Ruoholahden kylkeen nousee Pohjois-­Euroopan suurin kasvuyrityskeskus

Havainnekuva Baanalta, jonka vasemmalle puolelle ehdotetaan toimistorakennusten rypästä. Baanan puoleiset uudisrakennukset ovat 4–7-kerroksisia. Havainnekuvan vasemmalle puolelle jäävät Mechelininkadun varrelle kaavaillut talot ovat selkeästi korkeampia eli 5–12-kerroksisia. (kuva: Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy)

350 miljoonan euron suurhanke tekee toteutuessaan Marian vanhasta sairaala-alueesta työpaikan yli 650 yritykselle ja 4000 työntekijälle. Tällä hetkellä Maria01-kampuksella työskentelee noin tuhat henkeä.

Pian Baanalla käy erilainen vilinä, jos kaupungin täydennysrakentamishanke toteutuu. Helsingin kaupunki suunnittelee tusinaa uutta toimistorakennusta Marian entisen sairaalan etelänpuoleiselle tontille Ruoholahden päähän.


Maria01-kampuksen uudisrakennukset tulevat Baanan ja Mechelininkadun väliin. Rakennuksista korkein on 12-kerroksinen ja se tulee lähes kiinni Porkkalankatuun eli Ruoholahden siltaan. Se on selvästi korkeampi kuin sillan toisella puolella oleva kahdeksankerroksinen DNA:n rakennus.

Kampusalueen korkeimmat eli 12-kerroksiset rakennukset tulisivat DNA:n rakennusta vastapäätä toiselle puolelle kuvassa näkyvää Porkkalankadun siltaa. (kuva: Rauno Hietanen)

Hankkeen arvo on YIT:n mukaan noin 350 miljoonaa euroa. Kyseessä on mittava summa. Esimerkiksi keskustakirjasto Oodin hintalappu oli noin sata miljoonaa euroa.
Alueen asukkaat – muun muassa jotkut Ruoholahden villoissa asuvat – ovat suhtautuneet penseästi hankkeeseen. Asukkaita huolettaa esimerkiksi se, että miten paljon talot varjostavat lähialuetta.


Alustavan havainnekuvan mukaan uudisrakennuksia tulee yhteensä 12. Ne polveilevat kiinni toisissaan erikorkuisina siten, että rakennuksista korkeimmat ovat kiinni Mechelininkadussa, kun taas Baanan puolella rakennukset ovat selvästi matalampia, 4–7-kerroksisia.


Suunnittelijoiden ideana on, että korkeat rakennukset estävät Mechelininkadun liikennemelun ja luovat rauhallisen sisäpihan, jossa kampuksella työskentelevät tai alueen läpi kulkevat voivat vapaasti liikkua.
Alueen pohjoisosan vanhat sairaalan rakennukset on tarkoitus suojella.
Uudisrakennusten alta aiotaan alustavien suunnitelmien mukaan siirtää muutama alueella nyt oleva puutalo.


Baanalla Ruoholahden päädyssä olevat koripallokenttä ja pingispöytä joudutaan todennäköisesti siirtämään.
Kaupunki pyrkii kuitenkin löytämään näille ulkoharrasteille paikan läheltä niiden nykyistä paikkaa.
Jättihanke on osa kaupungin visiota tehdä Helsingistä Pohjoismaiden houkuttelevin kasvuyrityskaupunki.
Alueen kaavaehdotus tulee tämän vuoden lopulla kommentoitavaksi.
Arvioiden mukaan asemakaava valmistuu vuonna 2020 ja rakentaminen alkaisi saman tien. Kampuskorttelien ensimmäiset osat valmistuisivat 2021 ja vuonna 2023 Pohjois-Euroopan suurin kasvukeskus olisi kokonaan valmis.

Rauno Hietanen
rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi