Jätkäsaaren Länsisatamankadulta löytyy viidakkomainen parveke

Aira Riiali hoitaa parvekekasvejaan pari tuntia päivässä.
(kuva Rauno Hietanen)

Aira Riialin parveke oli naapurien mielestä niin hieno, että he pyysivät Riialia soittamaan paikallislehteen.

Alhaalta kadulta se jo näkyy. Länsisatamankatu 34:n edessä ei käy epäselväksi, missä Aira Riialin parveke sijaitsee.

Ylhäällä parvekkeella näky on vielä kahta vehreämpi. 

”Villiviini, viinirypäle, sitten toinen villiviini, sitten krysanteemia, tomaattia ja mustasilmäsusannaa on monta, kolmea eri väriä. Ja krassejakin on”, 80-vuotias Riiali luettelee.

Riialin länsiparveke vakuutti ainakin hänen naapurinsa, jotka patistivat hänet soittamaan paikallislehteen asiasta. Riiali teki työtä käskettyä.

”He sanoivat, että tästä pitää saada joku kuva lehteen, täällä ei ole kenelläkään tällaista parveketta”, Riiali sanoo.

Riialille kukat ja kasvit ovat olleet aina tärkeitä. Puumalassa asuessaa hänellä oli oma kasvihuone. Kun lapset halusivat tekonivelleikkauksen jälkeen äitinsä lähemmäksi, Riiali muutti Helsinkiin. 

Hän muutti ensimmäisten asukkaiden joukossa Länsisatamankadun Setlementtiasuntoon vuonna 2017. Oli heti selvää, että asunnon parvekkeelle tulisi paljon kukkia. 

Vastapäisen Lidlin uudehko rakennus hieman harmittaa Riialia, hänen mielestään se varjostaa parveketta, eivätkä kasvit saa valoa entiseen tapaan. 

Edellisvuosina Riiali on saanut runsaan viinirypälesadon, mutta viime talvena viiniköynnös ilmeisesti paleltui. Tilalla on uusia köynnöksiä, mutta tänä kesänä niistä ei satoa tullut vielä.

”Tummansinisä viinirypäleterttuja löytyi 16 kappaletta viime vuonna. Me söimme ne, emme pitäneet vielä viininpolkijaisia”, Riiali nauraa.

Riialilla on parvekkeella myös sähköinen avotakka.

”Se on tosi kaunis ja mukava sitten kun aurinko ei enää lämmitä. Jouluglögit me otetaan aina takkavalossa, lämmittää jalkoja mukavasti.”

Onko sinun parvekkeesi sisustettu poikkeuksellisesti? Vinkkaa parvekkeista meille osoitteeseen toimitus@ruoholahdensanomat.fi

Rauno Hietanen
Jätkäsaari–Ruoholahti-lehti