Kanavanvarren ravintola Poiju palaa juurilleen

Teksti ja kuva: Rauno Hietanen

Kristiina ja Qaiser Mahmood pyörittävät nyt Poijua.

Ravintola Poiju tekee täyden paluun Ruoholahden kanavan varteen.

Kun Poiju avattiin keväällä 1997, siinä toimi pääkokkina Qaiser Mahmood viidentoista vuoden ajan. 

2010-luvulla Mahmood päätti kuitenkin avata oman ravintolan vaimonsa Kristiina Mahmoodin kanssa. 

Pariskunta pyöritti vuodesta 2014 aina vuoden 2024 loppuun Vuosaaren Aurinkolahdessa ravintola Loistoa, joka oli hyvin saman tyyppinen kuin Poijukin.

Sen verran samanlainen se oli, että muutamat vanhat asiakkaat Ruoholahdesta kävivät jonkun kerran vuodessa Vuosaaressa syömässsä.

”Siellä he kävivät kysymässä, että koska te tuotte tätä laatua taas Ruoholahteen. Näin on ihan oikeasti käynyt”, Qaiser Mahmood vakuuttaa.

Nyt lounaat ja illalliset pyörivät taas Poijussa, ja ravintola pitää ovensa ja keittiönsä auki myös sunnuntaisin. 

Välissä Poiju ehti olla talvisin kiinni. Pari viime vuotta Poiju pidettiin auki lähinnä vain kesäisin, joilloin hyvällä paikalla olevasta terassista saatiin tarpeeksi tuottoa.

Poijun nimikin vaihtui Desi Bowliksi hetkeksi aikaa. 

Poijun entiset omistajat, jotka ovat Qaiser Mahmoodin sukulaisia, ovat jo eläkeikäisiä. Kun he pyysivät Mahmoodeja kanavan varteen tuomaan vanhan Poijun meiningin ja laadun takaisin, valinta oli helppo. 

”Kyllä suostuin heti, koska tämä paikka oli sydäntä lähellä. Tässä oli tosi mukavia ihmisiä, asiakaskuntaa, ja tässä on myös työpaikkoja niin paljon mistä saa lounaalle porukkaa. Ja minä olen ihan varma tästä asiasta, tätä makua mitä me tullaan tarjoamaan, se tuo porukkaa”, Qaiser Mahmood sanoo.

”Poiju pidetään Poijuna, sen takia vanha omistaja ei halunnut ulkopuoliselle myydä. Hän luottaa siihen, että Qaiser pitää Poijun Poijuna”, Kristiina Mahmood sanoo.