Ensi vuoden isoimmat työmaat keskittyvät Etelä-Jätkäsaareen 

F-Securesta With Secureksi nimensä vaihtanut yhtiö muuttaa Wood Cityyn Supercellin naapuriin. (kuva SRV)

Wood City täydentyy With Securen uudella pääkonttorilla.
Jotkut suunnitelmat ovat matkan varrella muuttuneet:
veneiden talvisäilytyspaikasta tulikin asuinkortteli.

Teksti: Pipsa Sinkko-Westerholm

JÄTKÄSAAREN RAKENTAMISESSA ollaan jo pitkällä. Näin alueen rakentamisen tilannetta luonnehtii Länsisataman aluerakentamisen projektinjohtaja Tuomo Sipilä Helsingin kaupungilta. 

Rakentamista alueella kuitenkin vielä riittää. 

Vuonna 2023 suurimmat työmaat keskittyvät saaren eteläosiin. Atlantinkadun meren puolella valmistuu alkuvuodesta useita kohteita ja käynnissä on monia kaavoitus-, suunnittelu- ja rakentamistöitä.

”Lisäksi valmiiden alueiden väleihin nousee uusia kohteita, kuten esimerkiksi Länsisataman T1-terminaali, With Securen pääkonttori Wood Cityyn ja Ahdinaltaan hankkeet”, Sipilä luettelee.

Hänen mukaansa poikkeuksellisista vuosista huolimatta aikataulussa ollaan pysytty melko hyvin, mutta myös viivästymisiä on tullut.

”Suurissa rakennushankkeissa aikataulut ovat jatkuvassa muutoksessa. Suunnitelmien muutokset saattavat vaikuttaa myös aikatauluihin”, Sipilä sanoo.

Jätkän Kruunu -suunnitelmaan kuuluu kuusikerroksinen talo sekä 13-kerroksinen torniosa. (kuva Huttunen-Lipasti Arkkitehdit)

Jätkän Kruunu  – Kilpailun voittanut asuintalo Saukonlaiturilla

Yksi esimerkki muuttuneista suunnitelmista on Saukonlaiturilla, raitiovaunulinjan 8 kääntöpysäkin takana sijaitseva kortteli numero 62.

”Alun perin tontti oli kaavoitettu venehotellille, jossa olisi ollut talvisäilytyspaikka 200–300 veneelle sekä veneiden huoltopalveluja. Suunnitelmasta luovuttiin ja tontti kaavoitettiin uudestaan asuinkortteliksi”, Sipilä kertoo.

Korttelin rakentamisesta järjestettiin arkkitehtuurikutsukilpailu Helsingin kaupungin ja rakentajaksi valitun Rakennusliike Lapti Oy:n yhteistyönä. Voittajaksi kesäkuussa 2022 neljän arkkitehtitoimiston ehdotuksista valittiin Huttunen-Lipasti Arkkitehdit Oy:n suunnitelma Jätkän Kruunu. Suunnitelmassa kohteeseen kuuluu kuusikerroksinen talo sekä 13-kerroksinen torniosa. Ensimmäisen talon rakentaminen alkaa vuonna 2023.

With Securen pääkonttori – Wood Cityn viimeinen rakennus

Kesäkuussa 2022 F-Securesta With Secure -nimiseksi muuttunut kyberturvallisuusyhtiö muuttaa Tammasaarenlaiturin HTC-talosta Wood Cityyn Tyynenmerenkadun ja Välimerenkadun kulmaan. Uuden pääkonttorin rakentamisesta vastaa SRV. 

”Rakentaminen on jo käynnistynyt ja talon kivijalka muurattiin marraskuun alussa. Rakennus valmistuu arvioiden mukaan vuonna 2024”, Sipilä kertoo.

Puusta rakennettava seitsemänkerroksinen toimistotalo sijoittuu Supercellin pääkonttorin eteen, asuinkerrostalojen viereen. Puuta käytetään rakennuksen rungon, ulkoseinien, yläpohjan ja julkisivuverhouksen materiaaleina. Aulan katto verhoillaan kuusesta valmistetuilla, veistoksellisilla puurakenteilla Supercellin pääkonttorin ala-aulan tapaan. Rakennuksen tavoitteena on olla ympäristöystävällinen ja energiatehokas monella tapaa. Esimerkiksi puurakentamisella sidotaan hiilidioksidia, rakennuksen energialuokka on A ja katolle rakennetaan 300 neliömetriä aurinkopaneeleja, kertoo With Secure tiedotteessaan.

