Jätkäsaari ja Ruoholahti bongattu telkkarista

Poliisisarja Roban kuvauksissa Ruoholahdessa Dennis Nylund (vas.), Alex Anton ja ohjaaja Markus Lehmusruusu (selin).
(Kuva: Yellow Film & TV/Antti Leppälä)

Kotikulmiltamme on tavattu viime aikoina tv-kuvausryhmiä ainakin Ruoholahden kanavan varrella, Salmisaaressa, Kaapelitehtaalla ja Hyväntoivonpuistossa.

Jätkäsaari on kuvauslokaationa eli kuvauspaikkana kiinnostava. Alue tarjoaa uusia kaupunkinäkymiä ja visuaalisesti näyttäviä kohteita. 

Myös sijainti ja kulkuyhteydet ovat hyvät. Viime vuosina Jätkäsaari–Ruoholahden alue on nähty useissa mainoksissa ja tv-sarjoissa. Alueella on kuvattu muun muassa Fremantlen tuottamaa tosi-tv-sarja Diiliä, Yellow Filmin tuottamaa poliisisarja Robaa ja hotellimaailmaan sijoittuvaa Hotelli Swan Helsinki -sarjaa sekä Jarowskij-tuotantoyhtiön Kakarat-draamasarjaa.

Nelosen hiljattain telkkarissa nähdyn Diilin seitsemäs tuotantokausi kuvattiin syksyllä 2020 suurilta osin Jätkäsaaressa. Fremantle Finlandin tuottaman tosi-tv-ohjelman päämajana toimi hotelli Clarion.

”Clarion valikoitui kuvauslokaatioksi hyvän sijaintinsa ja kulkuyhteyksiensä vuoksi. Hotelli sekä ympäröivä alue oli myös visuaalisesti herkullinen lokaatio”, kertoo Head of Entertainment Anne Wahlström Fremantle Finlandista. 

Wahlströmin mukaan Jätkäsaari on toimiva kuvauspaikka myös monipuolisuutensa vuoksi. Alueella pystyttiin kuvaaman useita ohjelman osia.

”Kuvauksia tehtiin Ruoholahden torilla ja metroaseman läheisyydessä, Länsiterminaalissa sekä Hyväntoivonpuistossa. Lisäksi hyödynsimme alueen ympäröivää merenrantaa monipuolisesti.”

Kuvaukset sujuivat Wahlströmin mukaan erittäin hyvin.

 ”Clarionin kanssa yhteistyö sujui erinomaisesti. Oli  myös positiivista huomata, että alueen ravintolatarjonta oli kasvanut huomattavasti esimerkiksi juuri lounaspaikkojen suhteen.”

Yellow Filmin Roba-poliisisarjan viidettä tuotantokautta kuvattiin marraskuusta 2020 vuoden 2021 helmikuuhun. Kuvauksia tehtiin myös Ruoholahdessa, jossa kuvausryhmä työskenteli ainakin kanavan varrella.

”Kuvauspäivässä on aina yksi päälokaatio, jonka ympärille pyritään löytämään lähistöltä kuvauspaikat muillekin kuvauspäivän kohtauksille. Näin vältytään pitkiltä ja aikaa vieviltä siirtymisiltä”, Roban tuottaja Minna Virkajärvi kertoo.

On siis mahdollista, että Roban jaksoissa esiintyy muitakin paikkoja alueelta.

”Robassa tapahtumapaikkoja tuotantokaudella on aina satoja, joten yksittäisten paikkojen nimeäminen on haastavaa. Sarjaa on kuvattu ympäri kaupunkia.”

Kaupungissa tehtäviin kuvauksiin haastetta tuo käytännön järjestelyt. Kuvauksissa joudutaan esimerkiksi joskus sulkemaan teitä tai liikennettä ja kuvauskalustolle otetaan käyttöön asukaspysäköinnin paikkoja. Se saattaa aiheuttaa närää alueen asukkaissa.

