Kiisteltyihin Lapinlahden suunnitelmiin aikalisä

Lapinlahden alueen uudisrakennussuunnitelmat ovat herättäneet vastustusta kaupunkilaisissa. (kuva: Pipsa Sinkko-Westerholm)

Nykytoimijoiden mukaan voittajaksi valittu ehdotus rikkoo räikeästi ideakilpailulle asetettuja sääntöjä.

Kaupunkiympäristölautakunta otti lisäajan Lapinlahden kiistellyssä rakennussuunnitelmassa tiistaina kokouksessaan.

Lautakunnan asialistalla oli Lapinlahden sairaala-alueen varaaminen kiinteistösijoittaja Nrep Oy:lle, sairaalarakennusten myyntiä ja tonttien vuokraamista koskevan esisopimuksen hyväksyminen sekä alueen vuokrausperiaatteiden vahvistaminen. Lautakunta jätti asian pöydälle.

Lapinlahden rakentamissuunnitelmat ovat herättäneet paljon vastustusta kaupunkilaisissa.

Kiinteistösijoitusyhtiö Nrepin ehdotuksessa puiston eteläreunalle tulisi uusi hotellirakennus, joka toimisi myös melumuurina viereisen Länsiväylän liikenteeltä.

Nykyisen Koivula-rakennuksen kanssa samaan yhteyteen tulisi kaksi uutta palveluasumiseen suunniteltua rakennusta.

Helsingin kaupunki kertoi maaliskuussa, että Lapinlahden sairaalarakennusten ideakilpailun voittajaksi on valittu Lapinlahden kevät -ehdotus. Sen takana on kiinteistösijoitusyhtiö Nrep.

Koko ideakilpailu sai loppumetreillä erikoisen käänteen.  Lapinlahden kevät oli ainoa kaupungin seulan läpi päässeistä ehdotuksista, joka lopulta osallistui ideakilpailuun. 

Toinen hanke oli Y-säätiön vetämä hanke, joka oli laadittu Lapinlahden toimijoiden tuella. Y-säätiö kuitenkin veti ehdotuksensa pois viime hetkellä taloudelliseen riskiin vedoten. 

Lapinlahden nykyiset toimijat ovat sitä mieltä, että alueen suunnittelukilpailun toteutuksessa ja voittajan valinnassa on runsaasti epäkohtia.

”Kysymmekin nyt, voiko Lapinlahden ideakilpailun ainoaa ehdotusta julistaa voittajaksi vaikka se rikkoo kilpailulle asettuja sääntöjä?” he kommentoivat yhteisessä, maanantaille 20. huhtikuuta päivätyssä tiedotteessaan.

Tiedotteen ovat allekirjoittaneet Katja Liuksiala ja Nonni Mäkikärki Pro Lapinlahdesta sekä Tuula Sundman Lapinlahden Lähteestä ja Teemu Lehto Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamosta.

”Kilpailun vähimmäisvaatimuksena oli asemakaavan asettamat rajaukset niin, että mahdollisen lisärakentamisen tulisi olla pienimuotoista ja historiallisiin rakennuksiin suunniteltua toimintaa tukevaa. Kuitenkin ehdotus poikkeaa tästä räikeästi tuhoten lähes neljänneksen puiston pinta-alasta”, tiedote jatkuu.

Rauno Hietanen
rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi