Oranssin sillan onnistunut ilta

Melkein kohdillaan. Länsisatamankadun ylittävä oranssi silta saatiin paikoilleen 7. maaliskuuta 2023

Sillan matka kesti lopulta vain pari tuntia Saukonlaiturilta palveluspaikalleen. 

Teksti ja kuvat Rauno Hietanen

Se oli lopulta ripeä spektaakkeli. Oranssi kevyenliikenteen silta asennettiin paikoilleen tiistai-iltana 7. maaliskuuta.

Liettuasta laivalla Jätkäsaareen tuotu ja Saukonlaiturilla odottanut silta kuljetettiin laveteilla illan tullen reilu puoli kilometriä Länsisatamankadulle. 

Matkan varrella ja määränpäässä oli katsojia muutama sata ja ympäröivien rakennusten ikkunoissa ja parvekkeilla toinen mokoma. Asennusta siivitti pureva pakkanen ja taivaalla loimottava täysikuu.

Länsisataman aluerakentamisen projektinjohtaja Tuomo Sipiläkin oli seuraamassa tapahtumaa.

Silta nostettiin laveteilta kahdella nosturilla. Se roikkui järeissä nostoliinoissa puolisen tuntia, kun nosturikuskit käänsivät sen pikku hiljaa asennuspaikan yläpuolelle. Sillan päädyissä ja alla työmiehet välittivät ohjeita ja varmistivat, että silta oli laskeutumassa sentilleen sinne minne pitää.

Pirjo Salmela oli monen muun tavoin katselemassa asennusta aitiopaikalta Hyväntoivonpuistossa vain muutaman metrin päässä paikasta, johon sillan toista päätä asennettiin.

”Kyllä tätä on odotettu”, Salmela iloitsee.

Hän oli mielissään myös siitä, että silta saatiin paikoilleen illalla eikä keskellä yötä.

Sillan virallinen nimi Länsisatamankadun ylikulkukäytävä. Kutsumanimeksi sille on ehdotettu muassa Rööriporkkanaa.

Silta oli jo yhdeksän jälkeen – vain pari tuntia Saukonlaiturilta lähdön jälkeen – sijoillaan. Katsojat kaikkosivat koteihinsa, työmiehet vähensivät alueen valaistusta ja yöksi ennustetun lumimyräkän ensi hiutaleet pyyhkivät sillan suojamuoveja.

Vielä pitää odottaa syksyyn, että siltaa pääsee käyttämään. Siltaan valetaan paikan päällä betoninen kansilaatta ja muuta viimeistelyä tehdään, ja Hyväntoivonpuiston eteläosakin pitää rakentaa valmiimmaksi.

Katso juttu lisäkuvineen maaliskuun Jätkäsaari–Ruoholahti-lehdestä. Lehti jaettiin koteihin ja yrityksiin keskiviikkona 15.3. ja torstaina 16.3. Jätkäsaaressa, Ruoholahdessa, Lauttasaaressa, Punavuoressa ja Eirassa.