Ruoholahden Sanomat otti ensiaskeleensa EU-jäsenyyttä pohtivassa Suomessa


Neljännesvuosisata sitten Suomi pyristeli irti syvästä lamasta ja suurtyöttömyydestä. Pääministeri Esko Aho (kesk) yritti luoda kansalaisiin tulevaisuudenuskoa.

Eurooppa availi oviaan Suomelle. Vuonna 1994 täällä päätettiin järjestää neuvoa-antava kansanäänestys. Pitäisikö meidän liittyä Euroopaan unioniin vai ei?
Lokakuun 1994 äänestyksessä 56,9 prosenttia äänesti EU-jäsenyyden puolesta, ja pian olimme osa EU:ta.

Samoihin aikoihin, tai itse asiassa jo joulukuussa 1993, Ruoholahden asukasyhdistyksen joulujuhlassa Selkämerenkadulla nautittiin kahvista, glögistä, pullista ja pipareista. Arvottiinpa pari Ruoholahti-aiheista piparkakkutaloakin.
Juhlissa oli käynnissä äänestys: mikä nimeksi uudelle paikallislehdelle?
Nimiehdotuksia oli kaikkiaan parikymmentä (muun muassa Ruoholahden Asia, Ruoholahden Sanomat, Ruori ja Gräsa). Lopulta lehden nimeksi valittiin Ruoholahden Kanava. Sillä nimellä Ruoholahden Sanomat toimi vuosina 1994–2001.

Ruoholahden Kanavan ensimmäisessä numerossa helmikuussa 1994 on kuvailtu yksityiskohtaisesti tuon joulujuhlan kulku yli 25 vuoden takaa. Kirjoittajana on silloinen päätoimittaja Tommi Lehtonen.
Lehteä julkaisi Ruoholahti Gräsviken -asukasyhdistys ja se rahoitettiin yhdistyksen jäsenmaksuilla ja mainostuloilla.


Lehden ensimmäisessä numerossa asukasyhdistys oli huolissaan siitä, että silloisen Alkon varaston viereen Itämerentorin tontille oltiin pohtimassa Espoon bussiliikenneterminaalia.
Asukasyhdistys vastusti tätä ideaa hyvin selkeäsanaisesti ensimmäisissä numeroissaan.
”Espoon joukkoliikenneongelmia ei pidä sysätä ruoholahtelaisten syliin”, Lehtonen kirjoittaa.
Bussiterminaali tuli lopulta Kamppiin ostoskeskuksen alle ja sen jälkeen länsimetrokin on vähentänyt bussiliikennettä Ruoholahdessa.


Bussiterminaalitaistelu on hyvä esimerkki siitä, miten paikallislehti voi pitää huolta alueen asukkaiden hyvinvoinnista.
Tänä päivänä Ruoholahden Sanomat uutisoi tasapuolisesti, luotettavasti ja journalistisia ohjeita noudattaen alueen asioista, joista useimmat jäisivät muuten kertomatta.

Tervetuloa Ruoholahden Sanomien syntymäpäiville ravintola Faroon torstaina 23. toukokuuta! Tarjolla on pikkupurtavaa ja kuohuvaa, sekä mahdollisuus tavata naapureita ja yrittäjiä Jätkäsaaresta ja Ruoholahdesta.

Rauno Hietanen
rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi