Jätkäsaareen on muotoutumassa burleskinystävien olohuone

Iida Laamanen (kesk.) pitää burleski-iltoja ravintolassaan. Vierellä burleski-taiteilijat Mabel Moonshine (vas.)  ja Goldie Starlett.  

Burleskitaide tekee paluuta Suomeen. Jätkä­saaressa burleskia pääsee seuraamaan ilmaiseksi. 

Teksti & kuvat: Rauno Hietanen

Ensin käydään läpi sääntöjä.

”Jos esiintyjä tekee näin, niin sitten pidätte meteliä”, sanoo burleski-illan juontaja Iida Laamanen ja nostaa hameensa helmaa.

Yleisö tottelee ja taputtaa ja huutaa, mutta vähän vaisusti. Laamanen pyytää lisää ääntä, ja nyt ravintola Kiivi’sin pöydistä irtoaa tarpeeksi meteliä. Pöydät ovat täynnä ja katsojia on nelisenkymmentä.

”Ja varsinkin pidätte meteliä silloin, jos joku vaatekappale lähtee esiintyjältä kokonaan pois”, Laamanen jatkaa, ja yleisö metelöi vakuuttavan kuuloisesti.

Ravintola Kiivi’s Malagankadulla avautui alkuvuodesta, ja huhtikuun lopulla pidetty ilta oli jo kolmas burleskitapahtuma. Ensimmäinen oli avajaisten yhteydessä.

Punaiseen pukeutunut burleski-emäntä Laamanen on  myös kyseisen ravintolan omistaja. Hän on tänään juontajan roolissa, ja on itsekin esittänyt burleskia 5–6 vuotta.  

Hän suunnitteleekin Jätkäsaaresta uutta burleskin keskusta. 

”Tällä hetkellä Helsingissä ei ole burleskiystävällistä klubia minne voisi mennä säännöllisesti katsomaan burleskia. Ajattelin, että isketään sitten siihen rakoon ja tarjotaan burleskia.”

Ensimmäisenä esiintyy Goldie Starlett.  Yleisö seuraa, kun toimistotyöhön kyllästyvästä naisesta kuoriutuu strippari.

Pöytäseurueet kannustavat, ja vaatteet vähenevät. Esitys sisältää melko akorobatisia osuuksia kovalla ravintolan lattialla.

Goldie Starlettin esityksessä toimistotyöntekijästä kuoriutuu strippari.

Kadulla ravintolaikkunan taakse ilmestyy koiranulkoiluttajamies juuri sillä hetkellä, kun Starlettin venyvyyttä vaativa akrobatinen liike lattialla on kesken. Mies pystyy peittämään lähes kokonaan hämmennyksensä. Pää kääntyy toisaalle ja lemmikin ulkoilutus jatkuu ikään kuin silmät eivät olisikaan nähneet sitä mitä näkivät. 

Starlettin jälkeen nähdään illan toinen taiteilija. Mabel Moonshinen esitys on vauhdikas ja rohkea. Yleisö  kannustaa runsaasti. 

Burleskitaiteilija Goldie Starlett on seuraavana päivänä lähdössä Kuopioon opettamaan burleskia. Hän on täysipäiväinen burleskiyrittäjä. Esiintymisen lisäksi hän tuottaa burleskitapahtumia sekä opettaa burleskipohjaisia tansseja ja burleskitaidetta. 

Hän haluaa esiintyä pelkästään taiteilijanimellä tässä artikkelissa. 

”Burleski on minun sieluni kieli. Pääsen  burleskilla kertomaan ne tarinat mitä mulla on kerrottavana”, Goldie Starlett kertoo.

”Burleski on siitäkin loistava taidemuoto että se on todellä hyvä keino tutkia ja toteuttaa omaa sukupuolta ja omaa seksuaalisuutta, riippumatta siitä mikä se ihmisen sukupuoli ja seksuaalisuus on.”

Burleskin kulta-aika oli 1930–1950-luvuilla. Moderni striptease painoi burleskin taka-alalle, kunnes viime vuosikymmeninä on nähty taiteenlajin uusi tulo Suomeen.

”Meillä on todella elinvoimainen valtakunnallinen burleski-skene ihan Helsingistä Lappiin”, Goldie Starlett sanoo.

Hänen mielestään Jätkäsaari on jo nyt burleskiystävän uusi olohuone.

”Seuraava tapahtuma on jo buukattu, jolloin me saamme Berliinistä upean taiteilijan tänne. Se on harvinainen Suomen-keikka häneltäkin.” 

Burleskia & Glamouria -ilta Kiivi’sissa helatorstaina 18.5. klo 20. Malagankatu 3.
Ilmainen sisäänpääsy.

Burleski

Burleskin juuret ovat 1800-luvulla. Se on satiirinen, liioitellun ilmeikäs esitystaiteen muoto.

Nykyburleski yhdistelee esimerkiksi stripteasea,  drag showta ja komediaa.

Burleskiin kuuluu myös naiseuden ylistäminen ja  nykypäivän kauneusnormien kyseenalaistaminen. 

Lisätietoa mm. Marissa Mehrin kirjasta Burleskikirja. Johdatus liioittelun taiteeseen (Kosmos 2019)

Lue koko juttu kuvineen toukokuussa 2023 ilmestyneestä Jätkäsaari–Ruoholahti-lehdestä. Jos et asu lehden jakelualueella, pääset lukemaan artikkelin näköislehdestä TÄSTÄ