Lapinlahden hotelli- ja museohanke ihmetyttää nykyisiä toimijoita

Lapinlahden alueen toimijoiden mielestä suunnitellut hotellihankkeet rikkovat alueen kaupunkilaisten avoimena tilana. 
(kuva: Rauno Hietanen)

Kiinteistösijoitusyhtiö haluaa rakentaa alueelle hotellin, joka toimisi samalla melumuurina Länsiväylän liikenteelle.

Uudet suunnitelmat Lapinlahden sairaala-alueelle ihmetyttävät alueen nykysiä toimijoita.

”Puistosta lohkaistaan lähes neljäsosa, ja eteläisen puolen vapaa, rakentamaton vaeltelualue jää luksushotellin alle”, kritisoi Katja Liuksiala, Pro Lapinlahti mielenterveysseuran puheenjohtaja.

Helsingin kaupunki kertoi maaliskuussa, että Lapinlahden sairaalarakennusten ideakilpailun voittajaksi on valittu Lapinlahden kevät -ehdotus. Sen takana on kiinteistösijoitusyhtiö Nrep.

Nrep haluaa alueelle hotellin, joka toimisi myös melumuurina Länsiväylän liikenteelle. Vanhaan sairaalarakennukseen tulisi hostelli ja Tove Jansson -museo sekä sisäpihalle ravintolapalveluja. 

Koko ideakilpailu sai loppumetreillä erikoisen käänteen.  Lapinlahden kevät oli ainoa kaupungin seulan läpi päässeistä ehdotuksista, joka lopulta osallistui ideakilpailuun. 

Toinen hanke oli Y-säätiön vetämä hanke, joka oli laadittu Lapinlahden toimijoiden tuella. Y-säätiö kuitenkin veti ehdotuksensa pois viime hetkellä taloudelliseen riskiin vedoten. 

Ehdotuksessa Liuksialaa ihmetyttää myös,   miksi mielenterveyden hoidon historiasta ja Aleksis Kivestä kertova museo korvattaisiin ”Tove Janssonilla ja sinänsä suloisten muumien takana olevalla liiketoiminnalla”.

Voittajaehdotuksen jatkosta päättää kaupunkiympäristölautakunta, jonne asia etenee keväällä. Tämän jälkeen kaupunki valmistelee asemakaavamuutoksen voittajaehdotuksen pohjalta.

Rauno Hietanen
rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi