Hyppäys ravintola­yrittäjäksi alkoi saunan lauteilta

Konkariyritys & tulokas -sarjassa tutustutaan sekä alueella pitkään toimineisiin että täällä juuri aloittaneisiin yrittäjiin.

Jussi Forsman on veljensä Ville Forsmanin kanssa ravintoloitsijana Farossa ja Lauttasaaren Blue Peterissä. (kuva: Rauno Hietanen)

KONKARI

Jälleen yhdet harjoitukset olivat ohi, ja kilpapurjehtija Jussi Forsman suuntasi veljensä Villen kanssa tuttuun tapaan syömään ravintola Blue Peteriin Lauttasaaressa. Kesän 2000 olympiapaikkaa oli tavoiteltu edellisvuonna, mutta sitä ei irronnut. 

Ravintolalla odotti yllätys. Ovi oli lukittu.

”Konkurssipesänhoitaja oli siellä ja sanoi, että tulkaa huomenna uudestaan.”

Jussi Forsman veljineen istui pohtimaan Blue Peterin tilannetta saunan lauteille. Kilpaura purjehtijana ei enää kestäisi kauaa, ja oli aika miettiä, mitä sitä isona tekisi. Vuosi oli 2001 ja veljekset parikymppisiä.

Ehkä he voisivat ryhtyä Blue Peterin uusiksi isänniksi? Yrittäjäperheen kasvatit ryhtyivät tuumasta toimeen. Vielä saman vuoden elokuussa Forsmanit alkoivat pyörittää Blue Peteriä.

Samoihin aikoihin Ruoholahteen rakennettiin uutta ravintolaa kanavan varteen, Faroa. Jussi Forsman kertoo, että he ovat seuranneet Faron vaiheita alusta asti.

”Tässä on paljon samoja asioita kuin Blue Peterissäkin, ihan mahtavat näköalat ja sijainti meren vieressä.”

Farolla ehti olla reilu puolentusinaa pyörittäjää, ja nimikin vaihtui Farosta joksikin muuksi ja taas takaisin Faroon matkan varrella.

Noin viisi vuotta sitten Farossa oli jälleen loppunut ravintolatoiminta, ja koko kiinteistö tuli huutokauppaan. Veljekset päättivät ostaa tilat. Nimeksi he valitsivat alkuperäisen Faron.

Forsmanin mukaan viime vuosina Faro on saanut lisää asiakkaita muun muassa työmatkapyöräilybuumin takia. Faron vieritse kulkee vilkas pyöräreitti.

”Kansainvälisiä vieraita taas on tullut, kun alueelle on avattu hotelleja”, Forsman sanoo.

Yrittäjä Themi Dang korjaamassa puhelinta. (kuva Rauno Hietanen)

TULOKAS

Vietnamilainen Themi Dang korjasi matkapuhelimia jo kotikaupungissaan Hanoissa. Suomeen hän tuli viisi vuotta sitten.  Hän avasi liikekumppaninsa kanssa puhelin- ja tablettikorjaamo Tfixin kesän lopulla Ruoholahden metroasemaa vastapäätä.

”Sijainti on hyvä”, hän kiittelee.

Ruoholahden metrokorttelin vieressä avasi ovensa muutama kuukausi sitten puhelimia, tabletteja ja kannettavia tietokoneita korjaava ja huoltava Tfix.

Tfixin yrittäjä Themi Dang on Vietnamin Hanoista kotoisin. Hän tuli viisi vuotta sitten Suomeen, ja hän työskenteli aluksi toisen palveluksessa puhelimia ja muita laitteita huoltaen.

Kun sopiva tila löytyi, innolla ammattiinsa suhtautuva Dang oli valmis hyppäämään yrittäjäksi yhtiökumppaninsa Mary Main kanssa.

”Minulla on kokemusta alasta on yli kymmenen vuotta, tein tätä samaa Vietnamissa”, Dang taustoittaa.

Yleisin työtehtävä on Tfixissä on rikkoutuneen näytön tai viallisen akun vaihtaminen. Kovin kauaa ammattilaiselta ei vaihtoon kulu.

”Näytön korjaus kestää puoli tuntia, akun vaihto 15 minuuttia. Hintaan kuuluu vuoden takuu.”

Dang kertoo korjaavansa myös tietokoneiden emolevyjä ja pelastavansa levyiltä tiedot talteen. Tällaista osaamista ei hänen mukaansa ole Suomessa paljoa.

Ruoholahden Sanomat
toimitus@ruoholahdensanomat.fi