Kuplahalli käyttöön marraskuussa

Jätkäsaaren kuplahalli täytettiin lokakuun lopulla, ja käyttövalmis sen pitäisi olla marraskuussa. Halli on jalkapalloseura PPJ:n uusi kotihalli, ja se korvaa Hernesaaren hallin. Kuva on otettu Verkkokauppa.comin näköalatasanteelta. Etualalla näkyvät Bunkkerin kattorakenteet. (kuva Rauno Hietanen)

Epäsymmetrinen muotoilu tekee Jätkäsaaren kuplahallista poikkeuksellisen. Halli on odotettu lisä alueen harrastusmahdollisuuksiin, mutta sen koko ja ulkomuoto herättää myös kritiikkiä asukkaissa.

Jätkäsaaren kuplahalli puhallettiin täyteen lokakuun lopulla. Se on käyttövalmis jo marraskuussa, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. 

Tällä hetkellä hallia viimeistellään niin ulkoa kuin sisältäkin.

Halli on jalkapallojoukkue Pallo-Pojat Junioreiden (PPJ) suurhanke. Monet seuran ihmiset ovat tehneet viisi vuotta töitä halliprojektin parissa. Tähän asti seuran talviharjoitteluhalli on ollut Hernesaaressa. Se puretaan pian Hernesaaren aluerakentamisten alta pois.

”Jätkäsaarelaisena on aivan fantastista että halli on pystyssä ja saadaan käyttöön täksi talveksi”, PPJ:n hallituksen jäsen Pasi Riikonen iloitsee.

Asemakaava Jätkäsaaren liikuntapuistolle hyväksyttiin viisi vuotta sitten, eli aiemmin kuin koulua ja lähikortteleita alettiin rakentaa.  Jo tuolloin kaavaan oli merkitty paikka ylipainehallille. 

”Helsingin kaupungin strategiahan on, että liikuntapuistot rakennetaan jatkossa koulujen yhteyteen, ja Jätkäsaaressa se näkyy käytännössä”, Riikonen sanoo.

Riikosen mukaan hallin kokonaiskustannus on reilusti yli kolme miljoonaa euroa. 

Loppusumma tarkentuu vielä kun projekti täysin valmis. 

Käytännössä hallin maksumiehinä ovat urheilevien lasten vanhemmat. 

Kuplahalli on aiheuttanut myös närää. Vihreistä vihrein -korttelin asukkaista monelta hävisi iso osa merta näkyvistä yhden päivän aikana. (kuva Rauno Hietanen)

Kuplahallin epäsymmetrinen muoto tekee siitä poikkeuksellisen. Suomessa on totuttu näkemään perinteisiä valkoisenharmaita kupoleja. 

Nyt  kuplahalli näyttää maahan puolittain uponneelta valkoiselta maapahkinän kuorelta. Kuplakankaassa on lukuisia pyöreitä kuvioita, joista luonnonvalo pääsee sisään ja ilta-aikaan keinovalo ulos.

Kuplahallin on suunnitellut JKMM Arkkitehtien Samuli Miettinen.

JKMM Arkkitehtien käsialaa ovat myös muun muassa Amos Rexin museo keskustassa ja OP-ryhmän pääkonttori Vallilassa.

Koko ja poikkeuksellinen muotoilu ovat herättäneet vilkkaan keskustelun puolesta ja vastaan Jätkäsaari-liikkeen sivuilla Facebookissa.  Myös merinäköalan  häviäminen omasta kodista kirvoitti monta kommenttia.

Merimaiseman katoamiseen on Jätkäsaaressa totuttu, kun rakennukset pikkuhiljaa nousevat tyhjille tonteille. Nyt näköala katosi päivässä.

”Makuasioista voi kiistellä, ja pitääkin. Jätkäsaari on hyvin monimuotoinen ja kiinnostava alue arkkitehtuurillisesti, kupla on oma lisänsä siihen”, Riikonen vastaa.

”PPJ:n keskeinen tavoite on ollut saada loistavat olosuhteen harrastaa myös talvella jalkapalloa kantakaupungissa – osaamistasoon katsomatta.”

Hallia käyttää paitsi PPJ, myös lähikoulut liikuntatunneillaan. 

PPJ on Helsingin toiseksi suurin jalkapalloseura HJK:n jälkeen, ja samalla Suomen suurimpia seuroja. PPJ:ssä on 1800 pelaajaa.

”Jos olosuhteita ei olisi systemaattisesti kehitetty, joutuisimme tarjoamaan eioota tälle pelaajamäärälle”, Riikonen muotoilee.

Kuplahallin, skeittiparkin ja jäädytysjärjestelmäisen ulkokentän kokonaisuus on yksi monipulisimmista liikunta-alueista Helsingissä.

Rauno Hietanen
rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi