Lasten ja vanhempien yhteiset sählyvuorot ovat suosittuja Jätkäsaaressa

 Illan sählypeli on ohi, eikä tulosta muistella. Hiki tuli ja kivaa oli! Edessä vasemmalta Topi Turunen, Samuel Ruotsalainen, Aaro Turunen, Ahti Salonen ja Frida Hietanen. Takana vanhemmat. (kuvat: Pipsa Sinkko-Westerholm)

Viime vuonna valmistunut Jätkäsaaren liikuntahalli tuli tarpeeseen. Kaikki vuorot varattiin heti täyteen. Liikuntahalli on väliaikainen ja toimii Jätkäsaaren koulun liikuntapaikkana kunnes Bunkkeri valmistuu.

”Hyvä hyvä, kiinni palloon!” tsemppaa Jukka Saarelainen joukkueensa pelaajia. 

Käynnissä on tiukka mutta hyvähenkinen sählymatsi Jätkäsaaren liikuntahallissa. Kentällä on viisi noin kouluikäistä lasta ja viisi aikuista. 

Vaaleassa ja valoisassa hallissa tuoksuu uudelta, kauniit puurakenteet näyttävät arvokkailta. Lokakuussa valmistunut halli on tilapäinen, ja sitä käyttää niin Jätkäsaaren koulu kuin iltaharrastajat ainakin siihen asti kunnes Bunkkeri ja sen liikuntatilat valmistuvat. 

Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan Bunkkerin valmistumiseen menee vielä ainakin kolme vuotta.

Kankaisen väliseinän takana taaperot äitiensä avustuksella roikkuvat köysissä ja renkaissa, potkivat palloa, pelailevat sählymailoilla. Isoäiti keinuu köydellä. Vähän isommat tytöt hyppivät narua isien pyörittäessä. 

Juuri tämä oli järjestäjien eli MLL Ruoholahden-Jätkäsaaren paikallisyhdistyksen vapaaehtoisten aktiivien toive.

Vanhempi–lapsi-liikuntakerho aloitti toimintansa marraskuussa 2019 heti liikuntahallin valmistuttua. 

”Kerho sai alkunsa ajatuksesta, että olisipa kiva harrastaa jotain koko perheen kanssa”, ohjaajana toimiva yhdistyksen varapuheenjohtaja Erika Leijola kertoo. 

Kun kodin viereen alkoi nousta liikuntahalli, päättivät he yhdessä miehensä Jukka Saarelaisen kanssa järjestää sinne liikunnallista toimintaa kaikille paikallisille perheille. 

Vanhempi-lapsi -liikuntakerho sai alkunsa Erika Leijolan ja Jukka Saarelaisen halusta harrastaa liikuntaa yhdessä koko perheen kanssa.

Tänään kerhoon on saapunut noin 40 lasta ja aikuista, myös monta ensikertalaista. Sujin ja Juhani Honkala kuulivat kerhosta edellisviikolla ja innostuivat tulemaan mukaan lastensa Lukasin, 5, ja Hugon, 2, kanssa. Koko perheelle hankittiin heti sopivat sählymailat. 

”Sähly on meille ihan uusi juttu. Tosi hienoa että joku jaksaa järjestää tällaista”, Sujin Honkala sanoo. 

”Aiomme ehdottomasti tulla mukaan uudelleenkin.” 

Viime vuoden lopulla kuusi kertaa kokoontuneessa kerhossa oli mukana parhaillaan yli 50 kävijää. 

”Suosion myötä perustettiin toinenkin liikuntakerho, kun paikalla käyneet isät ideoivat oman sählykerhon”, Leijola kertoo. 

Mukaan yhteistyökumppaniksi saatiin Miessakit ry. Ensimmäisessä Säbäsakin tapaamisessa joulukuussa oli paikalla lähes 30 miestä. Molemmat kerhot jatkavat toimintaansa keväällä.

Kerhot ovat maksullisia. 

”Maksuja kerätään, koska maksamme kaupungille vuokraa tilan käytöstä. Tuloilla pyritään kattamaan vuokrakulut”, Leijola kertoo. 

Vapaaehtoisena toimivat ohjaajat eivät saa työstään palkkaa. 

”Parasta MLL:n vapaaehtoistyössä on se, että saa järjestää itseään kiinnostavaa toimintaa”, Leijola sanoo. 

Hänen mielestä parasta kerhotoimintaa on sellainen, johon ei tarvitse sitoutua. 

”Vanhempi–lapsi-liikuntakerhoon ei ole ennakkoilmoittautumista.”

Kerhojen suosio kertoo alueen kasvusta ja asukasprofiilista. 

”Lähes kaikki Jätkäsaaressa asuvat tulevat jostain muualta, joten monilla on halu tutustua uusiin ihmisiin”, Vanhempi–lapsi-liikuntakerhon ohjaajana toimiva yhdistyksen puheenjohtaja Laura Francke sanoo. 

Salissa voi liikkua muillakin tavoilla, kun käytössä ovat köydet, renkaat, puolapuut, patjat ja muut välineet. Renkaissa temppuilee Tyyni Puupponen.

Jätkäsaaren asukasmäärän kasvaessa paikallisyhdistyksen tavoitteena ja toiveena on saada lisää osallistujia kerhoihin ja muihin tapahtumiin. 

”Kaksi kertaa vuodessa järjestämillämme suurkirppiksillä on jo nyt käynyt yli 700 ihmistä. MLL täyttää tänä vuonna sata vuotta ja luvassa on muun muassa suuret lastenjuhlat”, Leijola kertoo. 

”Kerhotoimintaamme ja vapaaehtoistyöhön ovat tervetulleita kaikki”, jatkaa Francke. 

 • Sählyä ja liikuntaa
 • – MLL Ruoholahden-Jätkäsaaren paikallisyhdistyksen Vanhempi–lapsi-liikuntakerho ja Miesten Säbäsakki -sählykerho järjestävät liikuntaa Jätkäsaaren väliaikaisessa liikuntahallissa.
 • – Halli sijaitsee Jätkäsaaren peruskoulun vieressä osoitteessa Hyväntoivonkatu 1
 • – Vanhempi–lapsi-liikuntakerho kokoontuu perjantaisin 10.1.–24.4. 2020 kello17–18. 
 • – Suositusikä sählyyn on 7–12-vuotta. Tarkoitus on, että vanhempi pelaa yhdessä lapsen kanssa.
 •  – Alle 7-vuotiaille löytyy oma alue. Lapset ovat vanhempiensa vastuulla, eikä lasta saa jättää yksin. Mukaan omat sählymailat, sisälenkkarit, juomapullot ja sählyyn suojalasit. 
 • – MLL:n kerhon kertamaksu on kaksi euroa lapselta tai viisi euroa perheeltä. Aikuiset ja alle yksivuotiaat ilmaiseksi. 
 • – Maksu maksetaan paikan päällä joko käteisellä (mielellään tasaraha) tai Mobile Payllä. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Ks. Facebook: MLL Ruoholahden-Jätkäsaaren paikallisyhdistys.
 • Miesten Säbäsakki torstaisin 2.1.–28.5. 2020 kello 21–22. Järjestäjänä yhteistyössä Miessakit ry. Hinta noin 60 euroa kevätkaudelta 2020. Kerhoon on ilmoittautuminen ks. Facebook: Säbäsakki Jätkäsaari tai ota yhteyttä Juha Liukkonen:
  juha.liukkonen@miessakit.fi