Suunnittelusta vastaa koko Wood Cityn suunnitellut Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy.

Osoitteeseen Välimerenkatu 15 on nousemassa opiskelijatalo Alina, johoon tulee yli sata yksiötä. (kuva Arkkitehtipalvelu Oy)

 Alina – opiskelija-asuntoja kapeassa talossa 

Osoitteessa Välimerenkatu 15 sijaitsevalle tontille rakentuu vuoden 2023 aikana opiskelija-asuintalo. Rakentaminen alkoi tänä syksynä. Würthin talon viereisellä tontilla sijaitsi aikaisemmin Dodo ry:n kaupunkiviljelylaatikot. 

Kapea talo rakennetaan tontilla sijaitsevien, kahden tiilistä rakennetun huoltorakennuksen päälle. Rakennuttaja on Varsinaissuomalainen osakunta VSO, jonka jäsenille vuokra-asunnot ovat tarkoitettu. ARA-tuetut asunnot omistaa Helsingin Varsinaissuomalainen Ylioppilashuonesäätiö sr (HVYHS). Kahdeksankerroksiseen taloon tulee 107 yksiötä, kooltaan 20-29 neliötä sekä viisi kaksiota kooltaan 36,5 neliöitä. Talon arkkitehtina toimii Arkkitehtitoimisto Jukka Turtiainen Oy.

Varsinaissuomalainen osakunta on korkeakouluopiskelijoiden yhteisö. Jäseneksi voivat liittyä kaikki pääkaupunkiseudun yliopistoissa ja korkeakouluissa opiskelevat ylioppilaat, joilla on jokin yhteys Varsinais-Suomeen.

Asuntoreformi-kortteliin Atlantinkadulle tulee asuintalojen lisäksi pysäköintilaitos ja pieni lähikauppa. (kuva AS LL TK arkkitehdit oy

Jätkäsaaren eteläosa: Asuntoreformi-korttelin rakentaminen alkaa

Atlantinkadun meren puolelle Kanariankadun kulmaan tulevan Asuntoreformi-korttelin rakentajaksi on varmistunut Oulun Rakennusteho Oy. 

Asuintalojen lisäksi kortteliin valmistuu Jätkäsaaren Pysäköinti Oy:n hallinnoima pysäköintilaitos ja kivijalkaan elintarvikemyymälä. Pysäköintilaitokseen tulee parkkipaikkoja noin 450 autolle ja muutamille moottoripyörille. Läheiseen Saukonlaiturin pysäköintilaitokseen on matkaa vain 250 metriä. Siellä autopaikkoja on 600.

”Kaikille parkkipaikoille on alueella varmasti tarvetta”, Sipilä arvioi. 

Sipilän mukaan Asuntoreformi-kortteliin tuleva pysäköintilaitos on viimeinen kaupungin rakennuttama asukaspysäköintilaitos alueelle.

”Eteläkortteleihin rakennetaan vielä tonttikohtaisia pysäköintijärjestelyjä, kuten parkkitiloja talojen kellareihin. Myös yksityisiä pysäköintilaitoksia saatetaan vielä rakentaa”, Sipilä kertoo.

Kortteliin tulevan kivijalkamyymälän koko on 400m2 eli tilaan mahtuu pieni lähikauppa. Yrittäjää tilaan ei ole vielä valittu.

Hitaskohde Samoanheikissä on 45 asuntoa yksiöistä yli sadan neliön asuntoihin. Vladimir Bautista on työmaalla töissä siivoojana. (kuva Pipsa Sinkko-Westerholm)

Asunto Oy Helsingin Samoanheikki – haluttu Hitas-kohde

Asuntoreformi-korttelista seuraava kortteli Atlantinsillalle päin on Varte Oy:n rakentama Hitas-kohde, joka valmistuu alkuvuodesta 2023. Taloon tulee yhteensä 45 asuntoa 30 neliön yksiöistä 105-neliöiseen viiden huoneen kattohuoneistoon. Kattohuoneiston aiheuttamasta hakemusvyörystä uutisoitiin lehdissä alkuvuodesta. Kohde oli Sipilän mukaan poikkeuksellisen haluttu ja kaikki asunnot varattiin heti. 

