Pitkälle edennyt Jätkäsaari yllätti muuttajan

Kati Vertiön mielestä parasta Hampurinkuja 1:ssä ovat ovat isot, lasitetut parvekkeet.

UUDESSA TALOSSA Itä-Helsinki vaihtui Kati Vertiöllä vähän vahingossa kaupunginosaan, josta löytyikin työmaan sijaan laaja ja pitkälle rakennettu kaupunginosa.

Vantaalla syntynyt Kati Vertiö ehti asua Itä-Helsingissä vuosia. Kurkimäessä Hekan vuokrakaksion alakerrassa tupakoivat naapurit tekivät lopulta asumisesta mahdotonta.


”Kun puhtaat pyykit haisivat kaapista otettaessa tupakalle, teimme valituksen isännöitsijälle. Rakenteiden tiivistäminen ei auttanut eikä isännöitsijä tai vuokranantajakaan voinut tehdä mitään. Naapureiden tupakointiin ei voitu puuttua.”
Kati laittoi vuoden alussa uuden hakemuksen Helsingin kaupungin vuokra-asuntoja hallinnoivalle Stadin asunnoille. Hän haki myös aktiivisesti useisiin uudiskohteisiin eri puolelle Helsinkiä. Asunto hänelle ja avomiehelle löytyi Jätkäsaaresta.


”Olin käynyt täällä muutaman kerran, mutta mielikuva oli täysin erilainen. Yllätyin kuinka laaja ja pitkälle rakennettu alue jo oli. Luulin, että täällä olisi pari taloa satamassa työmaan keskellä”, Vertiö kertoo.

Avainten hakureissu kesäkuussa ei mennyt ihan putkeen. Koska navigaattori ei tuntenut vielä talon osoitetta, etsi Vertiö kohdetta toista tuntia.
”Lopulta avuliaat rakennusmiehet veivät minut talolle työmaan läpi”, Vertiö muistelee.


Muutto oli edessä pian. Ensimmäinen muuttokuorma piti kantaa kuudenteen kerrokseen käsin, sillä ainoa hissi oli hajonnut. Onneksi varsinaisena muuttopäivänä hissi oli jo saatu kuntoon.
”Yhtä aikaa muuttamassa oli monta muutakin, joten hissin käyttöä piti jakaa ja sovitella. Siihen nähden homma sujui ihan hyvin”, Vertiö kertoo.
Kolmen huoneen 69-neliöinen huoneisto oli jo muuttopäivänä täysin valmis. Rapun sauna saatiin valmiiksi syyskuun lopulla.
”Saunaa ehdittiin kaivata jo kovasti”, Vertiö sanoo.
Heidän lisäkseen kolmiossa asuu ajoittain myös avomiehen nelivuotias poika.

Parasta Jätkäsaaressa Vertiön mielestä on keskustan läheisyys. Silti hän kaipaa Itä-Helsingin luontoa ja vehreyttä. Jätkäsaareen Vertiö kaipaa lisää palveluja, kuten isoja ruokakauppoja ja 24/7 auki olevan kuntosalin.
”Auton ollessa miehelläni joudun raahaamaan painavia kauppakasseja melko kaukaa.”
Ostokset hän tekee yleensä Ruoholahden S-Marketista tai Lönnrotinkadun Lidlistä.
Parasta Vertiöstä asunnossa on sen avaruus, sillä keittiö ja olohuone ovat yhtä tilaa.
”Sekä upea, kahden huoneen levyinen lasitettu parveke. Siellä on kaunis, puinen lattia”, Vertiö kertoo.
Talossa on hänen mukaansa rauhallista ja mukavia naapureita. Talotoimikunnassa mukana olevan Vertiön mielestä naapurisopu ja sen edistäminen on tärkeää.
”Kaikki hyötyvät siitä, jos asioista voidaan puhua ja sopia hyvässä hengessä.”

Haastetta täälläkin tuo tupakointi. Savuttomalla talolla ei ole tupakkapaikkaa. Niinpä tupakointi tapahtuu talon edustalla, parvekkeiden alla.
”Jotkut asukkaat ovat harmissaan, sillä tupakansavua kulkeutuu parvekkeiden kautta asuntoihin, vaikka talon pitäisi olla savuton.”
Myös tupakantumpit jäävät maahan, kun tuhkakuppeja ei ole.
Alakerran tyhjään liiketilaan Vertiö toivoo asukastilaa.


”Siellä voisi olla yhteisöllinen kirjasto tai muuta toimintaa. Tai sitten joku hyvinvointipalvelu, kuten joogahuone.”

Hekan Hampurinkuja 1

Talo sijaitsee Verkkokauppa.comin ja Jätkäsaaren peruskoulun takana, Bunkkerin vieressä.
Talossa on kolme rappua, joista kahdessa on 70 vuokra-asuntoa yksiöistä neljän huoneen asuntoihin. Kooltaan asunnot ovat 32–94 neliömetriä.
Yhdessä rapussa on kehitysvammaisten asuntoryhmä, jossa on 20 yksiötä ja ryhmätilat. Alakerrassa on liiketila. Talo valmistui kesäkuussa 2018.
Rakennuttaja: Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT
Vuokraaja: Heka eli Helsingin kaupungin asunnot Oy
Rakentaja: Skanska Talonrakennus Oy
Arkkitehtitoimisto: Jukka Turtiainen Oy

Pipsa Sinkko-Westerholm
toimitus@ruoholahdensanomat.fi