Ruoholahden klassikko­pubin rituaaleihin kuuluu matka Belgiaan – pakettiautolla

One Pint Pubin Pekka Montin (vas.) on käynyt pakettiautollaan useasti Euroopassa. Reissuille on ehtinyt myös poika Aleksi Montin. Vuoropäällikkö Greta Oinonen ei ole vielä ollut olutreissulla.

 

 

Ennen matkaa pubin omistaja kartoittaa mielenkiintoisimmat pienpanimot ja yrittää sopia monta tapaamista peräkkäisille päiville.

 

Ei niissä reissuissa juuri järkeä ole.

”Tarinoiden vuoksi niitä tehdään”, yrittäjä Pekka Montin hymyilee.

One Pint Pubin vuosiohjelmaan kuuluu reilun viikon pituinen pakettiautomatka Eurooppaan, useimmiten Belgiaan.

Reissuun lähdetään kahdestaan tai kolmistaan. Enempää ei pakettiauton etupenkille mahdukaan.

Ennen matkaa Montin kartoittaa mielenkiintoiset pienpanimot, ja yrittää sopia monta tapaamista peräkkäisille päiville. Ajokilometrejä tulee 4000–5000 per reissu.

Monin verroin hakureissua halvempaa ja nopeampaa olisi tilata oluet suoraan ravintolan oven eteen.

”Reissuilla käydään, että saadaan tarina olutpulloon ja tavataan niitä ihmisiä, jotka olutta tekevät, ja kuullaan, miksi he sitä olutta tekevät. Tulee ihan erilainen visio tuotteesta”, yrittäjän poika Aleksi Montin sanoo.

 

Montinin mukaan itse hakemalla saa taatusti sellaista olutta, mitä ei ole muualla.

”Esimerkiksi eräässä kylässä 40 kilometriä Brysselistä kolme veljestä valmistaa huvikseen bisseä sata vuotta vanhassa panimossa, jossa on ihan antiikkiset, 60 vuotta vanhat välineet, jollaisia kukaan ei käytä enää missään. He myyvät oluensa vain paikallisiin baareihin. Nyt on kaksi paikkaa, mistä heidän olutta saa hanasta, Einen kylä ja One Pint Pub”, Pekka Montin tarinoi.

 

Oluenhakumatkoilla Montinilla on ollut käytössä sama auto vuodesta toiseen.

”Se on Punainen Paholainen eli Ford Transit vuosimallia 2002. Auto on Loimaan paloaseman pelastussukeltajien vanha auto. Mittarissa on noin 150000 kilometriä. Siitä iso osa on ajettu ympäri Eurooppaa”, Montin kertoo.

 

Ruoholahden kanavan varressa sijaitseva One Pint Pub on alueen vanhimpia ravintoloita. Se avasi ovensa yli 20 vuotta sitten, vuonna 1996.

Pekka Montin oli aluksi pubin pitkäaikainen asiakas. Kun mahdollisuus tuli vuonna 2010, hän ryhtyi One Pint Pubin osaomistajaksi.

”Neljä vuotta sitten ostin muut osakkaat pois”, Montin kertoo.

One Pint Pub on yltänyt klassikkopubin maineeseen, mikä on omistajalle pienoinen mysteeri, sillä anniskeluravintola ei juuri markkinoi itseään.

”Yksi ryhmä tuli Philadelphiasta pari vuotta sitten viettämään polttareita tänne, koska täällä on yksi olut, jota he halusivat juoda ja joka maksaa sata euroa leka”, Aleksi Montin kertoo.

Olutharrastajat valitsivat One Pint Pubin toissa vuonna Suomen parhaaksi olutravintolaksi. Viime vuonna se sijoittui viidenneksi.

”Pohjois-Suomesta tulevat kanta-asiakkaat ottavat reissuillaan viereisen hotellin, että pääsevät tänne helposti”, Aleksi Montin luonnehtii.

 

 

Helmikuun 2018 Ruoholahden Sanomissa alkaa uusi sarja nimeltä Konkariyritys & Tulokas. Nimensä mukaan sarjassa esitellään pitkään alueella toiminut yritys sekä juuri alueella aloittanut yrittäjä. Ilmoittaudu mukaan sarjaan: toimitus@ruoholahdensanomat.fi

Rauno Hietanen

rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi