian ensimmäisestä yhdeksänteen ja oppilaita yli 800. Mutta ei vielä.  Nyt koulussa ahertavat luokka-asteen ykkösestä neloseen sekä seiskaluokkalaiset. Yhteensä koulussa on noin 260 oppilasta tänä lukuvuonna. 

Seiskoilla on tärkeä rooli uuden koulun kulttuurin kehittymisessä.

”Me panostamme paljon seiskaluokkalaisiin, koska he ovat vanhimpia oppilaitamme seuraavat kolme vuotta”, rehtori Myllymäki sanoo.

”On ollut ihanaa, ettemme ole ihan tupaten täynnä heti. Olemme saaneet rauhassa asettua pienemmällä porukalla.”

Jätkäsaaren koulun keskusaukio eli tori saa päivänvaloa näyttävien kattoikkunoiden läpi. (Kuva: Rauno Hietanen)

Postin kuorma-auto on juuri tuonut lisää kalusteita sivuoven eteen. Myllymäki käväisee kuljettajan kanssa selvittämässä, kuka purkaisi ne suojapahveistaan.

”Kaikennäköistä pientä täältä vielä puuttuu, mutta se ei toimintaa haittaa,” Myllymäki kertoo.

Rauno Hietanen
rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi