Bunkkeri puretaan kaikissa tapauksissa

PÄÄKIRJOITUS: Liikunta- ja uimatilat tulevat Bunkkerin tontille, vaikka SRV irtautui hankkeesta.

Rauno Hietanen, teksti ja kuva

Juuri kun Bunkkeri-hankkeessa oli monien käänteiden ja valitusten jälkeen  saatu yksityiskohdat jotenkuten hiottua kuntoon, jotta rakentaminen voisi alkaa, rakennuttajan rahkeet loppuvat.

Rakennusyhtiö SRV, joka on jo vuosia hieronut Bunkkeri-hanketta kasaan yhdessä kaupungin kanssa, vetäytyy siitä.  SRV ja Helsingin kaupunki tiedottivat sopimuksen purusta lokakuussa. 

Maailmantilanne on kovasti muuttunut 2010-luvusta. Sota Euroopassa vaikuttaa asuntomarkkinanäkymiin. Inflaatio lähti nousulaukalle, euriborit ovat korkealla. Koska asuntoja on nyt liian kallis rakentaa ja niiden kysyntä epävarmaa, asuntosijoittajat nykivät käsijarrua, eikä SRV saanut sijoittajakumppania Bunkkeri-hankkeeseen.

Kaupunki kuitenkin reagoi nopeasti muuttuneeseen tilanteeseen ja mahdutti Bunkkerin marraskuun alussa julkaistuun talousarvioesitykseensä. Esityksen mukaan Bunkkerin liikuntatilat ja uimahalli tehdään kaupungin omana investointina.

Jonkinlaisia viivästyksiä rakentamiselle tästä seuraa, ja se on takaisku ihmismäärältään suurelle Länsisataman kaupunginosalle. Alueelta on jo pitkään puuttunut uimahalli, eivätkä paikalliset koulutkaan ole päässeet ilman kompromisseja toteuttamaan liikuntatuntejaan. 

Kaupungilla ei ole Bunkkeri-tontin tilalle korvaavaa paikkaa, minne rakentaa liikunta- ja uintihallitilat. Joten sille paikalle tilat lopulta tulevat, jonakin vuonna.

Eräs harhakäsitys liittyy Bunkkeri-hankkeeseen, ja se kannattaa tässä kohtaa oikaista. Moni ajattelee, että vanha bunkkerirakennus säilyisi ainakin osittain.  

Vanha bunkkerirakennus ei kuitenkaan säily, joten heittäkäämme hyvästit sille jo nyt. Rakennus puretaan joka tapauksessa. Pari tolppaa saattaa jäädä sinne tänne jäljelle, mutta ei mitään sen näkyvämpää.

Tilalle saamme Bunkkerin tuunatun kopion, josta vanhan bunkkerin muoto on kenties aistittavissa. Tällaista havainnekuvaa SRV on esitellyt vuosien varrella.

Lisää Bunkkeri-hankkeesta marraskuun Jätkäsaari–Ruoholahti-lehdessä. Lehti jaettiin koteihin tällä viikolla. Näköislehteen pääset tästä

Uintipaikoista puheen ollen, näyttää siltä, että talviuintipaikka on tulossa Jätkäsaareen. Saukonnokkaan piti alun perin tulla vain pienvenesatama oheistoimintoineen, mutta paikallisaktiivisuuden ansiosta Saukonnokka saanee talviuintipaikan sekä muita lähialueen asukkaita kiinnostavia palveluita. Lisää talviuintipaikasta niin ikään marraskuun lehdessä.