Pääkirjoitus: Melkein maailman parhaimmat kulmat

Jätkäsaaren ja Ruoholahden palvelut paranevat ja väkimäärä alueella lisääntyy vauhdilla. Kuva Atlantinsillalta.

”Eipä ihme, jos tuntuu huimaavalta etuoikeudelta asua juuri täällä”, kirjoittaa päätoimittaja Rauno Hietanen.

Helsingin Sanomat julkaisi elokuun lopussa jutun, jossa Helsinki oli jaettu muutamaan sataan miniruutuun. 

Ruuduille annettiin arvosanoja sen mukaan, miten lähellä koulut, kaupat, kirjastot, pysäkit ja muut palvelut olivat kyseisiä ruutuja. Pisteitä sai myös siitä, miten helposti ruudusta pääsi Helsingin rautatieasemalle.

Selvityksen mukaan kaupungin paras ruutu palveluiden kannalta osuu Jätkäsaareen, Kansainvälisen koulun tienoille. 

Vielä kun huomioi, että viime keväällä julkaistun selvityksen mukaan Helsinki on maailman kolmanneksi paras kaupunki asua, niin eipä ihme, jos tuntuu huimaavalta etuoikeudelta asua juuri täällä. Boston Consulting Groupin ja BCC Henderson Instituten tutkimuksessa Helsingin edellä olivat vain Lontoo ja New York.

Hesarin lehtijuttu sai muistelemaan omaa asunnonmetsästystä ja muuttoa Espoosta tänne noin seitsemän vuotta sitten. 

Etsimme kotia, mutta olimme myös yllä lueteltujen hyvien palveluiden perässä. Arjen helppous oli tärkeä kriteeri. Laskin, miten paljon säästäisin aikaa joka päivä työmatkoissa keskustaan ja takaisin. Lasten koulukin pilkotti potentiaalisen kodin ikkunasta, eikä ekaluokkalaisen matkan varrella olisi yhtään autotien ylityksiä. Sekin painoi vaakakupissa paljon.

Länsisataman kaupunginosa kasvaa edelleen huimaa vauhtia, ja palveluista ravintoloita ja kahviloita on tullut lisää niin Ruoholahteen kuin Jätkäsaareenkin. 

Ja ilman sen suurempaa rummutusta alueellemme on avautunut oma terveysasema. Tehdessäni ensimmäisiä haastatteluja tähän lehteen nelisen vuotta sitten, eräs eläkeläispariskunta päivitteli, ettei luvattua terveyskeskusta ollut vieläkään tullut alueelle. Kaksikymmentä vuotta seudulla asunut pariskunta asioi Lauttasaaren terveysasemalla.

Palveluista puheen ollen, alueen asukkaat ovat vuosia toivoneet uimahallia, mutta sellaista ei vieläkään ole tiedossa. Valituskierteeseen joutunut Bunkkeri, johon uimalan piti tulla, seisoo harmaana ja hiljaisena odottaen kohtaloaan maailman melkein parhaimman kaupungin melkein parhaimmalla sijainnilla. 

Lokakuu alkoi monen koronarajoituksen kuoppaamisella. Uuden mielialan huomaa kaduilla, kaupoissa ravintoloissa ja kahviloissa. Korona on edelleen täällä, mutta elämässä on paljon muutakin. Nyt on sen muun vuoro.

Rauno Hietanen
Jätkäsaari–Ruoholahti-lehti

Pääkirjoitus on julkaistu 7. lokakuuta 2021 ilmestyneessä lehdessä. Koko lehden näköisversion pääset lukemaan tästä linkistä