Ruoholahden kanava yllättää aina sukeltajan

Polkupyörä on Ruoholahden kanavan vakiolöydös.

 

PÄÄKIRJOITUS

 

Etsin sukeltajaa kanavan varresta. Miestä ei näy, mutta pari mutaista polkupyörää ja yhden suojatieliikennemerkin hän on ehtinyt nostaa aamuaurinkoon kanavan varteen.

”Olin varmaan sukelluksissa juuri silloin, kun etsit minua. Sukelsin kanavan neljä kertaa päästä päähän”, ammattisukeltaja ja yrittäjä Jussi Ghoraieb kertoo jälkikäteen.

Ghoraieb on sukeltanut kaupungin vesialuei­ta romusta jo vuodesta 2006.

”Polkupyöriä löytyy aina, ja kärryjä sekä puistonpenkkejä ja tuoleja. Yksi mikroaaltouunikin löytyi tänään. Yhtenä vuotena löytyi paljon joulukuusia. Ikinä ei tiedä mitä sieltä löytyy, kun panee päänsä veteen.”

Kanavasta löytyy kuulemma myös paljon mainoslehtipinoja. Tännekö lehdet päätyvät, kun mainosjakajan motivaatio loppuu?

Ghoraiebin mukaan mainospinoja ei kannata edes yrittää nostaa pois, sillä ne murenevat ja nousevat pintaan, jolloin kanava näyttää entistä roskaisemmalta.

Viime vuonna Ghoraieb apureineen yritti nostaa mainosnippuja, ja joitakin saatiin auton lavalle, mutta silloin todettiin, että touhu ei kannata. Niinpä niput jätetään maatumaan.

Tänä vuonna tavaraa tuli kanavasta paljon vähemmän kuin viime vuonna. Siisteys saattaa johtua Ghoraiebin mukaan pitkästä talvesta ja kylmästä viime kesästä. Kylmänä kesänä aikaa ei juuri vietetä kanavan varressa.

Tallinnan-laivalta tuotuja rullakoita ja kauppakärryjä oli viime vuonna paljon kanavassa, tänä vuonna niitä ei löytynyt ollenkaan.

Ghoraieb näki kanavassa myös paljon kaloja, joita ennen siellä ei juuri ole ollut.

”Kanava on puhdistunut, elämää on aika paljon ahvenista lähtien”, hän sanoo.

Ghoraieb arvioi, että kolme viime vuotta kanavasta on löytynyt aiempaa vähemmän tavaraa. Ennen sii­voukseen saattoi mennä puolitoista päivää, nyt siivous on ohi muutamassa tunnissa.

Minut yllätti tieto, että kanava on paikoin hyvin matala, puhutaan vain muutamista kymmenistä senteistä reunoilla. Keskellä kanavaa syvyyttä on puolestatoista metristä kahteen.

Kerron Ghoraiebille, kuinka näin muutamia vuosia sitten nuoren miehen hyppäävän komeassa kaaressa kesäviikonlopun kunniaksi ja nousuhumalan turvin kanavaan Selkämerenkadun sillan kaiteelta.

”Se on todella tyhmää”, Ghoraieb sanoo.

Kaupunki sukeltaa vesialueita puhtaaksi vuosittain ennen kesäkuun alkua. Ruoholahden kanavassa toimenpide on tarpeen: jos vaikkapa vene osuu romuun ja vaurioituu, kaupunki on todennäköisesti korvausvelvollinen.

Pidetäänpä huoli, ettei sukeltajalla ole keväisin liiaksi töitä kanavan pohjassa.