L3-makasiinin antiikkiliike: Irtisanominen tuli puskista

Mike Kaireniuksen Weird Antiques kauppaa nimensä mukaisesti outoa antiikkia. Kuva on syksyltä 2017. (kuva Rauno Hietanen)

 

Antiikkiliike Weird Antiquesista alkaa pyöriä televisiosarja maaliskuussa, ja huhtikuussa tilat pitäisi olla tyhjinä.

 

Tammikuun  10. päivänä tuli odottamaton tieto. Jätkäsaaren L3-makasiinin kaikki vuokrasopimukset puretaan.

”Tämä tuli ihan yllätyksenä”, sanoo Mike Kairenius, Weird Antiques -liikkeen toinen omistajista.

”Meillä oli kevään suhteen isot odotukset, koska maaliskuun lopussa alkaa televisiosarja koskien meidän liikettä. Huhtikuun lopussa meidän pitäisi olla jo pihalla. Tämä on erittäin huono ajoitus.”

 

Vuokrasopimusten irtisanomisen taustalla ovat palotarkastukset viime kesältä. Niissä todettiin, että makasiinin henkilöturvallisuus ei täytä lain vaatimuksia. Ilman korjauksia rakennus joutuu käyttökieltoon.

Kaupunki on vuodesta 2010 etsinyt kiinteistölle pitkäaikaista vuokralaista, joka korjaisi rakennuksen, tai ostajaa koko rakennukselle. Tätä odotellessa tiloja on vuokrattu  muun muassa pienyrityksille ja kulttuuritahoille.

Makasiinin vuokrat ovat olleet halpoja. Remontin jälkeen vuokrat nousevat kolmin-nelinkertaisiksi,  tilapäällikkö Irmeli Grundström Helsingin kaupungilta arvioi. Vuokrien nostamisella on tarkoitus kattaa kustannukset, jotka rakennuksen remontoinnista syntyvät.

Päätöstä korjaamisesta ei ole vielä tehty.

”Jos remontista tulee liian kallis, niin remonttia ei edes tehdä, vaan rakennus menee käyttökieltoon. Se on sitten tyhjä kokonaan”, Grundström sanoo.

”Toivottavasti löytyy joku, joka ymmärtää, että se on hieno rakennus.”

Jos L3:n korjauksiin saadaan lupa, korjausrakentaminen alkaa kesäkuun alussa ja kestää ainakin vuoden loppuun.

Hella Hernberg on L3:n ensimmäisiä vuokralaisia, vuodesta 2010 asti. Hän kuuluu Luovat Sekatyöläiset -yhdistykeen, joka vuokraa parinsadan neliön tilaa makasiinin kakkoskerroksessa.

”Meitä on yhteensä 16 henkilöä, pienyrityksiä, freelancereita, luovan alan ihmisiä, arkkitehteja”, Hernberg luettelee.

”Varmaan meiltä syntyy joku porukka, joka etsii uutta tilaa, mutta itselläni on työtilanne muuttunut, enkä etsi uutta tilaa.”

Hella Hernberg on yksi L3:n ensimmäisiä vuokralaisia. Hernberg osallistui makasiini-infoiltaan Jätkäsaaren kirjastolla tammikuussa. (kuva Rauno Hietanen)

 

 

Lue juttu kokonaisuudessaan helmikuun Ruoholahden Sanomista. Lehti jaetaan koteihin keskiviikkona 14.2. 2018 Ruoholahdessa, Jätkäsaaressa, Lauttasaaressa ja lähialueilla.

 

Jakeluhäiriöistä voit laittaa viestin nopeatäyttöisen nettilomakkeen kautta.

 

Rauno Hietanen

rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi