Meren äärellä jo 25 vuotta – juhlavuoden kunniaksi Seaside kutsuu alueen asukkaat kylään torstaina

Jukka Väntsi (istumassa, sekä oheisen Kauppalehden kansimainoksen oikeassa yläkulmassa) oli avaamassa Seaside-hotellia vuonna 1993. Kuvassa myös hotellinjohtaja Kaija-Riitta Uusitalo (vas.), kokous- ja tapahtumapäällikkö Tiina Ruuska sekä hotellipäällikkö Markus Peura. Takana Petra Rissanen.

Hotellia avaamassa ollut Jukka Väntsi on seurannut, kuinka naapuriin on rakentunut valtava kaupunginosa. Seaside-hotellin historiaan mahtuvat niin Komulaisen sukellusveneet kuin Kauniit ja Rohkeat -tähtien vierailu.

 

Ruoholahtea halkoi 25 vuotta sitten junarata. Jos kerroit asuvasi Ruoholahdessa, seuraavaksi kysyttiin, että kummalla puolella rataa.

Radan keskustan puolelle rakentui hotelli Seaside samalla, kun Ruoholahden ensimmäiset kerrostalokorttelit nousivat radan toiselle puolelle.

Neljännesvuosisadassa Seasiden viereen on noussut kokonainen kaupunginosa. Vuosien saatossa junaratakin muuttui kevyen liikenteen Baanaksi.

”Maisemat ovat muuttuneet radikaalisti. Kun tulin tänne töihin, niin asuintaloja ei ollut yhtään. Saattoi olla että tuossa oli rakenteilla yksi”, Seasidea avaamassa ollut Jukka Väntsi sanoo ja viittoo Ruoholahden kanavan suuntaan.

Seaside Hotel osti avajaiskampanjaansa kymmenen Kauppalehden kantta ilmoituksilleen. Kantava teema oli Hyvät herrat -televisiosarjan kauppaneuvos Paukku (näyttelijä Matti Tuominen). Mainoksista sai käsityksen, että Paukku olisi hotellin omistaja, ja jotkut asiakkaat kuulemma uskoivatkin, että hän omisti hotellin.

 

Best Western -ketju palkkasi Väntsin ja kymmeniä muita alkukesästä 1993 uuteen Seaside Hoteliin. Kesä kului laitettaessa hotellia kuntoon asiakkaita varten.

”Olihan se mielenkiintoista olla avaamassa hotellia. Tämäkin on vanha juustovarasto, ja täällä oli kaikenlaisia laboratoriotiloja. Niistä kun rakentaa hotellin, niin ei se käy käden käänteessä”, vastaanottovirkailijana tuolloin työskennellyt Väntsi muistelee.

Vastaanoton lisäksi Väntsi työskenteli hotellin kattokeroksen Jolly Boat -näköalabaarissa. Nykyään tila on tilaussauna- ja kokouskäytössä.

”Jolly Boat toimi kolme neljä vuotta siinä, kunnes huomattiin, että se ei kanna pelkkänä baarina. Silloin ei ollut vielä trendiä kattobaareista.”

Väntsi on 25 vuodessa ehtinyt piipahtaa niin kilpailijahotelleissa sekä Seasiden yhdistyttyä osaksi Radisson-ketjua myös hotelliketjun muissa hotelleissa, muun muassa Kampin Radisson Blu Royalissa.

 

Vuonna 1984 otetussa kuvassa nykyisen hotelli Seasiden edestä kulki junarata. Kuvassa rekka-auto on kääntymässä Kalevankadulta Ruoholahdenrantaan. (kuva: Jan Alanco/Helsingin kaupunginmuseo)

 

Seasiden vuosiin mahtuu niin sukellusveneitä kuin Kauniita ja Rohkeita.

Samana vuonna kun Seaside avasi ovensa, liikemies Jari Komulainen sai hankittua Venäjältä sukellusveneen yksityiskäyttöön. Vene päätyi ankkuriin Seasiden eteen, ja toimi siinä pari vuotta turistinähtävyytenä.

”Seasiden aulabaari oli useimmiten tapaamispaikka ennen veneeseen siirtymistä”, Komulainen muistelee yhdessä minitarinoista, joita  hotelli Seaside on juhlavuotensa kunniaksi julkaissut syksyn aikana sosiaalisessa mediassa.

Myöhemmin, eli vuosina 1995–1997 Ruoholahdessa oli Komulaisen toinen, ensimmäistä isompi sukellusvene, turistinähtävyytenä sekin.

Sukellusveneen tarina hakee vertaistaan. Ensin amerikkalaisyhtiö osti ja hinautti sen Floridaan. Yhtiö men konkurssiin ja sukellusvene palautui Komulaiselle. Komulainen yritti myydä venettä miljoonalla dollarilla muun muassa eBayssä.

Kauppoja ei tullut, mutta vene herätti yhydvaltalaisen elokuvayhtiön huomion, joka vuokrasi veneen käyttöönsä. Sitä käytettiin elokuvassa K19: The Widowmaker, jonka ohjasi Kathryn Bigelow ja jossa näyttelivät Harrison Ford ja Liam Neeson.

Kymmenen vuotta sitten sukellusveneen taru päättyi yhdysvaltalaiselle romuttamolle.

Sukellusvenevuosien aikana Komulaisen juhlinta Sesidessa tuli tutuksi niin tiedotusvälineille kuin hotellin henkilökunnalle.

Markus Selin, Komulainen ja Samuli Edelmann asustelivat tuossa kulmasviitissä. Olihan se aika railakasta aikaa, kaikenlaista kekkeriä järjestettiin”, Väntsi muotoilee.

Vaikka mediassa on kerrottu julkkiskolmikon tempauksista, Väntsi valitsee sanansa tarkkaan, sillä tietty vaitiolovelvollisuus sitoo henkilökuntaa.

”Emmehän me hotellialla voi kertoa, keitä meillä on milloinkin majoittuneena.”

Kauniit ja Rohkeat -sarjan tähtien Suomen-vierailu järjestettiin Seasidessa 1990-luvulla. Ron Moss ja muut saippuasarjatähdet olivat tavattavissa Seasidessa,  missä myös järjestettiin median haastattelut.

Seaside oli varautunut turvamiehillä innokkaiden fanien varalta, mutta Väntsi muistaa, että meno oli melko rauhallista.

”Ei mitään sellaista maniaa kuin ehkä nykyisin”, hän muotoilee.

Radisson Blu Seaside Hotelin hotellinjohtajana tänä vuonna aloittanut Kaija-Riitta Uusitalo kertoo, että hotellin 25-vuotinen taival näkyy tarjonnassa tänä vuonna.

”Kutsumme naapurit eli alueen asukkaat kylään 22. marraskuuta. Lisäksi meillä on majoitustarjouksia sekä erillisiä tarjouksia ravintola Bistro Gimiksessä ja RO-RO-barissa.”

 

Rauno Hietanen

rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi