Mittarissa 78 vuotta, mutta Vaunu-Aitan perustajalle maistuu yrittäjyys edelleen

 

Börje Karlberg perusti Vaunu-Aitan vuonna 1964. Liike on ollut Ruoholahdessa pian viisi vuotta.

 

 

Sarjassa tutustutaan sekä alueella pitkään toimineisiin että täällä juuri aloittaneisiin yrittäjiin.

 

Vaunu-Aitan perustaja Börje Karlberg yritti jäädä eläkkeelle muutama vuosi sitten.

”Olin poissa puoli vuotta, mutta en vaan pysty olemaan maalla tai jossakin”, Karlberg sanoo.

Karlbergin liike on Itämerenkadulla. Nykyään sen toimitusjohtaja on Karlbergin pikkuveli Henry.

”Omalla vauhdilla teen täällä nyt töitä sitten”, Börje Karlberg luonnehtii.

Ennen kuin  oli lastentarvikeliike Vaunu-Aittaa, oli lastenvaunutehdas Lauttasaaressa. Tehtaan nimi oli Kabe, ja sen omistivat Börje Karlbergin vanhemmat. Elettiin 1950-lukua. Tehtaassa valmistuivat myös nukenvaunut.

”Siitä sain vähän kipinää alelle” , Karlberg sanoo.

Vuonna 1964 nuori mies Karlberg osti Jokisen lastenvaunuliikkeen. Yrityksen nimeksi tuli Vaunu-Aitta. Yritys on toiminut kunnioitettavat 54 vuotta.

Ensimmäiset kuusi vuotta eli 1960-luvun loppuun Vaunu-Aitta toimi Viipurinkadulla lähellä Linnanmäkeä. Sitten tutusta kaupunginosasta eli Lauttasaaresta Otavantieltä vapautuivat liiketilat, joissa vierähtikin muutama vuosikymmen.

Ennen muuttoa Ruoholahden Itämerenkadulle Vaunu-Aitta piti myymäläänsä Lauttasaaren ostoskeskuksessa, kunnes se purettiin Länsimetron alta – tai siis yltä – pois.  Ruoholahteen Vaunu-Aitta muutti keväällä 2014.

Uusia yrittäjiä 78-vuotias Karlberg muistuttaa varaston kerryttämisen vaikeudesta.

”On vaikea aloittaa tyhjästä, varaston kasvattaminen vaatii tosi paljon rahaa. Pitää myös tietää jo keväällä, mitä myydä syksyllä, ja laittaa omat tilaukset sisään ennen kuin tuote on tehtaalta loppuunmyyty”, Karlberg neuvoo.

 

Joogaopettaja Eira Parppeilta meni 50 vuotta ennen kun hän yhdisti työn ja harrastuksen.

 

 

Eira Parppei etsi mielekästä tekemistä pitkän ulkoministeriössä vietetyn työuran jälkeen.

”Jäin eläkkeelle viisi vuotta sitten. Jonkin ajan päästä tuntui siltä, että haluaisin arkeen jotain mielekästä tekemistä.

Parppei päätti muuttaa harrastuksensa ammatiksi ja kouluttautui joogaohjaajaksi. Nyt haussa on oma oppilasryhmä Ruoholahden ja Jätkäsaaren alueelta.

 

Eira parppei rullaa auki violetin jumppamaton ja laittaa sen Ruoholahden kanavan varrelle. Hänen takanaan on moottorivene, jossa on sattumalta sama väri kuin matossa.

Parppein yritys Joogaa avec E toimii juuri näin, se liikkuu sinne minne pyydetään, ja sopeutuu asiakkaan tarpeisiin. Yhteyden yritykseen saa sähköpostilla joogaa.e@gmail.com

”Toimintani on pienimuotoista, omia tiloja ei ole. Tulen mielelläni asiakkaan tiloihin. Tila voi olla vaikka talon kerhohuone tai yrityksen omat tilat”, Parppei selittää.

70-vuotias Parppei sai pistoksen joogaan vuonna 1968, kun hänen kämppäkaverinsa harrastivat joogaa, ja joogaopettaja kävi kimppakämpässä usein kylässä.

Parppei työskenteli ulkoministeriössä lähes koko työuransa eri tehtävissä. Uran viimeiset kymmenen vuotta hän vietti ulkomailla, Ranskassa, Sveitsissä, Ruotsissa ja Kroatiassa. Jooga on asemapaikasta riippumatta seurannut mukana.

”Ministeriössä ollessani perustin työpaikkajoogaryhmän”, Parppei sanoo.

Ruoholahden Sanomat