Nyt on hyvä hetki tukea alueemme yrittäjiä
Koronaviruksen tuomien muutosten vauhti on yllättänyt meidät kaikki. Virus tuo niin terveydellisiä kuin taloudellisiakin vaikutuksia seuraavina kuukausina. Suuria vaikutuksia. Suomeen, Eurooppaan, kaikkialle.
Nyt on hyvä hetki tukea alueemme yrittäjiä, ja yrittäjiä muutenkin. Ehkä pystyt hankkimaan paikallisten palveluntarjoajien lahjakortteja itsellesi ja perheellesi. Nythän rahaa saattaa jäädä enemmän paikallisesti kulutettavaksi matkustusrajoitusten takia. Muista kuitenkin fyysinen etäisyys asiointireissuillasi.
Ehkä voit antaa kivijalkayritykselle lisää maksuaikaa vuokraan, jos olet vuokranantaja. Samaan hiileen puhaltamalla selviämme tästä kyllä.
Alla on pääkirjoitus maaliskuun Ruoholahden Sanomista. Se on kirjoitettu kaksi viikkoa sitten. Niin nopeasti tilanne on muuttunut melkein normaalista nykyisiin poikkeusoloihin, jollaisia ei ole koskaan rauhanajan Suomessa koettu.
.
PÄÄKIRJOITUS 12.3. 2020
Maailman tapahtumat vaikuttavat usein myös paikallisesti. Yksi tällainen on brexit.
Britannian EU:sta irtautumisen takia ruoholahtelainen kivijalkaliike osti viime syksynä kiikareita ja muita tuotteita Englannista käytännössä kaikella kassassaan olevilla varoilla, koska kukaan ei tietänyt, millä hinnalla tavara liikkuu maiden välillä vuodenvaihteen jälkeen.
Paikallisen yrittäjän varautumisesta brexitiin voi lukea näköislehdestä
Toinen, brexitiäkin kokonaisvaltaisemmin arkea muuttava asia on koronavirus. Se vaikuttaa niin yksityishenkilöiden matkusteluun ja käyttäytymiseen kuin alueen yritysten arkeen.
Esimerkiksi Ruoholahden koululla korona on muuttanut oppilaiden päivittäisiä rutiineja. Opettajat huomauttavat käsien pesusta ja valvovat aiempaa tarkemmin, että kädet myös pestään. Ruokaa linjastosta otettaessa oppilaat eivät saa enää puhua, jotta ruokaan suusta lentävät pärskeet vähenisivät.
Helsinkiläiskoulujen vanhemmat ovat saaneet ohjeet kouluilta koronaa koskien. Kirjeessä viitataan Viikin koulun koronavirustapaukseen, jonka takia terveysviranomaiset asettivat noin 150 henkilöä kotikaranteeniin helmikuussa.
Määrä kuulostaa rajulta paikallisesti, mutta se on hyvin pientä verrattuna karanteenitoimenpiteisiin Kiinassa tai Italiassa.
Ruoholahti-Jätkäsaaressa on lukuisia suomalaisyritysten pääkonttoreita. Niin pienten kuin suurten yritysten rutiinit ovat muuttuenet koronaviruksen takia.
Salmisaaressa päämajaa pitävä, maaailman joka kolkkaan levittäytynyt konepajayhtiö ja laivamoottorivalmistaja Wärtsilä ei matkusta Kiinaan tai Italiaan muuten kuin ”bisneskriittisissä” tapauksissa.
Yhtiön toimihenkilöt Kiinassa ovat tehneet etätöitä alkuvuoden, ja ovat pikku hiljaa siirtymässä takaisin toimistoihin.
Porkkalankadulla toimiva Business Finland teki kyselyn koronan vaikutuksista yrityksille. Vastauksia tuli noin 300 yritysjohtajalta.
Heistä noin puolet arvioi, ettei epidemia juurikaan vaikuta yrityksen liikevaihtoon tai vientiin lyhyellä aikavälillä.
Business Finlandin mukaan tuloksista näkyy selvästi, että lyhyellä aikavälillä yritykset pystyvät melko hyvin arvioimaan epidemian vaikutuksia liiketoimintaansa, mutta pitkän aikavälin vaikutuksista yrityksillä on enemmän epävarmuutta.
Business Finland tarjoaa muun muassa innovaatiorahoitusta ja keinoja kansainvälistymiseen, sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen.
Matkailusta voikin tulla koronan suuri uhri. Matkailualan niiaaminen heijastuu moneen suureen ja pieneen helsinkiläisyritykseen.