Ruoholahti on Jukka Rasilan sielun koti

Kanava on tärkeä osa Ruoholahtea Jukka Rasilalle. ”Toisinaan istun kanavan rannalla lukemassa. Kun olen oppinut repliikit ulkoa, voin pöpöttää niitä ääneen kävellessäni.”  (kuva: Rauno Hietanen)

Näyttelijä Jukka Rasila muutti Ruoholahteen vuonna 1997. Nykyinen koti on jo neljäs alueen sisällä. ”Nää on mun huudit”, Rasila sanoo.

Kun Jukka Rasila kävi ensimmäisiä kertoja Ruoholahdessa 1990-luvun alussa, alue oli hyvin erilainen kuin nykyisin. 

Rasila myöntää, että hänellä oli kaupunginosaan ensin viha-rakkaussuhde.

”Tein Teatterikorkeakoulun lopputyötä Kaapelilla ja tulin Ruoholahteen metrolla. Ihmettelin soista joutomaata, jossa oli vain metrokoppi. Olin henkeen ja vereen kalliolainen, mutta sitten kolme vuotta myöhemmin asuin täällä, kun tapasin lasteni äidin. Juurruin Ruoholahteen”, alun perin oululainen Rasila kertoo.

Vuosien varrella hän on päässyt seuraamaan nykyisen kotiseutunsa kehitystä. Itämerenkadun asunnosta näki aluksi Hietaniemen hautausmaalle asti. Nyt maisemaa peittävät korkeat toimistorakennukset. 

Rasila on asunut perheineen useammassa osoitteessa alueella ja vaihtanut asuntoa kerran päittäin naapurin kanssa. Nykyisen kodin parvekkeelta aukeavat jälleen mieluisat näkymät ja Rasila voi ihailla Ruoholahden kanavaa siltoineen.

”On uskomatonta, että tällainen paikka on lähellä Helsingin keskustaa. Koko ajan tulee lisää palveluita, ulkoilu- ja harrastusmahdollisuuksia.” 

Esimerkkeinä Rasila luettelee kauppakeskuksen, puistot, jäähallit ja Salmisaaren liikuntakeskuksen monipuolisen tarjonnan. On vain yksi laji, jota hän ei voi vielä harrastaa alueella kuten haluaisi. Se on frisbeegolf.

”Kentät eivät riitä mulle enää. Kävin yhtenä iltana mittaamassa Verkkokauppan viereen tulevan uuden kentän. Se vaikutti lupaavalta”, Rasila pohtii. 

Lajista on muodostunut hänelle viime vuosina erityisen tärkeä. Edessä on jälleen pitkä treenijakso Espanjassa, sillä Fuengirolassa Rasilalla on tutorina lajin opettaja. 

”Olen harrastanut frisbeegolfia nyt puolitoista vuotta tosissaan. Pidin viime kesänä kesälomaa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Se meni heitellessä.” 

Monipuolinen laji vaatii lihaskuntoa, sillä heittoon käytetään koko vartaloa. Rasila vertaakin lajia keihäänheittoon.

”Muovilätty on vain sataseitsemänkymmentä grammaa painava, mutta heitto tuntuu pohkeesta niskaan asti, kun ei ole enää kaksikymppinen”, kesällä viisikymppisiään viettänyt mies toteaa. 

Rasilan suunnitelmissa on osallistua lajin SM-kisoihin ensi kesänä. Hänelle kertyy tänä vuonna noin kaksisataa heittokierrosta. 

Jukka Rasila toivoo, että frisbeegolfia voisi harrastaa Jätkäsaari–Ruoholahdessa.
(kuva: Rauno Hietanen)

Näyttelijän työ vie Rasilaa ympäri Suomea. Hänellä on meneillään jo kolmas syksy Turun Linnateatterissa, joka tekee myös kiertue-esityksiä toisiin kaupunkeihin. Esimerkiksi Piru naiseksi -kappale pyörii Helsingin Aleksanterin teatterissa joulukuun puoliväliin asti. 

Haastattelua edeltävänä päivänä Rasila esiintyi Appivanhempien ABC-näytelmässä Pieksämäellä. Ruoholahdesta on helppo hypätä metroon ja jatkaa junalla minne milloinkin on tarve matkustaa.

”Voi mennä pitkiä aikoja, ettei tarvitse lähteä täältä minnekään muualle kuin keikoille. Koen Ruoholahden myös äärettömän turvalliseksi. Ollaan melkein Helsingin ytimessä, mutta täällä ei ole juuri lieveilmiöitä.”

Aina kesäteatterikauden päätyttyä Rasilalla on tapana tehdä lastensa kanssa rantalenkki Kaapelille, satamaan ja kummankin puolen kanavaa. Silloin näkee, miten alue elää ja muuttuu. Päiväkävelyllä tai iltalenkeillä on myös mahdollista opetella rooleja. Rasilalla on ollut päällekkäin enimmillään viisi eri roolia. Sen määrän hän kokee hallitsevansa. 

”Toisinaan istun kanavan rannalla lukemassa. Kun olen oppinut repliikit ulkoa, voin pöpöttää niitä ääneen kävellessäni.” 

On Rasilan nähty tanssivankin kanavan varrella, kun hän oli yksi vuoden 2010 Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tähtioppilaista.

Ruoholahdessa koko kansan tuntema näyttelijä saa olla rauhassa. Häntä ei juuri revitä hihasta ja pyydetä nimmareita. 

