Historiallinen apteekki lopettaa vanhassa Ruoholahdessa

Bengt Mattila on ollut apteekkarina Lapinlahdenkadulla 20 vuotta. Hän perusti tiloihin apteekkimuseon.

 

Bengt Mattila on pyörittänyt apteekkinsa tiloissa myös museota. Lapinlahdenkadun apteekki perustettiin yli sata vuotta sitten.

 

Apteekissa näkyy ja tuoksuu ajan patina. Tilaa hallitsevat puinen myyntitiski ja puisien vetolaatikoiden rivistöt.

Pian lääkemyynti kuitenkin loppuu tässä historiaa pursuavassa liikkeessä vanhassa Ruoholahdessa. Suomen sisustukseltaan vanhimpiin apteekkeihin kuuluva Joutsen-apteekki lopettaa toimintansa vappuaattona.

Joutsen on ehtinyt toimia Lapinlahdenkadulla 106 vuotta. Tilalle tulee näillä näkymin viiniravintola, joka on sitoutunut säilyttämään sellaisenaan apteekin suojellun myymäläsisustuksen.

Apteekin viimeiseksi vetäjäksi jää Bengt Mattila. Hän on ollut apteekkarina Joutsenessa 20 vuotta. Mattila on ottanut itselleen kulttuurihistoriallisen lisätehtävän, ja pitänyt tiloissa myös apteekkimuseota.

”Tämä alakerta oli varastotila, missä mikään ei ollut säilyttämisen arvoista. Me sitten puhalsimme tilat uuteen uskoon”, Mattila kuvailee museohuoneen keskellä kellarikerroksessa.

”Minulla oli ideana rakentaa apteekkitoiminta siten, että historiapuoli tulisi esille samalla, kun apteekki toimisi modernin apteekin tavoin.”

Museohuonetta reunustavat lasivitriinit, joissa on eri vuosikymmeniltä lääkepakkauksia, eksoottisia etikettejä ja erilaisia purnukoita. Kun apteekki avasi ovensa viime vuosisadan alussa, huoneessa valmistettiin lääkkeitä.

”Silloin kaksi prosenttia lääkkeistä oli tehdasvalmisteisia ja loput 98 prosenttia apteekissa valmistettua. Täällä on tehty aamusta iltaan käsityötä”, Mattila kertoo.

Mattila on kierrättänyt lukuisia pienryhmiä vuosien saatossa museossaan.

”Aika paljon eläkeläisryhmiä on käynyt, ja koululaisia jonkin verran.

”Vierailuilla käy paljon erilaisia yhdistyksiä, kuten marttayhdistykset tai vaikkapa eläkkeellä olevien kenraalien rouvien yhdistys”, Mattila kuvailee.

Mattila on vuosien varrella myös käynyt taistelua museon säilyttämiseksi. Apteekkimuseot ovat melko harvinaisia, ainakin Pohjoismaissa.

”Ruotsissa on muutama kulttuuriperinneapteekki, mutta niissä ei ole varsinaista museotoimintaa”, Mattila sanoo.

Museon pyörittämiseen ei kuitenkaan ole löytynyt rahoittajaa, joten museo lopettaa kuun lopussa samalla kun Mattila lopettaa apteekkarina Joutsenessa.

”Olen äärimmäisen kiitollinen siitä, että niin moni on vuosien aikana tukenut taisteluani ja pitänyt tärkeänä, että tämä miljöö säilyy. Näen, että tässä on saavutettu hyväksyttävä tulos, jossa apteekkimiljöö säilyy, vaikka apteekkitoiminta loppuu”, Mattila sanoo.

 

Rauno Hietanen

rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi