Ruoholahden R-kioskin uusi yrittäjä on 22-vuotias Alisa Lahtinen

Alisa Lahtinen aloitti marraskuussa Ruoho­lahden metron R­kioskilla. Ketjun toimitus­johtaja Teemu Rissanen vieraili Lahtisen uudessa toimipisteessa tuoreeltaan.

 

”En menetä mitään, jos muutan Helsinkiin.”

 

Yksin uuteen kaupunkiin ja yrittäjäksi melkein suoraan koulusta. Siinä lyhyesti Itämerenkadun R-kioskin yrittäjän Alisa Lahtisen tarina.

Lahtinen muutti kotoaan Jyväskylästä Helsinkiin reilu vuosi sitten.

“Vuosi on ollut elämäni raskain. Minulla ei ollut täällä mitään eikä ketään. Sitten kaiken henkisen kamppailun päälle se, että lähti yrittäjäksi. Mutta en ikinä vaihtaisi pois tätä vuotta. Vuosi on kasvattanut minua ihan hirveästi”, kuvailee 22-vuotias Lahtinen.

Kioskit ovat tuttu työympäristö Lahtiselle jo Jyväskylästä, jossa hän työskenteli myyjänä R-kioskilla. Hänen silloinen kauppiaansa houkutteli Lahtisen hakemaan R-kioskin trainee-ohjelmaan, jossa myyjistä koulutetaan kauppiaita.

Hän haki ja pääsi trainee-ohjelmaan, ja valmistui sieltä. Sitten toissa kesänä Helsingin alue- päällikkö soitti ja tarjosi yrittäjän paikkaa Lauttasaaren ostoskeskukseen avattavasta R-kioskista.

“Ajattelin, että mitäs tässä, en menetä mitään, jos sinne muutan.”

Juuri kun metro saatiin kulkemaan Lauttasaareen, Lahtiselle tuli eteen asemapaikan muutos. Ruoholahden metroaseman R-kioskilla Lahtinen aloitti marraskuun puolivälissä.

 

R-KIOSKIN TOIMITUSJOHTAJA Teemu Rissanen viettää useita työpäiviä vuodessa kiertäessään läpi ketjun kioskeja. Marraskuun lopussa ohjelmassa oli Ruoholahti ja Alisa Lahtisen uusi työpaikka.

Rissanen kehuu nuorta ja toimeliasta Lahtista.

“Tässä on elävä esimerkki siitä, että homma on hanskassa. Todella nostan hattua, että reipas nainen lähtee muualta yksin pääkaupunkiseudulle. Alisa on niin priimasti hoitanut asiat kioskilla, että on esikuva ja inspiraation lähde muillekin.”

Rissanen kertoo, että kioskin kauppiaaksi on monta polkua, mutta varsinkin nuorille tehokas reitti yrittäjäksi on trainee-ohjelma, jossa suoritetaan yrittäjän ammattitutkinto ja erikoistuminen kioskiyrittäjyyteen. R-kioski toteuttaa trainee-koulutusohjelman yhdessä Amiedun kanssa.

Rissasen mukaan pääkaupunkiseudulla korostuvat nuoret R-kioskiyrittäjät.

“Koko maassa noin 15 prosenttia on alle 30-vuotiaita yrittäjiä, mutta pääkaupunkiseudulla osuus on merkittävästi suurempi.”

Rauno Hietanen

rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi