Jätkäsaaren pastori bongaa lintuja ja kuuntelee Iron Maidenia

Seurakuntapastori Hannu Varkin takana näkyvät asuintalot, joiden alakertaan Jätkäsaaren kappeli avautuu ensi vuonna.

 

 

 

Helmikuussa 2018 Jätkäsaaressa aloittaa toimintansa ”uusi,
valoisa ja kaunis kappeli”, kehuu seurakuntapastori Hannu Varkki.

 

Kodikkuus, avaruus ja uudenlainen toimivuus. Nämä ovat seurakuntapastori Hannu Varkin mielestä kuvaavia sanoja uudesta Jätkäsaaren kappelista.

Varkki odottaa innolla uutta, helmikuussa 2018 avattavaa kappelia, jonka luomistyössä näkyy ”ihailtavasti aktiivisten kansalaisten innovatiinen, avoin ja yhteisöllinen toiminta.”

”Tuossa toisessa talossa asutaan jo”, rennon oloinen pastori sanoo ja katselee takanaan kohoavia kahta lähes identtistä taloa.

Myös varsin rentoa on 42-vuotiaan Varkin musiikkimaku. Lempiyhtyeisiin kuuluvat heavy rock -yhtyeet Iron Maiden ja Black Sabbath, joita hän on fanittanut koululaisesta asti.

 

Kappelin ja asuinkerrostalojen rakennusprojekti lähenee loppuaan Länsisatamankatu 26:ssa. Kappelin tilat yltävät myös Länsisatamankatu 28:aan. Tilat sijaitsevat näiden kahden asuintalon alakerrassa. Toisen talon omistaa Helsingin Seurakuntayhtymä ja toisen Pohjola Rakennus.

Kustannussyistä johtuen seurakuntayhtymä päätyi asuinkerrosrakentamiseen erillisen kappelirakennuksen rakentamisen sijaan.

Koko kerrostalon budjetti on noin 24 miljoonaa euroa. Kappelille ei ole mitään erillistä rakennusbudjettia, koska se on osa taloa. Seurakuntayhtymän suuntana on muutenkin kiinteistöistä luopuminen.

”Alueella on paljon asukkaita ja se liittää kappelin luontevasti asuinympäristöön”, Varkki kuvailee.

Arkkitehtitoimisto Viiri & Ylinenpään sekä kolmen avoimen suunnittelupajan ja yli 200 kansalaisten idean seurauksena syntyy ”tunnelmallinen, harmoninen, avoin, yhteisöllisyyttä ja hengellisyyttä korostava kappeli”, Varkki toteaa.

Kodikkuutta ja pehmeyttä lisäävät Varkin mukaan uudenaikaiset kirkkotekstiilit, isot ikkunat ja puu rakennusmateriaalina muun muassa lattioissa ja alttariseinässä.

”Tekstiilien syvällisyyden ja aidon sanoman” on Varkin mukaan tarkoitus avautua kaikille, myös niille, jotka eivät toimi kirkkoyhteisössä.

 

Uuden kappelin toiminta seuraa Ruoholahden mallia. Kerhot perheille ja lapsille sekä konsertit jatkuvat.

Tällä hetkellä Ruoholahden kappelia käyttää kolme eri kuoroa, jotka voivat halutessaan siirtyä harjoittelemaan kanavan toiselle puolelle. Tiistain avoin kappelikahvila klo 14–16 ja jumalanpalveluksen ajankohta sunnuntaina klo 12 pysyvät ennallaan.

Jumalanpalveluksen rakennetta ja muotoa Varkki haluaa uudistaa muun muassa niin, että se “koskettaa jatkossa myös enemmän lapsia”.

Varkin mukaan uuden kappelin kantava voima on korostaa kirkon matalan kynnyksen roolia niin sanottujen avoimien ovien tavoin.

Se miten kirkko tulee konkreettisesti olemaan auki, on Varkin mukaan vielä päättämättä. Varkin toiveissa on, että ihmiset löytäisivät kappelin ja voisivat astua sisään avoimin mielin ja matalan kynnyksen tavoin.

”Avoimessa aulassa voisi tehdä töitä muun muassa kannettavalla, kirkon ihmisiä olisi läsnä ja ihmiset voisivat tulla tapaamaan ja kohtaamaan toisiaan”, Varkki pohtii.

 

Hannu Varkki

Pastorina tuomiokirkkoseurakunnassa vuodesta 2004, vuoden 2017 alusta Ruoholahden ja Jätkäsaaren alueella.

Korostaa hengellisessä palvelustyössään rauhaa ja rauhanrakentamista. Kantavana ydinajatuksena on, että ”kristityt rakentavat yhdessä parempaa maailmaa.”

Omia voimavarojaan Varkki lataa päivittäisellä lintuharrastuksellaan. Linnut ovat ihmetyttäneet häntä 10-vuotiaasta asti. Hannu on nähnyt Suomessa yli 270 lajia.

Musiikki elää vahvasti Varkin arjessa. Hän on harrastanut laulua pienestä pitäen. Musiikkityyli vaihtelee hevistä klassiseen: ”Iron Maidenista Rahmaninoviin.”

 

Lue juttu kokonaisuudessaan Ruoholahden Sanomien näköislehdestä.

 

Petra Vuorela

toimitus@ruoholahdensanomat.fi