”Hankimme kaupungilta aina luvat kuvauksille. Pyrimme myös infoamaan alueen asukkaita hyvissä ajoin.”

Hyvä tiedottaminen vähentää yhteydenottoja tuotantoyhtiöön tai jopa pelastustoimeen.

”Robassa käytetään poliisin rekvisiittaa, kuten haalareita ja autoja. Siksi kuvauksista ilmoitetaan myös pelastuslaitoksen johtokeskukselle.”

Virkajärvi kertoo, että kuvausryhmällä on ulkokuvauksissa päällään huomioliivit ja liikenteenpysäyttäjät kertovat yleisölle mistä on kyse.

”Emme halua aiheuttaa turhaan huolta asukkaille.”

Kakarat-sarjan kuvausryhmä bongattiin Salmisaaren Oikeustalolla lokakuussa. Kuvassa Vera Koskeli (vas.), Heikki Timonen ja Helga Kovalchuk. (kuva: Pipsa Sinkko-Westerholm)

Jarowskij Finland Oy:n Kakarat-draamasarjan kuvausryhmä bongattiin Salmisaaressa lokakuussa 2021. Kuvauspaikkajärjestäjäassitentti Joni Baggström kertoi, että uusia sarjan osia kuvattiin monessa kohteessa alueella. 

”Kuvauksia oli Kaapelitehtaalla, Oikeustalolla Salmisaaressa sekä Itämerentornissa.”

Sarjan tuotantopäällikkö Ilona Hiltunen kertoo, että Ruoholahdessa lavastettiin muun muassa taidenäyttely. 

”Löysimme sitä varten paikallisen taitelijayhdistyksen, jonka työtilaa sekä taiteilijoiden teoksia pystyimme hyödyntämään kuvauksissamme. Heistä oli suuri apu näiden kohtausten toteuttamiseen.

Hiltusen mukaan alueelta löytyy hyviä kuvauspaikkoja.

”Alue tarjoaa paljon erilaisia luonto- ja kaupunkikohteita. Sijainniltaan Ruoholahti ja Jätkäsaari ovat lähellä monia muita paikkoja ja alueelle pääsee helposti julkisilla.”

Jarowskij-tuotantoyhtiö aikoo jatkossakin käyttää aluetta kuvauspaikkana.

”Sieltä löytyy paljon potentiaalisia kohteita toimistotiloista merimaisemiin.” 

Kuvaukset kotikulmilta bongattuaan voi valmista sarjaa odottaa tv-esitykseen aikaisintaan muutaman kuukauden tai puolen vuoden kuluttua. 

”Tv-sarjan tuotanto kestää tavallisimmin kokonaisuudessaan noin kaksi vuotta. Tästä ajasta käsikirjoittaminen vie noin vuoden, kuvaukset kolmesta kuuteen kuukautta ja jälkityöt noin kuusi kuukautta. Aikataulu vaihtelee ja riippuu täysin sarjan koosta”, Yellow Filmin Minna Virkajärvi kertoo.

Roban viides kausi julkaistiin viime vuoden maaliskuussa ja on nähtävillä maksullisella C More -kanavalla. Sarja tulee esitykseen MTV3-kanavalle myöhemmin, mutta julkaisuaikataulu ei ole tiedossa.

Diilin seitsemäs tuotantokausi näytettiin vastikään uusintana Nelosella sekä se on toistaiseksi nähtävillä Nelosen Ruutu-palvelussa. Diilin kahdeksas tuotantokausi on tuotannossa ja kuvataan Fremantlen mukaan Helsingin kantakaupungin alueella. Enempää tietoja uudesta tuotannosta ei anneta. 

Somebongausten perusteella vaikuttaisi, että myös uutta kautta on kuvattu Jätkäsaaren Clarion-hotellissa.

Kakarat-sarjan uusien kausien julkaisuajankohtaa ei ole vielä julkistettu. Ensimmäisen kauden jaksot ovat katsottavissa Yle Areenasta.

