Ruoholahden Sanomat uudistui paikallisin voimin

 

Crusellin silta näkyy myös Erika Niemisen kotitalosta, kunhan kipuaa riittävän ylös. (kuva: Jaakko Nieminen)

 

 

Täällä töissä & ohikulkumatkalla

Osa 5  Sarjassa tutustutaan Jätkäsaaren ja Ruoholahden alueella työskenteleviin ja alueen läpi kulkijoihin.

 

Fontit ovat tuttuja Erika Niemiselle. Hänen kotitoimistossaan Selkämerenkadulla on syntynyt Ruoholahden Sanomien uudistunut ulkoasu, joka näki päivänvalon tammikuun lehden myötä.

Tavoitteena oli tehdä oman paikallislehden visuaalisesta ilmeestä houkuttelevampi.

”Halusin visuun linjakkuutta, eloisuutta ja kepeyttä”, Nieminen kertoo.

Nieminen työskentelee tällä hetkellä graafikkona Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:ssä. Tämän ohella hän tekee kotoa käsin erilaisia suunnittelu- ja taittotöitä. Nieminen on suorittanut visuaalisen journalismin maisteriopinnot ja valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta.

Länsisatamasta tavattu pietarilainen pariskunta oli lähdössä laivalla Tallinnaan, josta he lentäisivät heti Milanoon suosikkikirjansa tapahtumiapaikkoja katsomaan.

Ruoholahden Sanomien juttusarja kertoo alueen työntekijän ja ohikulkumatkalaisen tarinan.

 

TÖISSÄ

Erika Niemiselle Crusellin silta on tärkeä osa alueen maisemaa.

”Kuljen sen ohi joka kerta hakiessani tytärtäni päiväkodista”, Nieminen sanoo.

Crusellin sillan siluetti päätyi myös osaksi Ruoholahden Sanomien uutta logoa.

”Sillassa on paljon symboliikkaa. Se on alueen asukkaille tuttu maamerkki ja mikä tärkeintä, se yhdistää Ruoholahden ja Jätkäsaaren.”

Ruoholahden Sanomat ilmestyi vuoteen 2002 saakka nimellä Ruoholahden Kanava, joten Niemisen mukaan ympyrä mukavasti sulkeutuu, kun uuden logon osaksi tulee nyt silta, joka ylittää tuon kanavan.

Uudistustyössä olennaista oli myös yhtenäisen, selkeän ja lukijaystävällisen typografian valitseminen Ruoholahden Sanomille. Uusiksi kirjasintyyleiksi eli fonteiksi päätyivät Athelas, jota käytetään kaikkien isojen artikkeleiden leipätekstissä.

Tämän kappaleen kirjasintyyli on nimeltään Tw Cen MT, ja sitä käytetään myös faktalaatikoissa ja sitaattinostoissa. Otsikkofontti on Poppins.

Nieminen on asunut reilun vuoden Ruoholahdessa miehensä ja kaksivuotiaan lapsensa kanssa. Perhe muutti tänne Taka-Töölöstä.

 

Pietarilaiset Konstantin Minkevich ja Elena Maximenko matkustivat Milanoon. (kuva: Rauno Hietanen)

 

OHIKULKIJA

Umberto Eco innoitti pietarilaispariskunnan tammikuiselle matkalle Milanoon.

”Aiomme käydä melkein kaikissa pienissä kaupungeissa, jotka Umberto Eco kuvailee kirjassaan Baudolino”, Elena Maximenko kertoo matkasuunnitelmistaan vierellään Konstantin Minkevich.

”Onhan tämä vähän outoa, mutta me pidämme kirjasta”, Maximenko perustelee hymyillen.

Pariskunta on aamulla ajanut autollaan Pietarista Helsinkiin. Auto jää kaupunkiin parkkiin, kun he jatkavat Länsisatamasta Tallinnaan. Tallinnastakin he näkevät vain vilauksen: matka jatkuu heti lentokentälle ja sieltä Milanoon.

”Tämä on meille halvin tapa matkustaa”, Maximenko kertoo reitin valinnasta.

Milanossa matkalaiset aikovat liikkua junalla suosikkikirjan tapahtumapaikkojen välillä.

Pariskunnan matka kestää yhteensä noin viikon. He palaavat takaisin samaa reittiä, eli Tallinnan ja Helsingin kautta Pietariin.

 

Ruoholahden Sanomat

toimitus@ruoholahdensanomat.fi