L3-makasiinin korjaustöissä viivästyksiä

Länsisataman vieressä sijaitseva vanha L3-makasiini on toiminut alun perin sataman varastorakennuksena.

Urakoitsija Rakennus Omera ajautui konkurssiin, mikä on viivästyttänyt remonttia. Makasiinin tulevaisuus on vielä epäselvä.

Tyynenmerenkadulla sijaitsevassa vanhassa makasiinirakennuksessa on meneillään remontti, jossa parannetaan rakennuksen paloturvallisuutta. 

Remontti L3-makasiinissa alkoi vuosi sitten eli syyskuussa 2018. Sitä ennen makasiinin vuokralaisten vuokrasopimukset katkaistiin. Kaupunki sai vuokralaisilta kritiikkiä siitä, että vuokrien irtisanominen tuli yllättäen.

”Remontti on edellytyksenä rakennuksen käytölle, eikä paloturvallisuusremonttia voitu tehdä muuten kuin tyhjentämällä koko talo”, selittää Helsingin kaupungilla työskentelevä projektivastaava Kalevi Aittola syytä sille, miksi vuokrasopimukset irtisanottiin niin lyhyellä varoitusajalla.

Makasiinirakennuksen paloturvallisuudessa havaittiin puutteita, kun rakennuksessa sattui pienimuotoinen tulipalo. Palo lähti liikkeelle pakastearkun oikosulusta. Palotarkastajien tullessa paikalle he totesivat, että paloturvallisuus on riittämätön.

Ennen remonttia makasiinissa toimi antiikkiliike Weird Antiques sekä galleriakeskittymä, jossa oli kolme galleriaa: Galleria Huuto, Galleria Rankka ja SIC. 

Makasiinissa toimi myös ravintola Golden Classics, pin up -valokuvastudio sekä useiden pienyritysten toimitiloja. Häätö tuli vuokralaisille yllättäen, mikä aiheutti ongelmia uusien tilojen löytämisessä.

Entisistä makasiinin vuokralaisista Galleria Huuto löysi uudet toimintatilat melko läheltä, Eerikinkadulta. Galleria Huuto oli tosin juuri remontoinut L3-makasiinissa olleet tilansa kaupungin myöntämällä 20 000 euron apurahalla ennen tietoa vuokrasopimuksen irtisanomisesta. 

Televisiosarja Vintage-valtakunnasta tuttu antiikkiliike Weird Antiques puolestaan toimii nykyään Tuusulassa.

L3-makasiini on yli 90 vuotta vanha suojeltu rakennus. Ennen remonttia rakennus oli Aittolan mukaan kohtalaisessa kunnossa. 

“Pintamateriaalit olivat vanhoja ja sähkötekniikka ja ilmanvaihto lähes olemattomia”, Aittola toteaa.

Remontissa lisätään poistumisteitä rakennukseen. Paloturvallisuus on ensisijainen syy remontille, mutta samalla uusitaan rakennuksen ilmanvaihto ja sähköt, sekä poistetaan haitta-aineita. 

Korjaustöiden on tarkoitus valmistua lokakuun loppuun mennessä. Remonttia on viivästyttänyt urakoitsija Rakennus Omeran konkurssi, joka tapahtui kesken korjaustöiden. 

Konkurssista seurasi kolmen kuukauden tauko remonttitöihin. Remontin tekee loppuun Helsingin kaupungin liikelaitos Stara. 

Makasiinin tulevaisuus on vielä auki. Helsingin kaupunki suunnittelee rakennuksen myymistä. Tarjouskilpailu järjestetään mahdollisesti loppuvuodesta. Makasiini on ollut myynnissä aiemminkin, mutta sopivaa ostajaa ei ole löytynyt.

Ennen makasiinin myymistä tiloja vuokrataan tilapäisesti.

Kaupunkiympäristön tilapalvelupäällikkö Juhani Linnosmaan mukaan Helsingin kaupunki haluaa myydä makasiinin, sillä kaupungilla ei ole itsellään sopivaa käyttötarkoitusta tiloille.

”Kilpailutuksella haetaan ideoita siihen, mitä toimintaa makasiinissa voisi olla”, Linnosmaa toteaa.

Makasiini voisi tarjota erinomaiset puitteet kaupunkikulttuurin edistämiselle. Makasiini sijaitsee keskeisellä paikalla hyvien liikenneyhteyksien varrella ja Länsisataman laivat tuovat alueelle turisteja. 

Ennen remonttia L3-makasiini olikin tiivis kulttuurikeskittymä gallerioineen ja antiikkiliikkeineen. 

Katriina Kontuniemi
toimitus@ruoholahdensanomat.fi