Punaisella kentällä pelataan vaarallista peliä lasten kustannuksella

Ruoholahden ala-asteen koulun viereinen pelikentän pinta on ollut huonossa kunnossa vuosia. (kuva: Rauno Hietanen)

PÄÄKIRJOITUS: Ruoholahden pelikentällä kaatumiset ja loukkaantumiset ovat päivittäisiä, sen tietävät koulun oppilaat, opettajat, terveydenhoitaja sekä alueen vanhemmat.

Kaupungin rahakirstun vartijoiden sietäisi hävetä. Niin heitteille he ovat jättäneet Ruoholahdenpuiston urheilukentän. Asfalttikentän pinta on halkeillut ja sen päällä on pieniä kiviä ja hiekkaa. Lapset kaatuilevat siellä tuon tuosta.

Punaisena kenttänä tunnettu kenttä on Ruoholahden ala-asteen koulun vieressä Santakadulla.

Korona-aika on lisännyt kentän käyttöä. Koululuokat käyttävät sitä normaalia enemmän välitunneillaan. Käytäntö tuo lisäväljyyttä koulun omalle pihalle, kun koronaa yritetään pitää aisoissa.

Vuosia eri tahot ovat pyytäneet kaupunkia korjaamaan kentän. Kaatumiset ja loukkaantumiset ovat kentällä päivittäisiä, sen tietävät koulun oppilaat, opettajat, terveydenhoitaja sekä alueen vanhemmat.

Kenttä on paitsi vaarallinen, myös visuaalisesti epähoukutteleva. Harmaalle kentälle lohkeilevalle kovalle alustalle ei tee mieli lähteä urheilemaan. 

Samaan aikaan, kun Ruoholahden pelikenttä on rapistunut, kivenheiton päässä Jätkäsaaressa on valmistunut tuliterät tekonurmet talvijäädytysjärjestelmineen. 

Jätkäsaaren urheilupuisto on mahtava lisä alueellemme, mutta asukkaiden silmissä näyttää siltä, että punaisen kentän kunnostus on painettu taka-alalle samalla, kun Jätkäsaaren projekteja kiirehditään valmiiksi. 

Tämän priorisoinnin kaupunki myöntääkin: tyhjään kuoppaan uuden alueen tontilla pitää saada jotain täytettä. Sitten vasta katsotaan kirstun pohjalle, että riittääkö killinkejä kunnostamaan vanhaa.

Punainen kenttä on tarkoitus korvata hiekkatekonurmella, kuten lokakuun 2020 lehdessä sivulla 3 kerrotaan. Tämä on erittäin tervetullut uutinen. On jo aikakin, että punaisesta tulee vihreä. 

Kunnollinen kenttä houkuttelee niin pieniä kuin isojakin liikunnan riemuihin. Näin on käynyt läheisellä niin kutsutulla vihreällä kentällä Messitytönkadun varrella. Siellä viihdytään ja siellä on useina iltoina jopa ruuhkaista. 

Punaisen kentän kunnostuksen kanssa eletään nyt suunnitteluvaihetta, joka kestää noin vuoden. Kaupungin talousarvioehdotuksen mukaan Ruoholahdenpuiston pelikentän ja sen viereisen leikkipaikan peruskorjaus olisi vuosina 2022–2023. Kustannusarvio on noin puoli miljoonaa euroa.

Valmista olisi siis vuonna 2023. Siihen on vielä aika monta kevättä, kesää, syksyä ja talvea, varsinkin jos suunnittelussa ja rakennustöissä tulee tulee viivästymisiä. Kuten usein tulee. 

Lähes kolmeen vuoteen mahtuu satoja kaatumisia. Kaupungin on syytä ristiä sormet ja sääriluut, ettei mitään pahempaa sattuisi kentällä sinä aikana. 

Yksikin vakava loukkaantuminen kentällä tekee arvottomaksi korjauksen viivyttelyssä mahdollisesti säästetyt rahat. 

Rauno Hietanen
päätoimittaja
Jätkäsaari–Ruoholahti-lehti

Lue lokakuun 2020 Jätkäsaari–Ruoholahti-lehdestä lisää aiheesta.