Kaikki koronan takia lopettaneet yritykset eivät päädy tilastoihin

Miesyrittäjillä on selvästi korkeampi kynnys kysyä apua kuin naisyrittäjillä, sanoo Lounais-Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Esko Valkeala. ”En tiedä mikä talvisotahenki se oikein on.”

Lounais-Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Esko Valkeala sparraa yrittäjiä menestymään niin koronan keskellä kuin normaalioloissakin. (kuva: Rauno Hietanen)

Koronasta johtuvia konkursseja on tullut tietoon viime kuukausina, mutta ei niin paljon kuin pelättiin.

Näin arvioi Lounais-Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja, Business Coutsi ja mentori Esko Valkeala

Valkealan mukaan on kuitenkin oletettavissa, että piiloon jää yrityksiä, jotka ovat koronan heikentämän taloustilanteen takia laittaneet pillit pussiin ilman konkurssimenettelyä.

”Näiden yritysten määrä olisi hyvä selvittää”, Valkeala sanoo.

Lounais-Helsingin Yrittäjät on yksi Helsingin Yrittäjien paikallisyhdistyksistä. Siihen kuuluu 560 yrittäjää Lauttasaaresta, Jätkäsaaresta, Ruoholahdesta, Töölöstä sekä Lehti- ja Kuusisaaresta. 

Yksinyrittäjiä alueen jäsenistä on reilusti yli puolet. 

Yksinyrittäjä sanana viittaa siihen, että yrittäjän pitäisi pystyä tekemään kaikki itse. Valkeala vinkkaa, että ilmaista apua on kyllä saatavilla – ja sitä kannattaa hakea – liiketoiminnan suunnitteluun tai mihin tahansa yrittäjäongelmiin.

”Yrittäjäjärjestöt pyrkivät auttamaan yrittäjää muun muassa käymällä läpi liiketoimintaa ja miettimällä, miten yritys tulee taloudellisesti pärjäämään. Semmoista sparrausta se on.”

Myös vertaistuki ja verkostoituminen eli tutustuminen alueen toisiin yrittäjiin ovat Valkealan mielestä tärkeitä asioita, joita yrittäjäjärjestöt tarjoavat. 

Valkeala on toiminut mentorina yli kymmenen vuotta Suomen Yrittäjien mentorisi.fi-palvelussa, ja huomannut eron nais- ja miesyrittäjien välillä.

”En tiedä mikä talvisotahenki se oikein on, mutta miesyrittäjät hakevat naisia harvemmin neuvoa ja apua”, Valkeala kertoo.

”Kynnys ottaa yhteyttä vieraaseen ihmiseen on korkea, varsinkin miehillä.”

Korona-aika on tehnyt yrittäjien sparraamisesta entistä hankalampaa. Etänäkin voi asioista sopia, mutta Valkealan mukaan olisi tärkeää aluksi tavata apua hakeva yrittäjä kasvokkain.

”Siinä pitää syntyä luottamus, että saadaan mentorointi käyntiin. Nyt korona-aikana tarvitaan pikkaisen enemmän aikaa, että päästään asiaan käsiksi.”

”Korona-aikana varsinkin on tärkeää että on keskustelukumppani, että ei jäädä yksin tekemään asioita. Helposti jäädään yksin jumiin eikä päästä eteenpäin. Mentoria kannattaa käyttää hyväksi”, Valkeala neuvoo.

Rauno Hietanen
Jätkäsaari-Ruoholahti-lehti

Artikkeli on julkaistu huhtikuun 2021 lehdessä. Näköislehteä pääset lukemaan tästä