Jätkäsaaren graffitiseinä kuuluu kaikille

Jätkäsaaren urheilupuiston eteläkulmalle tullut graffiti­seinä on yksi toteutuneista Oma Stadi -hankkeista. Laillista maalauspaikkaa toivottiin alueelle vuosia.

Teksti ja kuvat: Pipsa Sinkko-Westerholm

Jätkäsaaren urheilupuiston eteläkulmalle rakennettiin loppuvuodesta 2023 laillinen graffitiseinä. 

Länsisatamankadun ja Tyynenmerenkadun kulmassa sijaitseva 50-metrinen seinä on talven aikana täyttynyt värikkäistä maalauksista.

Yhden teoksista on maalannut EGS, Suomen yksi kuuluisimmista graffititaiteilijoista. Taitelija julkaisi kuvan maalauksesta Instagram-sivullaan. Graffiti on saanut olla rauhassa seinällä jo pari kuukautta.

”Toisten maalausten päälle saa vetää, paitsi jos se on jonkun tosi kuuluisan työ”, jätkäsaarelainen Viljo, 14, selittää.

Viljo on harrastanut graffitien maalaamista noin vuoden. Uuteen harrastukseen hän tutustui Ruoholahden nuorisotalolla, jossa kokoontuu maanantaisin 13–17-vuotiaiden graffiti- ja katutaideryhmä.

”Porukan kanssa on ollut hauskaa käydä maalaamassa eri paikoissa, kuten Suvilahdessa”, Viljo kertoo.

  • Jätkäsaaressa asuva 14-vuotias Viljo on harrastanut graffitien maalausta noin vuoden.

Suvilahdessa on myös yksi Helsingin kaupungin ylläpitämästä kuudestatoista laillisesta graffitiseinästä.

Viljo ja ryhmä maalaa vain laillisiin paikkoihin. Ruoholahdessa ryhmä on maalannut luvalla Nuorisotalon edessä olevan vihreän kentän muuria.

Viljo tekee isoja maalauksia eli piissejä, mutta myös nopeampia maalauksia eli throw upeja ja tageja eli nimimerkkejä. 

Maalauksen teko alkaa suunnitelmasta piirustuslehtiöön.

”Vaikeinta on saada suunnitelma näyttämään hyvältä seinällä. Joskus vihko unohtuu kotiin”, jätkäsaarelainen kertoo.

Laillista graffitiseinää toivottiin Jätkäsaari–Ruoholahti-alueelle vuosia. Uusi seinä on yksi vuoden 2021 toteutuneista Oma Stadi -hankkeista.

Oma Stadi on Helsingin kaupungin osallistuvan budjetoinnin ohjelma, jossa kaupunkilaiset saavat ehdottaa asioita omalle alueelleen.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan projektipäällikön Petra Rantalaisen mukaan seinän rakentamisen aikataulu venyi, sillä hanke piti kilpailuttaa kaksi kertaa ensimmäinen tarjouksen oltua liian korkea. 50000 euron hankkeessa graffitiseinä rakennettiin myös Hernesaareen. Sosiaalisessa mediassa on ihmetelty, miten vaneriseinät voivat maksaa niin paljon.

”Projektin kustannuksiin kuului palkkakustannuksia, mittaustyöt, rakennuttajan ja konsultin palkkiot sekä materiaalien ja rakentamisen kustannukset”, Rantalainen selittää.

”Aidalle piti tehdä kunnolliset perustukset, sillä paikalla on suuri tuulikuorma. Seinän pitää pysyä tukevasti pystyssä, ettei se aiheuta käyttäjille vaaraa.”

Tukevalta aita vaikuttaakin. Aidan sisällä on teräksistä kolmilankaverkkoaitaa ja takana paksuja puulankkuja. Myös itse vaneri on ainakin pari senttiä paksua. 

Viljon mukaan seinän paikka Länsiterminaalin lähellä on vähän syrjäinen.

”Rannassa tuulee usein, mutta hyvällä säällä täällä on hyvä maalata. Aion tulla tänne kesällä monta kertaa.” 

Projektipäällikkö Rantalaisen mukaan sopivaa paikkaa seinälle oli vaikea löytää, sillä Jätkäsaari on hyvin tiiviisti rakennettu.

”Seinän paikaksi pohdittiin myös Saukonnokan aluetta, mutta työmaa-alueelle ei voi ihmisiä ohjata”, Rantalainen sanoo.

Saukonnokan alueella rakennetaan tällä hetkellä Jätkäsaareen kanavaa. 

Seinän paikaksi haluttiin myös mahdollisimman väljä paikka, jossa ei olisi asuintaloja välittömässä läheisyydessä.

Graffitiseinän iäksi määritettiin hankkeessa 10 vuotta. Tiedossa ei vielä ole, saako seinä olla niin pitkään paikalla. Seinän takana olevalle tyhjälle tontille on rakenteilla lisää urheilupuistoa. 

Uuteen osaan tulee Rantalaisen mukaan ainakin pelikenttä sekä kuntoilulaitteita. Uuden osan rakennustyöt päästään aloittamaan tulevana kesänä.

Rantalaisen mukaan on mahdollista, että Jätkäsaaren graffitiseinä siirretään jossain vaiheessa Hernesaareen toisen seinän jatkoksi.

Maaliskuun lopulla seinän luota puuttuvat edelleen roskikset, joten maalaajien pitää viedä kaikki roskat mennessään.

Ison piissin tekemiseen menee Viljon mukaan monta tuntia ja pienemmän tekee alle tunnissa. Penkkejä Viljo ei paikalle kaipaa, sillä mukavassa hommassa aika kuluu nopeasti.

Nuorisotalon graffitiryhmässä on tällä hetkellä viisi maalaajaa ja uusia osallistujia kaivataan lisää.

”Jos graffitien maalaaminen kiinnostaa, niin mukaan vaan”, Viljo toivottaa.

Juttu on julkaistu huhtikuun 2024 Jätkäsaari–Ruoholahti-lehdessä. Pääset näköislehteen klikkaamalla TÄSTÄ