Päätoimittajan hyppy jäiseen kanavaan muistetaan edelleen

30-vuotias paikallislehti on ollut monessa mukana.

Teksti: Rauno Hietanen

Paikallislehden tekeminen vaatii välillä heittäytymistä.

Vieläkin saattaa käydä niin, että paikallinen asukas tulee kadulla vastaan ja kertoo, että heidän lapsensa muistaa edelleen sen, kun uin jäisessä kanavassa. 

Syistä, joita en tarkkaan enää muista, paikalliset pelastusalan toimijat ehdottivat minulle vuonna 2019 muutaman minuutin uintiretkeä jäisessä kanavassa. 

Olisin kuulemma hyvä ”vapaaehtoinen” tehtävään. Miksipä ei, ajattelin. 

Suuri päivä koittaa. Kanavalla on pienen kyläjuhlan tuntua. Hyppään jalat edellä veteen. Reunoilla on vajaa metrin syvää. Kauhon keskelle kanavaa. Siellä on hieman syvempää. Päällä on talvihaalari, alla piilossa märkäpuku. Selässä repuksi naamioitu kelluke. Pelastuslaitoksen edustaja esitelmöi megafoniin, että mitä tehdä, kun joku joutuu veren varaan. Varpaissa on kylmä. Kanavan molemmin puolin kännykkäkamerat tallensivat tapahtumaa.

Parinkymmenen metrin päässä rannalla odottaa pintapelastaja. Olemme sopineet hänen kanssaan, että toistelen apua-huutoja vedessä ollessani. Jos tarvitsisin oikeasti apua, huutaisin ”tosi hätä”.

Apua-huudot ovat ilmeisen uskottavia. Yleisön joukossa on pikkuveljeni, joka tilaisuuden jälkeen kertoo, että ehti harkita hyppäämistä apuun.

Itse vesipelastus menee muuten hyvin, mutta kun pintapelastaja hinaa minua rantaan, märkäpuku hörppää heti kauluksestaan vettä ja jäätä sisään. Kaulus on liian löysällä.

Vaatteidenvaihdon jälkeen lämmittelen pitkään Ruoholahden koululla. Kylmä olo jatkuu illalla kotona. Jäihin joutuminen ei ole leikin asia.

Merivartioston pelastusnäytöksestä kaavailtiin tuolloin vuosittaista tapahtumaa. Väliin tuli kuitenkin korona. Nyt olisi ehkä taas aika turvallisuustapahtumalle.  Olisiko vapaaehtoisia kanavasta pelastettavia? Kylmänsieto plussaa.

Kanavauintia vuodelta 2019.

Tämä kirjoitus julkaistiin Jätkäsaari–Ruoholahti-lehden 30-vuotisjuhlanumerossa helmikuussa 2023. Printtilehden näköisversioon pääset TÄSTÄ