Ruoholahden Sanomien taival alkoi vuonna 1994 – Samana vuonna Ruoholahteen syntyi Ella Raveala

Ruoholahden Sanomat juhlistaa 25-vuotista taivaltaan alkavalla viikolla.

Ella Raveala muistaa Ruoholahden turvallisena ja lapsiystävällisenä asuinalueena.


”Tämä alue on aina ollut tosi tärkeä minulle ja täällä on aina ollut tosi turvallinen olo. Ainakin lapsena oli sellainen olo, että täällä oli paljon lapsia ja että seutu oli todella lapsiystävällistä.”


Viereisen koulun pihalta kantautuu välituntiaan viettävien lasten äänet. Siellä Ravealakin kävi alakoulunsa.


Raveala istahtaa kiviportaille Ruoholahden kanavan varteen. Kanava on tärkeä osa hänen lapsuuttaan.


”Täällä on syötetty sorsia usein, käyty kävelyllä ja tavattu kavereita tässä ympärillä”, 25-vuotias paljasjalkainen ruoholahtelainen muistelee.
”Täällä oli paljon leikkimahdollisuuksia ja kivaa luontoa tässä ympärillä, mutta tämä ei ole niin kaupunkimainen alue, vaikka on ihan tässä keskustan kupeessa.”

Ravealan vanhemmat ja isoveli muuttivat Ruoholahteen kesällä 1994 juuri valmistuneeseen taloon Santakadulla. Perheen äidin raskaus oli silloin jo pitkällä, ja saman vuoden syksynä perheeseen syntyi tyttö, joka sai nimekseen Ella.


Puolisen vuotta ennen Ella Ravealan syntymää ilmestyi ensimmäinen Ruoholahden Kanava -niminen lehti. Tätä kuukausittain ilmestyvää lehteä julkaisi aluksi Ruoholahti-Gräsviken -asukasyhdistys. Vuosien varrella julkaisija on vaihtunut yhdistyksestä osakeyhtiöksi.

Ruoholahden ala-asteen koulu valmistui kasvavalle asuinalueelle vuonna 1996. Kun Ella Raveala kasvoi kouluikään ja aloitti vuonna 2001 ekaluokkalaisena, Ruoholahden Kanava -nimisen lehden viimeiset numerot olivat käsillä. Vuoden 2002 alusta alkaen lehti on käyttänyt nykyistä nimeään Ruoholahden Sanomat.

Alakoulun jälkeen Raveala meni yläasteelle Ressun peruskouluun Lapinlahdenkadulle.
”Siihen oli hyvä kävelymatka, se oli helppo ja selkeä valinta”, Raveala sanoo.
Myös lukion valinnassa tärkein kriteeri oli, että se on lähellä Ruoholahtea. Raveala kävi Etu-Töölön lukiota ja vietti lakkiaisiaan vuonna 2013.
Vuosi 2013 oli Ravealalle myös Ruoholahdesta lähdön aika.


”Muutin omilleni Alppilaan pari kuukautta lakkiaisteni jälkeen. Koin, että olin tarpeeksi itsenäinen ja halusin omaa rauhaa ja itsenäisyyttä.”
Ruoholahdessa ja Jätkäsaaressa Raveala käy edelleen hyvin usein. Äiti ja 28-vuotias isoveli asuvat edelleen samassa lapsuuden asunnossa Santakadulla.


Isäkin asuu lähellä, kanavan toisella puolella Jätkäsaaressa Ravealan 12-vuotiaan siskopuolen kanssa.
”Vieläkin on sellainen fiilis, että tämä on unelma-alue asua. Edelleen olemme näiden lapsuudenystävien kanssa täältä Ruoholahdesta kavereita, se on kiva juttu. Täältä löysi hyviä kavereita ja olemme kasvaneet yhdessä aikuisiksi.”
Lukion jälkeen Raveala haki muutaman kerran yliopistolle opiskelemaan psykologiaa.
”Sitten aloitin lentoemännän työt, se oli yhtäkkinen ajatus, että voisin tykätä työstä.”
Raveala pääsi lentoyhtiö Norwegianille lentoemännäksi Tukholmaan vuonna 2016. Siellä hän asui puoli vuotta, jonka jälkeen hän muutti takaisin Helsinkiin ja jatkaa täällä edelleen lentoemännän töitä Norwegianilla.
Syksyllä 2017 Raveala aloitti ict-tradenomin opinnot Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa.
”Valmistun viimeistään keväällä 2021”, Raveala sanoo.

Rauno Hietanen
rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi

Tervetuloa juhlistamaan Ruoholahden Sanomien 25-vuotista taivalta ravintola Faroon kanavan varrelle torstaina 23.5. kello 16–19!

Sadalle ensimmäiselle tarjoamme lasin kuohuvaa ja Faron suosittua lohi­leipää. Baarissa myös edullisia after work -tarjouksia. Tule rentoon tilaisuuteen tapaamaan naapureitasi ja alueen yrittäjiä! Katso kutsu tästä