Muutama ajatus ratin taakse

Rauno Hietanen, Ruoholahden Sanomat

 

Pääkirjoitus 29. syyskuuta 2017

 

Työkaveri edellisestä työpaikasta hankki ensimmäisen autonsa yli nelikymppisenä. Suhtautuminen autoon oli varautunut. Ei innostunutta vapaudentunnetta tai mielikuvia kruisailusta kohti auringonlaskua. Ei sinne päinkään.

”Siis ajattele, nyt minä omistan jotain, jolla pystyy tappamaan ihmisen”, hän kertoi hiven epäuskoa äänessään.

Mielleyhtymä on raju, mutta myös tosi. Ehkä joiltain onnettomuuksilta vältyttäisiin, jos kuskit välillä ratin taakse ujuttautuessaan miettisivät edessä olevaa ajorupeamaa tällä mielen taajuudella.

Ehkä risteykseen hiljentäisi hieman aiemmin.Ehkä kännykkää näpertäisi vähemmän.

 

Kolmenkympin nopeusrajoitus on tarpeellinen kaupungin asuinkaduilla. Sitä noudattamalla säästyy todennäköisesti niiltä pahimmilta, elämän peruspilarit musertavilta onnettomuuksilta.

Kaikki eivät tätä rajoitusta noudata. Osalla mittarin neula nousee yli kolmenkympin vahingossa, osalla piittaamattomuuden takia.

Ruoholahden Sanomat testasi alueen nopeusnäytön avulla ajonopeuksia. Pikamittauksessa puolet autoilijoista ajoi ylinopeutta aamuliikenteessä.

Nopeusmittauksen myönteinen viesti oli se, että mitään järjettömiä nopeuksia ei osunut tarkkailujaksolle. Rajuista nopeuksista kuitenkin on silminnäkijähavaintoja useilta alueen asukkailta.

Liikenneartikkelia varten kysyimme alueen asukkailta myös, missä ovat Jätkäsaaren ja Ruoholahden vaarallisimmat paikat. Poliisin Ruoholahden Sanomille toimittama onnettomuustilasto paljastaa, että lukijoiden huolet ja poliisi tilastot kohtaavat ainakin yhdellä kadulla. Lue koko artikkeli viikonloppuna ilmestyvästä Ruoholahden Sanomista.

 

Uudessa numerossa alkaa jälleen uusi palsta. Suosituin annos -juttusarjassa kierretään Jätkäsaaren ja Ruoholahden ravintoloita ja valitaan listalta suosituin annos.

Lehdessä esitellään myös ovensa juuri avannut Teatteri Viirus. Sen työntekijät ovat liikuttuneita, että ovat päässeet työskentelemään tiloissa, jotka on varta vasten rakennettu teatteria varten.

Teatteri on ruotsinkielinen, mutta siellä näytetään myös joitakin suomen- ja englanninkielisiä esityksiä.

Viirus-teatteri alentaa kielimuuria käyttämällä kännyköissä toimivaa tekstityssovellusta. Joten rohkeasti kokeilemaan alueemme uutta kulttuuritilaa, kielestä riippumatta.