”Jokaisen asunnon arvontaan osallistui jopa satoja ihmisiä. Se kuvastaa, kuinka paljon kysyntää alueen Hitas-kohteilla on”, Sipilä sanoo.

Erityisen halutuksi Sipilän mukaan asunnot tekee hyvä sijainti avomeren äärellä, kohtuullisempi hinta vapaarahoitteisiin kohteisiin verrattuna sekä laadukas suunnittelu ja toteutus.

”Kohteessa osui monet palaset kohdilleen”, Sipilä summaa.

Talot ovat korkeudeltaan seitsemänkerroksisia. Melkinlaiturin kärkeä kohti mennessä alueen talot madaltuvat tuuliolosuhteiden vuoksi. Lähimmäksi rantaa rakennettavat talot ovat vain kolmikerroksisia.

Lähelle Atlantinsiltaa valmistuvaan Samoan Faleen tulee 44 asuntoa, joista suurin on kooltaan 137 neliötä. (kuva: Pipsa Sinkko-Westerholm)

Muut Jätkäsaaren eteläosan korttelit

As Oy Helsingin Samoanheikin viereiset tontit samassa korttelissa ovat varattu Helsingin kaupungin asuntotuotanto ATT:lle. Tonteille on tulossa Helsingin kaupungin vuokra-asuntoja ja asumisoikeusasuntoja. Sipilän mukaan hankkeet ovat tällä hetkellä myöhässä noin kaksi vuotta.

”Valtion ARA-kohteissa on viime vuosina ollut vaikeuksia rahoituksen kanssa. Vaikeuksia aiheuttaa esimerkiksi tuotantokustannusten nousu, jota poikkeuksellinen maailmantilanne on aiheuttanut. Kustannusten nousun lisäksi myös urakoitsijoiden löytämisessä on ollut haasteita”, Sipilä sanoo. 

Hänen mukaansa haaste on yleinen kaupungin kalliimmilla alueilla, joita Jätkäsaari edustaa.

”Toteutus vaatii tarkkoja suunnitelmia ja laskelmia, joten aikataulut venyvät helposti. Se ei ole poikkeuksellista näin monimutkaisissa hankkeissa”, Sipilä sanoo.

Korttelin neljännellä tontilla varauksen ryhmärakentamishankkeelle on tehnyt Asunto-osuuskunta Kotihelmi. Rakennuttajana talohankkeessa toimii Lakea Oy ja arkkitehtina Marco Casagrande.

Hankkeen kotisivuilla rakentamisen aloitusajankohdaksi ilmoitetaan vuosi 2023, mutta todetaan, että ”alkuperäiset suunnitelmat tulevat rajusti muuttumaan”. 

Melkinlaiturin alueella osoitteeseen Samoankuja 3 valmistuu alkuvuodesta ruskeatiilinen, kuusikerroksinen Hitas-taloryhmä As. Oy Samoan Fale. Talossa on 44 asuntoa kolmioita, neliöitä ja kuuden huoneen huoneistoja, kooltaan 64–137m2. Kuuden huoneen asunnot ovat kaksikerroksisia ja toisissa talon asunnoissa on viherhuone. Kohteen rakennuttajana toimii Oulun Rakennusteho Oy. Arkkitehtina toimineen Inaro Oy:n mukaan inspiraatiota talon erikoiseen kattomuotoon on haettu samoalaisesta perinneasumuksesta falesta, jossa on suuri oljista tehty katto. Talon suunnittelussa on pyritty myös muun muassa kokonaisvaltaiseen esteettömyyteen. Samoankujasta tulee kävelykatu, jonka varrelle tulee useita liiketiloja ja palveluja. Samoan Fale -talon katutasossa on kolme liikehuoneistoa.

Asunto-osuuskunta Kotihelmi on toteuttamassa ryhmärakentamishankkeena asuintaloa Jätkäsaareen. (kuva Marco Casagrande)


Jätkäsaari–Ruoholahti-lehti

Lue koko juttu joulukuun 2022 näköislehdestä TÄSTÄ