”Kun ensimmäinen tili on taskussa, ei pidä ostaa Bemaria”

Helsingin Akvaariokeskuksen Petri Viskari neuvoo pitämään asiakkaan tyytyväisenä, sillä ”tyytyväinen asiakas on arvokas voimavara”. (kuva Rauno Hietanen)

Konkariyritys & tulokas -sarjassa tutustutaan alueellamme pitkään toimineisiin ja täällä hiljattain aloittaneisiin yrittäjiin.

Petri Viskarille ura akvaariokauppayrittäjänä oli kirkkaana mielessä jo hänen kotiuduttuaan armeijasta. Vanhemmilla oli saman alan liike Porissa jo Viskarin syntyessä. Liike on pystyssä vieläkin.
”Kun pääsin armeijasta, niin jo kuukautta myöhemmin muutin Helsinkiin ja aloin katsella tiloja liikkeelle”, Viskari kertoo.
Viskarin perustama Helsingin Akvaariokeskus on ollut Itämerenkadun länsipäässä jo kaksikymmentä vuotta.

Vuonnna 1998 Petri Viskarin akvaarioliikettä vastapäätä oli Alkon varastot ja tyhjä tontti.
”Tämä kerrostalo oli valmistunut pari vuotta sitten ja liiketilat olivat olleet tyhjillään. Harkitsin eri kaupunginosia ja katsoin, että Ruoholahti on kasvava paikka ja tässä olisi mahdollisuuksia, kunhan sinnitellään muutama vuosi.”
Nyt Helsingin Akvaariokeskus työllistää Viskarin lisäksi kolme työntekijää.
”Lisäksi haemme yhtä osa-aikaista työntekijää, rekrytointi alkaa pian.”
Kivijalkamyymälän lisäksi Viskari on satsannut verkkokauppaan, jonka osuus on myynnistä nykyään merkittävä.
”Kun aloitin yrityksen, tämän alan erikoisliikkeitä oli ympäri pääkaupunkiseutua parikymmentä. Tällä hetkellä me olemme ainoita Helsingissä”, Siuntiossa nykyään asuva Viskari kertoo.
Kalojen lisäksi yrittäjän on pitänyt kiireisenä neljä lasta, joista nuorin aloitti juuri koulun. Esikoistyttö käy lukiota.
Uusia yrittäjiä hän kehottaa pitämään jalat maassa, unohtamaan aluksi lomat ja sosiaalisen elämän sekä keskittymään osaamiseensa ja itsensä markkinointiin.
”Kun ensimmäinen tili on taskussa, niin ei mennä Bemaria hakemaan, vaan kasvatetaan varastoa ja omaa osaamista”, konkari neuvoo.

Tatuointiyrittäjä Ville Kärppä tatuoi asiakas Christian Raassinan käsivartta liikkeessään. (kuva Rauno Hietanen)

Ville Kärppä otti vajaa neljä vuotta sitten rohkean loikan ja perusti lähes tyhjälle Välimerenkadulle tatuointiliikkeeen.
”Aiemmin olin vuokrapenkillä ja tein tatuointeja toiminimellä Kampin ostoskeskuksessa.”

Ville Kärppä perusti tatuointiliike Very Special Tattooingin aluksi kaverinsa kanssa.
”Frendi oli vuoden verran tässä. Sen jälkeen olen ollut yksin”, Välimerenkatu 9:ssä sijaitsevan liikkeen omistaja sanoo.
Kärppä kertoo, että vastuu tietysti kasvoi, kun hän alkoi pyörittää liiketoimintaa yksin. Vuokra ynnä muut kulut on saatava maksettua ajallaan kuukaudesta toiseen. Hyvänä puolena yksinyrittämisessä hän pitää sitä, että saa itse päättää menemisistään ja tulemisistaan.
Kun Kärppä perusti oman yhtiön, hänellä oli jo jonkin verran vakioasiakkaita.
”Oli siinä aluksi pieni riski, kun ei ole suurta asiakaskuntaa ja sitten laitat uuden puljun pystyyn. Piti tehdä aika paljon markkinointia.”
Jätkäsaari valikoitui Very Special Tattooingin kodiksi, koska keskusta oli Kärpän mukaan jo tarpeeksi täynnä tatuointiliikkeitä.
”Täällä ei tietääkseni ole toista puljua.”
Jätkäsaaren valmistuessa Kärppä on saanut asiakkaita myös naapurustosta.
”Tästä talostakin on tullut monia tyyppejä asiakkaaksi.”

Ruoholahden Sanomat

toimitus@ruoholahdensanomat.fi