Lapset ideoivat oman mielenosoituksen Länsilinkillä

Päiväkoti Jaalan Seilorit-ryhmän lapset osoittivat mieltään luonnon puolesta Länsi-linkillä. Kuvassa Minessa (vas.), Leo, Oliver, Ellen, Aksel, Lily, Leon ja Lilja.

Päiväkoti Jaalan lapset ohjaajineen osoittivat mieltään luonnon puolesta. Idea tuli lapsilta.

”Anna kukkien kasvaa! Säästä puut! Kerää roskat!”

Länsilinkillä kaikuivat päiväkoti Jaalan lasten ja ohjaajien painokkaat huudot lokakuun lopulla. Paikalla kylttien kanssa oli 3–5-vuotiaiden ryhmä Seilorit sekä eskariryhmä Pilotit ohjaajineen, yhteensä noin 40 osallistujaa. Paikaksi valikoitui Länsilinkin alikulkutunnelin ja koirapuiston välinen alue, sillä aamulla paikka on vilkas.

Viisivuotiaan Lily Ketosen kyltissä luki Anna niityn kasvaa. 

”Tein kyltin itse. Asia on tärkeä, sillä jos ei ole kukkia, ei pölyttäjillä ole ruokaa”, Ketonen kertoo reippaasti.

”Niin ja sitten meillä ei ole ruokaa”, hän muistaa lisätä.

Lapset tietävät, että pölyttäjät tarkoittavat kimalaisia ja mehiläisiä. He ovat käyneet tutustumassa mehiläispesiin hotelli Clarionin katolla.

Seiloreiden varhaiskasvatuksen opettaja Sonata Hauta-aho kertoo, että idea mielenosoitukseen tuli 3–5-vuotiaiden ryhmästä.

”Luimme Onni-poika osoittaa mieltä -kirjaa, ja joku lapsista keksi, että mekin voisimme järjestää oman mielenosoituksen. Kaikki lapset innostuivat asiasta.”

Aiheeksi valittiin luonnonsuojelu ja roskaaminen, sillä teemat ovat lapsille tärkeitä.

”Päättäjille haluamme kertoa miten tärkeitä kaupunkilaisille ovat alueen puistot ja luontokohteet, kuten Lapinlahden alue. Se on meillekin todella tärkeä paikka, ainoa, jossa lapset pääsevät näkemään luontoa”, Hauta-aho kertoo.

Hauta-ahon mukaan yhteiskunnalliset asiat, kuten vaikuttaminen, osallisuus ja kansalaisaktiivisuus ovat osa varhaiskasvatusta. Mielenosoituksella havainnollistettiin lapsille yhteiskunnallisen vaikuttamisen muotoja.

”Käyttämämme Kettu-malli sisältää kestävän kehityksen teemoja ja kannustaa niiden toteuttamiseen”, Hauta-aho kertoo.

Helsingin kaupungin vuonna 2021 laatima Kettu – Kestävä tulevaisuus varhaiskasvatuksessa -toimintamalli sisältää seitsemän eri aiheista kettua, joiden kanssa perehdytään kestävän kehityksen mukaisiin tavoitteisiin. Esimerkiksi Retki-kettu seikkailee, tutkii ja ihmettelee luonnossa ja perehtyy pölyttäjien tehtävään ja kompostointiin, Taitava-kettu taas osaa toimia kestävästi muun muassa kierrättämällä, opettelemalla säästäväisyyttä ja olla roskaamatta luontoa. 

Hauta-aho kertoo, että lasten osallisuus päiväkotityössä on muutenkin tärkeää.

”Pidämme kuukausittain kokouksen, jossa lapset saavat esittää toiveitaan toimintaan liittyen. Pyrimme toteuttamaan kaikki toiveet.”

Päiväkoti Jaalan lasten ja aikuisten mielestä tempaus Länsilinkillä sujui hyvin. Sää suosi, eikä sade päässyt pilaamaan mielenosoittajien hienoja pahvikylttejä. Äänekäs viesti meni perille monille ohikulkijoille. Hauta-ahon mukaan tämän jälkeen kaupunginvaltuustolle ja muille päättäjille lähetetään mielenosoituksesta ja sen teemoista kertova kirje. Uusia mielenosoituksia ei toistaiseksi ole suunniteltu.

”Jos lapset haluavat, niin voimme järjestää uudestaankin. Mikään itseisarvo mielenosoitusten järjestäminen ei ole.”

Tämä juttu löytyy keskiviikkona 9.11. 2022 ilmestyvästä Jätkäsaari–Ruoholahti-lehdestä.

Pipsa Sinkko-Westerholm, teksti ja kuvat
Jätkäsaari–Ruoholahti-lehti