”Olen alueen kasvatti, jota moikataan. Kuulun kalustoon. Jos joku pysäyttää, hän ei todennäköisesti ole täältä. En voi kieltää ihmisiä tulemasta juttelemaan, mutta riippuu omasta mielentilasta miltä se tuntuu. Toisena päivänä olen herkempi kuin toisena.”

Lapset ovat eri asia. Heille ”Suomen Aku Ankka” antaa aina pyydettäessä ääninäytteen. Rasilalla on ollut ilo spiikata Akun ääntä jo vuodesta 1993. 

Rasila tunnetaan parhaiten monista koomisista rooleistaan. Suuri yleisö muistaa hänet muun muassa Studio Julmahuvista, JugiStylesta ja Putouksesta. Lapsille Rasila on tuttu myös Pikku Kakkosen erikoisena Karina.

Summasen Pete ehdotti, että tehdään Ylelle Jugistylen Jari ja Kari. Sanoin, että teen kyllä, jos saat myytyä sinne. Olemme saaneet ohjelmasta vain hyvää palautetta.”

Viihde on tullut Rasilan mukaan sallivammaksi, eikä komiikan tekemisessä ole enää juuri tabuja. Hän kuitenkin toteaa, että yritykseen tilatulla stand up -keikalla jutut voivat olla roisimmat kuin TV:ssä. Putouksen tiimilläkin oli sovitut rajat mistä vitsiä väännettiin.

Rakkain esiintymisen laji Rasilalle on teatteri. Jokainen esitys on ainutkertainen, vaikka esityskertoja olisi 140, kuten Isyyspakkauksessa. 

”Yleisö, vastanäyttelijä ja oma elämäntilanne vaikuttavat esitykseen. Kun muuttuu ihmisenä, saa oivalluksia. Jos vaikka näyttelee hahmoa, joka menettää jotain ja itselle on käynyt samoin, se tuo rooliin lisää. Sen näkee erilaisena kuin on ehkä alun perin miettinyt. Me näyttelijät toivotammekin aina ennen näytöstä toisillemme hyvää matkaa.”

Rasila on ollut koko uransa ajan freelancenäyttelijä ilman vakinaista teatterikiinnitystä. Hän on kokenut työtavan itselleen sopivaksi ja tietää olevansa onnekas, kun töitä on riittänyt ja on voinut valita mitä tekee. Nyt hän on tietoisesti vähentänyt töitä frisbeegolfin tieltä. 

”Kun on ollut kaksikymmentäviisi vuotta oravanpyörässä, ei enää laske mitä töitä tekee vaan mitä ehtii harrastaa. Prioriteetit muuttuvat iän myötä.”

Kesällä ystävät järjestivät Rasilalle yllätysjuhlat. Viittäkymmentä vuotta juhlittiin buffet­risteilyllä Helsingin edustalla. Benjihyppyjä ei tarvittu.

”Se oli mahtavaa. Parikymmentä ystävää oli paikalla. Sain paljon rakkautta ja huomiota. Se on tärkeämpää kuin mikään muu.”

Rakkaus toi Rasilan aikoinaan Ruoholahteen ja on hänet siellä myös pitänyt. Kun Rasilan liitto puolison kanssa päättyi eroon, perheen molemmat vanhemmat jäivät Ruoholahteen. Lapsille kahden kodin asuminen on ollut mutkatonta. 

”Täällä on tapahtunut mulle isoja asioita. Nää on mun huudit. Ruohis on mun sielun koti,” Jukka Rasila sanoo.

Rasilan parhaita paloja Jätkäsaaresta
ja Ruoholahdesta

Jukka Rasila toivoo Ruoholahti–Jätkäsaari-akselille parempia harrastusmahdollisuuksia suosikkilajilleen frisbeegolfille. 

Sitten asuinalue olisi hänestä täydellinen. Rasila listaa spontaanisti itselleen tärkeitä asioita kotikulmiltaan: 

1. Hammaslääkäriasema Ruohonjuuri: ”Hammaslääkärini Jussi on vienyt pelon ja askarrellut hampaani kuntoon.”

2. Super Cell: Rasila ja hänen poikansa ovat yhtiön pelien faneja. He odottavat pääsevänsä käymään myös uusissa toimitiloissa.  

3. Dr. Pepper -valikoima Verkkokauppa.comissa.

4. Tuuli: Ruoholahden tuuli on talvella raaka, mutta kesällä lempeä. ”Täällä on hyvä leijojen lennätysmahdollisuus. Tuulesta tulee hyviä muistoja lasteni lapsuudesta.” 

5. Kaapelitehdas: Kuvataidekoulu, Hurja Ruut, näyttelyt, messut ja Rasilan työnantaja Miracle Sound.

  1. Jukka Rasila
  2. Ammatti: Näyttelijä
  3. Ikä: 50 vuotta
  4. Perhe: Lapset Lilli ja Johannes
  5. Ajankohtaista: Linnateatterin kiertue-esityksiä ympäri Suomea. Rehtorin rooli helmikuussa 2020 ensi-iltansa saavassa Heinähattu ja Vilttitossu -elokuvassa.


Hanna Velling
toimitus@ruoholahdensanomat.fi

Artikkeli on julkaistu 5. joulukuuta 2019 ilmestyneessä Ruoholahden Sanomissa. Näköisversio löytyy täältä