Ruoholahden nuorisotalo jalkautuu kesällä kaduille ja rannoille

Nuoriso-ohjaajat Niko Vikman ja Maria Räsänen siirtävät Ruoholahden nuorisotalon toiminnan ulos kesän ajaksi. Nuorisotalo tarpeisto, kuten erilaiset pelivälineet, kulkevat laatikkopyörän kyydissä kaupungilla. Pop up -kohteeksi on suunniteltu muun muassa Hietaniemen rantaa.

Nuorisotalo hyppää laatikkopyörän kyytiin ja kiertelee sillä ympäri Helsinkiä. Pop up -nuorisotalo tuo nuorten kesään hauskaa tekemistä ja yhdessäoloa ulkoilmassa.Auringossa kylpevän Ruoholahden nuorisotalon edustalla temppuilee kaksi nuoriso-ohjaajaa, toinen skuutin ja toinen skeittilaudan selässä. Ohjaajat esittäytyvät Maria Räsäseksi ja Niko Vilkmaniksi.


Kesäkuussa nämä temppuilevat nuoriso-ohjaajat aikovat jättää vaaleanpunaisen nuorisotalon ja hypätä polkupyörän selkään. Nuorisotalon toiminta siirtyy sisätiloista ulos liikkuvan pop up -nuorisotalon muodossa.


”Pohdimme, ettei kesällä ole mitään järkeä olla sisällä”, Räsänen selittää.
”Tarkoituksenamme on jalkautua enemmän nuorten pariin. Siirtämällä nuorisotalon toiminnan ulos sinne, missä nuoret viettävät aikaa, saamme uusia nuoria toimintaan mukaan”, Räsänen uskoo.

Pop up -nuorisotalo kiertää Luonto-Liiton lainaamalla polkupyörällä Helsingin puistoja ja rantoja. Kohteiksi on suunniteltu esimerkiksi Hietaniemen ranta, Suomenlinna ja Redin kauppakeskuksen kattopuutarha.


Nuoriso-ohjaajat polkevat pyörän aamulla päivän kohteeseen, jossa pelaillaan ja hengaillaan. Illalla pyörä poljetaan takaisin parkkiin nuorisotalolle. Laatikkopyörällä on helppo kuljettaa erilaisia pelivälineitä, joilla ohjelmaa voidaan järjestää.


Nuoriso-ohjaajat eivät suunnittele ohjelmaa tarkasti etukäteen, sillä ohjelma on lähtöisin nuorista.


”Joka päivä on erilaista ohjelmaa sen mukaan, mikä nuoria kiinnostaa. Joskus pelataan koripalloa, toisinaan piirrellään katuliiduilla tai rakennellaan rannalla hiekkakakkuja”, Räsänen kertoo.


Tiedossa on myös nuorisotalon perinteistä kesäohjelmaa, kuten kisailuja, tietovisailua ja bingoa.


”Pyrimme tekemään toiminnasta sellaista, että siihen voi osallistua mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Toiminta on maksutonta ja mukaan voi tulla ja mennä milloin haluaa.”

Viikkoaikataulut julkaistaan nuorisotalojen somekanavissa ja nettisivuilla. Pyöräilevät nuoriso-ohjaajat tunnistaa Helsingin kaupungin logolla varustetuista työliiveistä ja -paidoista sekä tietysti laatikkopyörästä.

Kiertävää pop up -nuorisotaloa ei ole järjestetty aikaisempina kesinä Ruoholahden nuorisotalolla.


Liikkuva nuorisotalo ei silti ole ensimmäinen laatuaan, sillä Espoossa kesäisin järjestetään pakettiautolla huristeleva nuorisotila. Ruoholahden nuoriso-ohjaajat eivät kuitenkaan tiedä toista nuorisotaloa, joka olisi kulkenut polkupyörällä.


”Tämä on pilottihanke. Jos tämä toimii, tätä voidaan jatkaa seuraavinakin kesinä ja muut nuorisotalot voivat saada idean toteuttaa vastaavanlaisen hankkeen”, Räsänen toteaa.


Nuorisotalon mukana kiertää Räsäsen ja Vilkmanin lisäksi kaksi muuta nuoriso-ohjaajaa: Annette Stadius ja Lauttasaaren nuorisotalolta tuleva Laura Koivisto.
Vakituisten työntekijöiden lisäksi joukossa on kesänuori Leevi Kumpulainen, joka on palkattu 16–17 -vuotiaiden kesätyöhaun kautta.
Työntekijät toivovat kesältä positiivisia kohtaamisia, rentoa tekemistä ja hyviä säitä.
”Ehkä siinä pyörää polkiessa myös kunto kasvaa!” Räsänen lisää toiveikkaasti.

Pop up -nuorisotalo

Pop up -nuorisotalo kiertää ympäri Helsinkiä.
Ruoholahden nuorisotalo vierailee Helsingin eri kohteissa kesäkuun ajan 3.6.–27.6.
Nuorisotalon toiminta järjestetään joka arkipäivä noin kello 10–16.
Toiminta on maksutonta ja mukaan voi tulla silloin, kun itselle sopii.
Viikkoaikataulu ilmestyy nuorisotalon some-kanaviin ja nettisivuille.
Instagramista nuorisotalon löytää nimellä ruoholahden_nuorisotalo ja Facebookista nimellä RuoholahdenNuorisotalo.
Nettisivut www.ruoholahti.munstadi.fi.
Kiertävän nuorisotalon tunnistaa kadulla nuoriso-ohjaajien Helsingin kaupungin logolla varustetuista työliiveistä sekä laatikkopyörästä.

Katriina Kontuniemi
toimitus@ruoholahdensanomat.fi