Diilin seitsemättä tuotantokautta kuvattiin syksyllä 2020 Jätkäsaaren Clarion Hotel Helsingissä.
(kuva: Fremantle Media Finland Oy, Henri Kuntz, Nelonen Media)

Jätkäsaari ja Ruoholahti televisiossa

Roba

Kotimainen poliisisarja, jonka ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin vuonna 2012. Sarjaa on tehty viisi tuotantokautta, ja ne ovat esitetty MTV3-kanavalla ja maksullisella C More -kanavalla. Sarjassa ovat näytelleet muun muassa Kari Hietalahti, Aku Hirviniemi, Riku Nieminen, Leena Pöysti, Tiina Lymi, Mimosa Willamo ja Andrei Alén. Sarjan nimi viittaa Helsingin Pienellä Roobertinkadulla sijainneeseen poliisiasemaan, jossa sarjan kuvitteellinen poliisiasema sijaitsee. Oikea poliisiasema Roballa suljettiin vuonna 2012. 

Roban viides tuotantokausi julkaistiin maaliskuussa 2021 ja on nähtävillä parhaillaan C Morella. MTV3-kanavalle kausi tulee myöhemmin. Ohjelman on tuottanut Yellow Film & Tv.


Diili (The Apprentice)

Yhdysvaltalainen tositv-formaatti, jossa ryhmä kilpailijoita mittelee liikemiestaidoistaan ja tavoittelee työpaikkaa julkkispomon yrityksestä. Ohjelmaa tehtiin Yhdysvalloissa vuosina 2004–2017. Pomona toimi 14 kautta Donald Trump, mutta presidentinvaalikampanjansa myötä hänen tilalleen tuli Arnold Swarzenegger. Suomessa sarjaa on tehty seitsemän tuotantokautta, ensimmäinen julkaistiin vuonna 2005. Suomen Diilissä pomona ovat toimineet Jari Sarasvuo, Hjallis Harkimo ja Jaajo Linnonmaa. 

Diilin seitsemäs tuotantokausi näytettiin syksyllä 2021 uusintana Nelosella sekä se on nähtävillä Nelosen Ruutu-palvelussa. Diilin kahdeksas tuotantokausi on tuotannossa ja kuvataan Helsingin kantakaupungin alueella.

Ohjelman on tuottanut Fremantle.

Hotelli Swan Helsinki

Hotellimaailmaan sijoittuva kotimainen draamasarja, jota on kuvattu kaksi tuotantokautta. Sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen luksushotelliin, jonka julkisivua esittää Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan rakennus Kruunuhaassa. Hotellin sisätilat on kuvattu studiossa. Pääosissa ovat muun muassa Oona Airola, Lauri Tilkanen, Milka Alroth, Roope Salminen ja Eppu Salminen. 

Sarjan ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin vuonna 2020 C More -kanavalla ja MTV3-kanavalla. Toinen tuotantokausi on julkaistu vuonna 2021 C Morella. Sarjan on tuottanut Yellow Film & Tv.

Kakarat

Kotimainen draamasarja, jonka keskiössä on kaksi perhettä: duunarihenkiset Oksaset ja varakkaat Sundströmit. Perheiden nuoret aikuiset lapset Asta ja Joona seurustelevat, ja sarjan alussa Asta tulee yllättäen raskaaksi. Sarjaa on kuvattu vuosina 2019–2021. Ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin vuonna 2020 Yle TV2 -kanavalla ja Areenassa. Sarjassa näyttelevät muun muassa Elli Melasniemi, Vincent Kinnunen, Mats Långbacka, Sari Havas, Kai Bäckström ja Sanna Hietala. Sarjan on tuottanut Jarowskij Finland Oy.

Lue koko juttu tammikuun Jätkäsaari-Ruoholahti-lehdestä. Lehti jaettiin Etelä-Helsingin alueella 20.1. 2022. Näköislehteen pääset klikkaamalla tästä

Pipsa Sinkko-Westerholm
Jätkäsaari-Ruoholahti-lehti