Lapinlahden erityisyys pitää säilyttää

 

Pääkirjoitus

Ylhäältä päin katsottuna Lapinlahden vanha mielisairaala on kuin valtava H-kirjain.
Pian ratkeaa, näemmekö Lapinlahdessa lähivuosina jotain hullua, jotain hienoa vai jotain hullunhienoa.
Lapinlahden vanhan mielisairaala-alueen rakennukset omistaa kaupunki, ja nyt se suunnittelee alueelle ideakilpailua.
Tavoitteena on säilyttää Lapinlahden asemakaavassa suojeltu sairaalaa ympäröivä puistoalue pääpiirteissään kaikille avoimena ja julkisena puistona, kertoo kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho esityksessään Lapinlahden sairaalan asemakaavamuutoksen periaatteista.
Esityksessä myös mainitaan, että ”asuminen on vähäisessä määrin mahdollista, mikäli se on kokonaisuuden kannalta riittävän perusteltua ja mahdollistaa alueen muiden tavoitteiden toteutumisen.”
Asunnoista rauhallisella paikalla lähellä keskustaa saa takuuvarmasti hyvän hinnan, joten asuntoja alueelle taatusti myös tulee, kun mahdollisuus annetaan. Tästä syystä idea­kilpailu kiinnostanee useita rakennusfirmoja.
Lapinlahden erityispiirre on vaarassa muuttua, jos alueelle tulee pysyvää asumista. Nykyisenkaltaista kaupunkikulttuuriyhteisöä tuskin nähdään enään Lapinlahdessa ideakilpailun ja sen toteuttamisen jälkeen.

Lapinlahden maisemat ovat tärkeitä alueemme asukkaille. Ruoholahdessa, Jätkäsaaressa tai Töölössä eivät puut juuri humise. Lapinlahti metsikköineen, rantapolkuineen ja kulttuuritoimijoineen on tärkeää säilyttää rauhallisen ja vapaan tallustelun alueena, vastapainoksi ympäröiville, tiiviisti rakennetuille kaupunginosille.

Kaupungilla ei ole käyttöä vanhoille mielisairaalan rakennuksille. Oman strategiansa mukaan kaupunki pyrkii luopumaan tiloista, joita se ei tarvitse. Ideakilpailulla se haluaa löytää tahon, joka ottaa kokonaiskopin Lapinlahdesta.
Kaupunki on aiemmin esittänyt merkittäviä vuokrankorotuksia sairaalarakennusten nykyisille vuokraajille eli Lapinlahden Lähteelle ja Osuuskunta Tilajakamolle. Osapuolet eivät päässeet sopimukseen uudesta vuokrasta.
Vuokratuloja kaupunki käyttäisi muun muassa rakennusten saneerauksiin.
Vuokralaisten mielestä kaupungin korjaussuunnitelmat alueelle ovat ylimitoitettuja. He katsovat myös, että olis kohtuutonta, että ”nykyiset vuokralaiset maksaisivat rakennusten kymmenien vuosien korjausvelan ja huollon laiminlyönnin.”

Kaupunkiympäristölautakunnan piti päättää Lapinlahden ideakilpailusta marraskuussa mutta lautakunnan jäsenen Silvia Modigin (vas) ehdotuksesta päätös jätettiin pöydälle kahdessa perättäisessä kokouksessa.

Rauno Hietanen

rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi