Jätkäsaarelainen yritys tarjoaa ilmaista laatikkopyörää kauppareissuille

Jätkäsaarelainen Nezeco tarjoaa ilmaisia tavarankuljetuspyöriä osana Perille asti -kokeilua. Laatikkopyörissä on yhteistyökumppanin Ruoholahden kauppakeskuksen mainokset.

Palvelu on osa Perille asti -hanketta, jolla kaupunki hakee uusia liikkumisen ratkaisuja kaupunkiin. Pari muutakin lähiliikkumisen ratkaisua on työn alla Jätkäsaari–Ruoholahdessa.

Kuusi laatikkopyörää tulee jätkäsaarelaisten ja ruoholahtelaisten käyttöön tänä kesänä. Niitä saa käyttää rekisteröitymisen jälkeen ilmaiseksi tunnin ajan kerrallaan. Sen jälkeen hinta on 17 senttiä minuutilta.
Laatikkopyörät ovat uusi lähiliikkumisen kokeilu, jonka tarjoaa jätkäsaarelainen yritys Colossus Finland.
Erilaisia kuljetusvälineitä peräkärryistä pakettiautoihin on saanut käyttöön ennenkin kaupan pihasta, mutta tässä kokeilussa lähtökohta on ajateltu uusiksi: kulkupeli löytyy valmiiksi kotipihan läheltä.
Colossuksen laatikkopyöräpalvelu käyttää nimeä Nezeco. Palvelussa on kokeilussa kolme sähköavusteista ja kolme sähkötöntä laatikkopyörää – ja ne saatiin käyttöön kesäkuussa.
”Rekisteröitymisen käyttäjäksi voi tehdä osoitteessa nezeco.com”, Colossuksen perustaja Jani Ehro sanoo.
Nezeco-palvelussa yhteistyökumppanina on Kauppakeskus Ruoholahti.

Pyörät brändätään kauppakeskuksen väreihin, ja kokeilun ajatuksena onkin, että pyörää käytettäisiin Ruoholahden kauppakeskuksessa asiointiin.

Laatikkopyörien käyttöönotto sujuu suurin piirtein samaan tapaan kuin sähköpotkulaudoissa. Palveluun kirjautumisen ja käyttöoikeuden saamisen jälkeen älypuhelinsovelluksella saa pyörän lukon auki ja ajo voi alkaa.

Jätkäsaaren ruuhkat ovat tuttuja Ehrolle. Hän on itsekin sähköisen laatikkopyörän omistaja.
”Meillä oli ennen auto, mutta luovuimme siitä.”

Muitakin hankkeita


Colossuksen laatikkopyörät ovat osa lähiliikkumisen nopeita kokeiluja, joita kaupunki tukee osana Perille asti -nimistä hanketta. Tänä keväänä neljää Jätkäsaaren ja Ruoholahden alueella tehtävää kokeilua avustettiin 10000–20 000 eurolla kutakin.

Kuljetusyhtiö Eezery on toinen neljästä yrityksestä, joka saa Perille asti -rahoitusta. Riihimäeltä lähtöisin oleva Eezery on erikoistunut vaativiin kuljetuksiin, kuten lääkkeiden kuljetukseen, kertoo yhtiön logistiikka-asiantuntija Lasse Karppinen.
Kesäkuusta lokakuuhun kestävässä kokeilussa Eezery tarjoaa nopeita kolmen tunnin toimituksia lähialueella yrityksille ja yksityishenkilöille. Liikkumismuoto on Colossuksen tapaan sähkölaatikkopyörä. Toimitusten hinnat ovat noin 10 euron tietämillä.
Eezery on mukana hiljattain lanseeratussa Alepa-ruokalähettipalvelussa, jossa ostokset toimitetaan Eezeryn ”lämpötilahallituilla” laatikkopyörällä sinne missä asiakas sattuu olemaan, vaikka puistoon tai rannalle. Kokeilualueeseen kuuluu eteläinen Helsinki.

Kolmas kokeilu on Pallo-Pojat juniorin yhteiskyytikokeilut. Ideana on saada lasten jalkapalloharrastukset yhteiskyydeillä aikaistettua iltapäiviin, jolloin muun muassa kenttämaksut ovat halvempia ja lapset virkeämpiä kuin illalla.
”Liikuntainfrastruktuuri on täysin ilman käyttöä keskellä päivää”, PPJ:n Pasi Riikonen perustelee.
PPJ on kokeillut yhteiskyytijärjestelyjä jo aiemmin, ja ne ovat olleet pidettyjä.
Kyytikokeilut alkavat lokakuussa, kun joukkueet siirtyvät talvikauteen ja kuplahallivuoroihin. Kesän aikana PPJ hioo yksityiskohtia ja etsii kumppaneita yhteiskyytien toteutukseen.

Neljäs kokeilu on virolaisen teknologiayritys Bercman Technologiesin älysuojatie. Kokeilu koostuu valaistusta suojatiemerkistä, joka vilkkuu tarvittaessa. Lisäksi sen sensorit keräävät dataa autoliikenteen ja jalankulkijoiden määrästä.
Älysuojatie asennetaan heinäkuun aikana Selkämerenkadun R-kioskin eteen.

Perille asti -hanke
Perille asti -hanke alkoi syyskuussa 2017 ja jatkuu vuoden 2019 loppuun.
Hankkeen tavoitteena on löytää uusia ja älykkäitä liikkumisen ratkaisuja ja palveluja asukkaiden, matkailijoiden ja työssäkäyvien tarpeisiin.
Tänä keväänä valittujen kokeilujen kohderyhmä oli asukkaat.
Valitut kokeilut Jätkäsaaressa ja Ruoholahdessa ovat: PPJ:n harrastus- ja pelikyydit, Eezeryn lähilogistiikkakokeilu laatikkopyörällä, Colossuksen veloitukseton tavarafillari ja Bercman Technologiesin Selkämerenkadulle tuleva älysuojatie.
Kokeilut saivat kukin 10000–20000 euroa.
Perille asti -hanke on 6Aika-rahoiteinen hanke, jota tukee Euroopan aluekehitysrahasto.
Jätkäsaaren ja Ruoholahden osalta hanketta koordinoi Forum Virium (Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö).

—–

Rauno Hietanen
rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi